Biografie biatlonové legendy možná vyšla příliš brzy

Biografie biatlonové legendy možná vyšla příliš brzy

Tisk

fourcade 200I díky úspěchům českých reprezentantů patří biatlon v posledních letech k nejoblíbenějším sportům v tuzemsku vůbec a závody, které se na našem území pořádají, bývají často vyprodané. K největším legendám a hvězdám tohoto sportu rozhodně patří fenomenální Francouz Martin Fourcade, který už dosáhl snad všeho, čeho dosáhnout jde, a to je mu teprve osmadvacet let. Ani tak mladý věk mu však nebrání v tom, aby sepsal svou biografii a svým následovníkům předal pár svých myšlenek a jakési „know-how“, které by mělo vést k vítězstvím.

V češtině kniha vyšla pod všeříkajícím názvem Můj sen o zlatě a sněhu a napsat mu ji pomáhal Jean Issartel, jeho dlouholetý přítel a bývalý šéfredaktor časopisu L’Équipe Magazine, jeho jméno ale na přebalu knihy nefiguruje. Hodnocení pak závisí na tom, co od ní čtenář vlastně očekává.

senOsobně se přiznám, že nejsem fanouškem toho, když profesně aktivní člověk, který má navíc většinu života před sebou, sepíše své paměti, protože víc než co jiného jim pak chybí potřebný odstup a možná ještě větší zkušenost. To se do značné míry potvrzuje i u Foucardea, i když on sám přiznává, že knihu sepsal primárně kvůli motivaci svých fanoušků k aktivitě a víře v sebe sama. Po této stránce tedy kniha funguje vesměs dobře a není jí moc co vytknout, jakožto osobní zpověď ale není až tak zásadní, neboť autor přeskakuje od jednoho tématu k druhému, některé životní etapy cíleně vynechává a o jiných se rozepisuje pro změnu až příliš.

Patříte-li ovšem k těm, které svět lyží a pušek uhranul, přijdete si na své, protože pod pokličku biatlonu nahlíží Foucarde opravdu hodně a odhalí, což pro někoho možná bude překvapení, že jde o sport, který je silně individualistický (podobně jako třeba tenis), a ačkoli se trenéři snaží biatlonisty prezentovat jako tým, uvnitř něj probíhají tvrdé boje o volná místa na mistrovstvích a olympijských hrách. U něj osobně je navíc vše umocněno tím, že soupeřil s vlastním bratrem, jehož v počátcích kariéry obdivoval, postupně ho ale přerostl, byl lepší a svědomitější a dosáhl mnohem větších úspěchů. S tímto faktem se oba dva museli dlouho vyrovnávat, což nebylo jednoduché.

fourcade


Nespornou výhodou knihy je, že je psána svižným a čtivým jazykem, má spád, zabývá se jen tím podstatným a není nikterak náročná, takže její myšlenky se nemusí složitě rozklíčovávat a jsou určené každému. S tím také byla evidentně psána, takže autor dosáhl přesně toho, co chtěl a je opravdu možné, že někteří jedinci po přečtení trochu přehodnotí svůj přístup k životu, a pokud jsou navíc aktivními sportovci, možná se poučí i v tom, jak se zlepšit a pochopí, co vše je nutno obětovat pro úspěch. Nechybí tu ani tradiční obrazová část, takže i fotek z různých akcí a závodů, ale i ze závodníkova soukromí se čtenář dočká.

Ironií osudu pak je, že předmluvu pro povedené a dobře zeditované a přeložené české vydání napsala dnes už padlá královna biatlonu Gabriela Koukalová, jejíž text už asi bude v kontextu její kauzy vnímán trochu jinak.

Vzhledem k novelovému rozsahu se kniha dá doporučit vskutku každému, kdo, byť jen okrajově, sleduje sport a rád nahlíží do mysli profesionálního sportovce. Ti, kteří si potrpí na drby ze zákulisí a nějaká skandální odhalení, ale budou zklamáni, protože se žádných pikantérií nedočkají.

Navíc se i vzhledem k tomu, že u nás tolik biografií zimních sportovců nevyšlo, po té Foucardově určitě vyplatí sáhnout.  

Název: Můj sen o zlatě a sněhu
Původní název: Mon réve d’or et de neige
Autor: Martin Fourcade
Český překlad: Jitka Řihánková
Počet stran: 191
Nakladatelství: Jota
Hodnocení: 70 %

Zdroje k obrázkům: francebleu.fr, nbc olympics


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jakub Urban se po letech vrací na parník Tyrš a slibuje návrat do zlatých časů taneční muziky

Urban perexUž v sobotu 4. července znovu vypluje parník Tyrš, tentokrát bude jeho kapitánem DJ Jakub Urban. Vystudovaný právník a pravidelný florbalista je hlasem radia City a tuzemské diskotéky brázdí už osm let.  Jelikož se netají velkým žánrovým rozptyle...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jubilejní pohádkové Mýty 10 představují Dobrého prince

myty200Továrna na komiksy Crew nám v říjnu přinesla přímo pohádkový poklad – již desátý díl komiksové série Mýty, tentokráte s podtitulem Dobrý princ. Pořádná porce jedné z nejlepších komiksových sérií, co u nás nyní vychází, se zaměří na poměrně nenápadnou, ...


Literatura

Táňa Keleová Vasilková - Cukr a sůl

cukrasulNa začátku roku vydalo nakladatelství Noxi další knihu oblíbené slovenské autorky Táni Keleové-Vasilkové Cukr a sůl. Klasicky se jedná o druhé vydání opatřené působivým a decentním přebalem.

 

 

...

Divadlo

”Demokracie není právo do všeho mluvit, ale povinnost vědět, co mluvit,” říká Rudolf Jelínek

altJeden z nejznámějších českých herců všech věkových generací, Rudolf Jelínek, má za sebou neskutečnou filmovou a divadelní kariéru, bohaté zkušenosti s dabingem a lidé ho na ulici spíše než jménem oslovují jako majora Jiřího Hradce...

Film

Velká jízda za tornády

torn 200Film V oku tornáda (2014) je o městě Silverton, kde se během pár dní objeví spousta tornád. Akční snímek je o jízdě v autech, lítání v autech a odfukování lidí i s budovami.

...