Dračí zuby - další nářez od Michaela Crichtona

Dračí zuby - další nářez od Michaela Crichtona

Tisk

draci zuby 200V červnu vyšla v nakladatelství Plus nová kniha Michaela Crichtona Dračí zuby, která je díky svému tématu označována jako prequel k Jurskému parku. Láká vás prolínání fakta a fikce, kterým Crichton tak proslul? Určitě nic nepokazíte s Dračími zuby, které napsal už více, než před čtyřiceti lety!

 

 

Chicagský rodák Michael Crichton (1942–2008) byl celosvětově známým spisovatelem, scenáristou, režisérem a producentem. Absolvoval Harvard Medical School v Bostonu, často považovanou za nejlepší americkou medicínu. To vysvětluje, kde získal materiál pro knihu a televizní seriál Pohotovost a znalosti, které čtenáři ocenili zejména v jeho dílech Případ dívky v tísni a Kmen Andromeda. Proslul zejména v žánrech sci-fi a tzv. techno-thrillerů, napínavých a akčních příběhů z vědeckého či lékařského prostředí, v nichž se povětšinou zabýval možným konfliktem nezadržitelného vývoje moderních technologií a chybujícího lidského elementu. Na svém kontě má však i několik próz s historickou tematikou.

Nacházíme se v roce 1876 a potkáváme lehkovážného osmnáctiletého mladíka Williama Johnsona, který se vinou sázky musí o prázdninách vydat na Západ. S profesorem paleontologie Marshem se vydává vstříc nebezpečí do země Indiánů, aby našli vzácné kosti dosud neobjevených tvorů, dinosaurů. Všechno ale není tak jednoduché, jak se zdá a Johnson skončí uprostřed konkurenčního boje dvou kapacit – paranoidního profesora Marshe a jeho rozumnějšího oponenta, profesora Copea.

Abych dokázala autorův smysl pro humor a zároveň pečlivost jeho práce, dovoluji si připojit ukázku ze strany 25 o protagonistově návštěvě Světové výstavy roku 1876 ve Filadelfii: Tuhle zvláštnost si prohlédli všichni návštěvníci výstavy, ale jen několik ji považovalo za hodnotnou. Johnson patřil k většině a do deníku si poznamenal: “Máme už telegraf, který umožňuje komunikaci mezi kýmkoli, kdo si to přeje. Přidaná hodnota hlasové komunikace na dálku mi není jasná. Možná že v budoucnu budou chtít někteří lidé slyšet toho druhého, ale takových zájemců moc nebude. Osobně si myslím, že telefon pana Bella je zajímavost bez jakékoliv smyslu odsouzená k zániku.“

Kniha má spoustu vrstev a řadu témat a občas je tak formální, až má člověk pocit, že čte ne fikci, ale fakta. Můžeme knihu číst jako román o dospívání, kdy se z mladého nevycváleného kluka stane odhodlaný muž. Další podstatnou částí knihy je Manifest Destiny, osidlování Západu. Američané byli podle této doktríny předurčeni k tomu, aby osidlovali americký kontinent. Autor popisuje důležitost železnice, prozkoumává otázku Indiánů a uplatňuje zde rozsáhlé znalosti o lokacích i postavách té doby. Narazíme na celou řadu známých postaviček z Divokého západu, namátkou ti nejznámější: Calamity Jane, Wild Bill, bratři Earpovi. Pak tu máme samozřejmě úroveň, která se týká paleontologie jako oblasti zájmu a vědy a jejího rozmachu. S ní souvisí zajímavá záležitost, které se autor rovněž nebojí – střet teorie stvoření a vědy. V knize najdeme bohabojné až bigotní postavy a v rozporu s nimi pak lidi, kteří věří ve vědu a „rouhají se“ vírou ve vyhynulé tvory.

Líbí se mi autorova práce s postavami, jak lehce je čtenáři představuje a jak jsou pod jeho rukama tvární. Crichton si musel dát mravenčí práci nejen co se týká historie, paleontologie ale také nastudování života zapřisáhlých rivalů a to dokazuje i soupis bibliografie ke konci knihy. Výsledek však stojí za to - je více, než potěšující! Knihu doporučuji vřele všem, kteří mají Crichtona v oblibě, ale také tmě, kteří se rádi poučí o době osidlování bájného amerického Západu.

draci zuby

Název: Dračí zuby
Název originálu: Dragon Teeth (vydáno 2017)
Autor: Michael Crichton
Žánr: dobrodrružné, historické
Nakladatelství: Plus
Rok vydání: 2018, pevná
Počet stran: 264
Hodnocení: 80 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nejcennější je důvěra, říká Vladan Drvota

Vladan Drvota  portrét (2)Říká, že jeho snahou je v médiích hledat nejvhodnější prostor pro umělce, kteří potřebují představit svoji novou tvorbu a nepovažuje tedy za úplně vhodné, aby interview poskytoval on...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dojemný příběh z prostředí druhé světové války

Svetla 200Pulitzerovu cenu dostává vždy jeden opravdu výjimečný román. V letošním roce se jedná o knihu Jsou světla, která nevidíme od Anthonyho Doerra. Zasloužil si autor toto čestné ocenění?

...


Literatura

Rudá sibiř

Ruda Sibir 200Knižní novinka Rudá Sibiř, která byla vydána 11. Března letošního roku a jejímž autorem je spisovatel Sam Eastland, se odehrává v Rusku za vlády Stalina v roce 1939. Drsné podmínky Sibiře, každodenní utrpení v nelidském gulagu, intriky při ...

Divadlo

Divadelní rekonstrukce vraždy Alexandra Litviněnka

Prilis drahy jed perexAlexandr Litviněnko (Petr Lněnička), bývalý agent KGB a FSB, emigroval v roce 2000 do Velké Británie poté, co se stal v Rusku nežádoucím kvůli zveřejnění nezákonných praktik tamějších tajných služeb. S manželkou Marin...

Film

Navštivte Přehlídku netradičního filmu 2013

pnf logo 200Mladá Boleslav bude již po čtvrté hostit Přehlídku netradičního filmu (PNF), zaměřenou na nahotu a sexualitu v médiích. Přehlídka se uskuteční v termínu od 26. do 28. září 2013 v Divadelním sále Domu Kultury v Mladé Boleslavi.