Epický závěr jedné ságy? Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho

Epický závěr jedné ságy? Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho

Tisk

temna vez5 200V květnu vydalo nakladatelství Crew pátý díl ságy Temná věž, která nese název Bitva na kopci Jericho. Třicet sešitů končí střetem mezi dobrem a zlem a předkládá nám životní útrapy nezdolného Rolanda Deschaina před tím, než se vydává na stopu Temné věže.

 

Sedmidílná fantasy série Temná věž bývá často označována za Kingovo vrcholné dílo. Stephena Kinga, krále hororu, netřeba představovat a jeho epos snad také ne. Grafická podoba románu, alespoň tedy prvních 5 dílů, vypráví o tragickém osudu mladého pistolníka Rolanda Deschaina. Od šestého dílu pak kopíruje knižní sérii. Temní věž v komiksové podobě láká také díky výtvarníkům, Richardu Isanovi a hlavně Jau Leeovi. Ten bohužel v tomto díle na Temné věži pracoval naposled, což je věčná škoda, jelikož právě jeho vize a jeho pojetí barev mi k tomuto příběhu sednou nejlépe.

Po předchozím díle, pádu Gileadu s počtem stránek něco lehce přes 200, jsem byla namlsaná na výpravnou bitvu, která nemá obdoby. Vždyť název pětky je přece Bitva na kopci Jericho, tak na co jiného se zaměřit, než na válku a řežbu ve velkém? Temná depresivní obálka mé očekávání ještě více podněcovala. Jaké bylo však mé překvapení, když jsem se na 144 stránkách jaksi nedočkala očekávaného vyvrcholení?

Dočkáme se skoku v čase, kdy uplynulo devět let od doby, co pistolníci zachránili zemi a tedy od doby, kdy padl Gilead. Ka-tet v čele s Rolanden se skrývá před temnou hrozbou a snaží se dojít spravedlnosti za všechna příkoří, kterých se v uplynulých letech dočkali. Hlavním tématem knihy je podle mého zrada a pak taky další závažné nehmatatelné pojmy jako povinnost nebo pomsta.


temna vez5 1
Celek však působí oproti minulým dílům poměrně nevyváženě. Nejde o počet stránek, ale spíš o jejich využití. Někdy tlačí na pilu s pocity beznaděje a marnosti, jindy opomene tak obšírně uctívané až posvátné pouto ka-tet a neřeší, co to znamená a jaký to má dopad, být spojeni osudem. Navíc úplný závěr, ač s fatálními důsledky, mi přišel až antiklimatický – bitva byla odbyta raz dva, nic moc se nekonalo a mé pocity z této knihy jsou prostě ambivalentní.

Co říci závěrem? Hádám, že čtenáři komiksu budou rozděleni na dva tábory, kdy první bude částečně spokojen a navnazen na to, co přinesou díly další a ten druhý bude váhat, zda se čtením pokračovat. Nějak si tuto sérii nedovedu představit bez Jaa Lee, přesto mu v prosinci s dílem Pouť začíná dám šanci a myslím, že vy byste měli také!

temna vez5 cover

Název: Temná věž 5: Bitva na kopci Jericho
Název originálu: The Dark Tower: Battle of Jericho Hill
Autor námětu a kreativní ředitel: Stephen King
Dějové linie a scénář: Robin Furthová
Scénář: Robin Furth, Art Lyon
Kresba: Richard Isanove, Jae Lee, Cary Nord
Barvy: Richard Isanove, Jay David Ramos
Obálka: Richard Isanove, Jae Lee
Překlad: Linda Bartošková
Žánr: grafický román
Nakladatelství: Crew
Rok vydání: 2018, pevná vazba
Počet stran: 144
Hodnocení: 70 %

http://www.crew.cz/vydali-jsme-detail.php?id=975&;pro=d


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herec Pavel Novotný: Mastný se mě drží už sedmnáct let. Nebo já jeho?

pavel novotny200Není to jen zkušený divadelní herec. Mediální slávu přinesly Pavlu Novotnému televizní seriály. Nejvíce asi populární „Ulice“, kde představuje urostlého elegána Mastného. Za ty roky si tato postava prošla nejroztodivnějšími peripetiemi. ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Lovecraftova družina: Horor u Všech svatých

lovecraftova-druzina 200Bojíte se rádi? Máte rádi klasické horory a mystiku H. P. Lovecrafta? Pokud ano, vydavatelství XYZ vydalo v říjnu knížku přesně pro vás a vaše lekavé choutky! Britské duo Stephen Jones a John Llewellyn Probert čerpalo z ...


Literatura

Žena ve stínu slavného muže

ella200V knize Vařila jsem pro Picassa, kterou vydalo nakladatelství Metafora, jsme se mohli ponořit do fantazie autorky, která do svého příběhu zakomponovala samotného kubistického mága Picassa. Tentokrát znovu půjde o románovou podobu, ale založenou na reálné...

Divadlo

Premiéra muzikálu MATILDA v Brně

Matilda vizualAutor předlohy úspěšného muzikálu, Roald Dahl (1916 – 1990) původem z norské rodiny, se narodil ve Walesu a zemřel v Británii. Z jeho rozsáhlé tvorby spisovatele a dramatika zůstává do dnešní doby světově známé a inscenované dílo, právě MATILDA...

Film

Halloween 2 na DVD dokazuje, že děsí i po více než třiceti letech od svého vzniku

hallow 200Hororový žánr patří už dlouhodobě k těm divácky oblíbeným, protože většina z nás se ráda bojí (ovšem jen pokud se strach nedotýká nás bezprostředně). Možná ještě oblíbenějším je jeho subžánr zvaný slasher (česky „vyvražďovačka“), který má tři velké...