Knížka pro Lucinku i jiné holčičky

Knížka pro Lucinku i jiné holčičky

Tisk

lucinka perexKdyž Milena Lukešová před čtyřmi desítkami let tuhle knížku psala, netušila, jak oblíbenou a generacemi vyhledávanou se stane. Tehdy totiž zvolila úplně obyčejné téma, řekla bych nadčasové. Knížka pro Lucinku vypráví úplně obyčejný příběh o Lucince – malé holčičce, která začíná vnímat svět a život kolem sebe. A protože je to seznamování od základu, mohla by to být k(K)nížka pro kteroukoli holčičku, třeba pro Rozárku, pro Janičku, pro Jindřišku …

 

 

Tahle knížka vyšla úplně poprvé, když mi byly dva roky. O rok později jsem ji dostala jako dárek, a jak se úplně vzadu píše, je určená právě pro děti od tří let. Když mi ji maminka četla, chvíli mě mrzelo, proč není pro Renátku, protože to, co prožívala a poznávala Lucinka, to jsem prožívala a poznávala já. A ta ty dlouhé roky, během kterých se tahle knížka většího formátu objevuje na pultech knihkupectví, se v ní našly všechny holčičky. Musí. Protože každá má dvě oči, pod očima nos, pod nosem pusu a pod pusou bradu. Každé holčičce občas maminka říká, že si sedí na uších a každá se seznamuje se vším, co zatím ještě nezná.

Milena Lukešová vsadila na obyčejnost a jednoduchost. Její koncepci doplnila mnoha líbivými ilustracemi Jana Sigmundová. A tak vznikla barevná, velmi poučná a lákavá knížka, která nesmí chybět v žádné holčičí knihovničce. 

Já jsem se k ní vracela i na základní a dokonce i na střední škole. Občas jsem si ji vzala do ruky jen tak, z pocitu nostalgie, a listovala v ní na přeskáčku a vzpomínala na dětství a jednoduchost života. Básničky jsem uměla nazpaměť snad všechny. Mají pravidelný rytmus, jsou líbivé, logické a naučné. Ta moje knížka byla mnohem větší, než je tahle, ale obsah zůstal úplně stejný. Proto jsem ji s velkou chutí vzala opět do ruky a vrátila se, spolu s ní, ve vzpomínkách o čtyřicet let zpátky. Myslím si, že i maminky velmi ocení tohle pěkné knižní zpracování.

Děti se s Lucinkou hodně naučí. Na každé stránce je modrý okraj, kde je heslovitě napsáno, o čem kapitola pojednává. Například Vezeme se autobusem nebo Přijeli jsme na chalupu či Čekáme na babičku. S Lucinkou jsem i já poznala celou její rodinu a samozřejmě i jejího čtyřnohého kamaráda - kocourka Dominika. V zadní části knihy je Obrázkový slovníček, který je opravdu obrázkovým slovníčkem. Říká, co už Lucinka umí, co naopak ještě neumí, co se dává do ledničky, co má tatínek v dílně, nebo co má ráda babička. 

Já jsem touhle knížkou nadšená. A nejen proto, že i se mnou strávila kus života a dodnes ji mám v knihovně, i když je její hřbet kapánek opotřebovaný. Jsem nadšená z těch knížek z těch knížek, které jsou stále živé a neskončí v zapomnění někde na dně skříně. Knížka pro Lucinku je nesmrtelná a věřím, že se stane často vyhledávanou i u vás doma!

Knížka pro Lucinku 

lucinka

Autor: Milena Lukešová 
Žánr: Dětská literatura 
Nakladatelství: Albatros Media a.s.
Ilustrace: Jana Sigmundová a Marcela Walterová 
Rok vydání: 2013, publikace č. 16 719, vydání třetí, 1. upravené vydání, vázaná
Počet stran: 88
ISBN: 978-80-00-03078-4 
Hodnocení: 100%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

K velkým i malým rolím všech žánrů přistupuji se stejným nadšením i respektem, říká Lenka Kočišová

lenka kocisova 200Zpočátku to byly naivky, ty pak vystřídaly na jevišti komediální a dramatické role. A protože je Lenka Kočišová muzikální, objevuje se i v muzikálu. Už jako začínající herečka si vyzkoušela Lízu Doolittlovou, což je náročná herecko...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Odhalte díky Planetariu krásy vesmíru

planetarium 200V březnu v nakladatelství Albatros Media vyšla další nádherná kniha z edice Račte vstoupit do muzea tentokrát zaměřená na vesmír. Nese název Planetarium a opravdu stojí za to.

 

...

Literatura

Vražda v anglické zahradě. 1. záhada Julie Birdové

Vrazda perexTradice staré dobré Anglie se pomalu vytrácí z britského života, ale ožívá v novém detektivním románu Vražda v anglické zahradě: 1. záhada Julie Birdové, kterou na předvánoční trh uvádí nakladatels...

Divadlo

Herci MdB opanují muzikálovou kategorii Cen Thálie 2023

thalie3 200Po předchozích úspěšných letech také letos pro Městské divadlo Brno pokračují divadelní „žně“ v rámci počtu nominací našich umělců na významnou výroční divadelní Cenu Thálie. Tentokrát naši herci co do počtu nominací naprosto ovládli kategorii „Muzik...

Film

Želvy Ninja všechny naporcují

Zelvy Ninja 200Film Želvy Ninja (2014) navazuje na nekonečnou sérii filmů a seriálů o zmutovaných zvířatech, která mají tělo i mysl podobnou člověku. Reportérka April O'Neilová (Megan Fox) jim je na stopě, ale je s jejich osudy spojená víc, než si myslí....