Kiosek na pláži - dědictví za všechny prachy

Kiosek na pláži - dědictví za všechny prachy

Tisk

Kiosek perexVybíráte-li si knihu na dovolenou a zároveň dáváte přednost románům s poněkud závažnějším tématem, než je plážová romantika, může být Kiosek na pláži Felixe Booma tou pravou volbou pro vás.

 

 

Ačkoliv název svádí k domněnce, že se děj bude odehrávat někde na břehu moře či jezera a stěžejním bodem probíhajících událostí bude zmíněný kiosek, není tomu tak. Ve třinácti kapitolách čtenář pobude nejprve v Čechách, aby se později na delší dobu přesunul do Francie, potom opět do Čech, kde stráví více času, než bylo původně v plánu a v závěru je mu již umožněn volný pohyb mezi oběma zeměmi v libovolných intervalech.

Tento průběh koresponduje s dobou nedávno minulou, kdy hlavní hrdinové knihy prožívají období 50. – 60. let provázené komunistických režimem, ničícím jejich kariéry a životy, léta sedmdesátá přinášející překvapivé dědictví s romantickou odbočkou na Francouzskou riviéru, aby je vystřídaly hrůzy totalitního vězení pod kuratelou StB s jejími surovými výslechy. Rok 1989 je dalším milníkem znamenajícím počáteční euforii a následné vystřízlivění.

Samotná anotce na obalu knihu dokonale vystihuje, není na ní potřeba měnit ani řádku.
www.blinkr-knihy.com/news/prave-vyslo-kiosek-na-plazi/

Felix Boom byl pro mě donedávna zcela neznámým autorem, avšak nyní patří mezi řádku mých oblíbených spisovatelů. Zejména proto, že jeho knihy staví před čtenáře zajímavé filosofické otázky a nutí jej k zamyšlení nejen nad sebou, ale i nad stavem celé společnosti. Navíc je děj jeho dvou knih (Kiosek na pláži a Lepší svět) částečně zasazen do České Lípy a okolí, do oblasti, ke které mám osobní vztah. I Felix Boom zde strávil část svého života a tak píše opravdu se znalostí místních reálií. Nejprve se mi do rukou dostala jeho kniha Lepší svět, beroucí si na mušku stav korupce mezi českou politickou špičkou, dále právě Kiosek na pláži a nakonec provokativní prvotina Ježíš Kristus výtržník. Přišly ke mně přesně v opačném pořadí, než byly napsány, ale právě tak jsem tomu ráda.

Všechny tři romány jsou psány s obdivuhodnou otevřeností nastavující zrcadlo společnosti. Autor se nebojí bez obalu vykreslit nechutné praktiky nejrůznějších režimů i konkrétních osob a v tomto směru tedy čtenáře rozhodně nešetří.

Jelikož Felix Boom působil jako sportovní redaktor a pod vlastním jménem Pavel Skramlík napsal několik knih se sportovní tématikou, vychutnává si tuto zálibu i ve své tvorbě beletristické. Své hrdiny nechává pobíhat po fotbalových hřištích, rozebírá herní styly spolu i protihráčů a jejich škodící fígle. Tyto fotbalové pasáže mohou někdy na nezasvěceného působit zdlouhavě a nudně…

Jinak však rozhodně nudu nečekejte! Hráč osud se řítí kupředu a na kopačce nese svého hrdinu, Davida Bessera, jako fotbalista merunu. Až příliš často jej pořádně nakopne, vyautuje, aby ho opět vrátil do hry a v závěru efektní hlavičkou poslal do brány. Jde na to David sólo, nebo se může spolehnout na spoluhráče – kamarády z dětství a nové kolegy? Jsou stmeleným týmem, nebo si každý hraje na vlastním písečku?

Hrdiny Boomových románů jsou mladí muži, chytří, hezcí a hlavně féroví, zásadoví a šikovní. Ani jeden z nich nezůstává sám, vždy se objeví ona osudová žena, pro niž dělají, co jí na očích vidí. Také to je jeden z důvodů, proč jsou Boomovy romány tak čtivé i pro ženy. Hlavní předností je však dobře vystavěný děj, srozumitelný slovník odpovídající době, přítomný humor a uvěřitelnost zmiňovaných faktů. Autor staví na jisté kontroverznosti zvolených témat a zkouší, co čtenář vydrží – to když píše o politických kalištích, ať už se nacházejí v kterékoliv době. Když už existenci tohoto bahna plného nenasytných vepřů připustíme, nezbývá nám než věřit, že na každou svini se někde vaří voda – konce románů Felixe Booma tomu zatím rovněž nasvědčují.

Kniha Kiosek na pláži, vydaná nakladatelstvím Blinkr, má pevnou vazbu s lesklými černými deskami, decentním nápisem a obrázkem. Jediné, co může čtenář postrádat, je vlepená textilní záložka, která je však docela dobře nahraditelná záložkou jiného typu.

Kiosek na pláži

KiosekNaPlazi

Autor: Felix Boom
Vydavatelství: Blinkr
Hodnocení: 95%

www.blinkr-knihy.com
www.blinkr-eshop.com/products/kiosek-na-plazi-felix-boom/

( 3 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Senioři potřebují naši pozornost více než kdy dříve. Monika Kopřivová pomáhá knihami

Monika Kopřivová (3)Proslavila se zejména úspěšnými knížkami „Babičko, vyprávěj“ a „Dědečku, vyprávěj“, díky nimž zůstanou životní osudy našich babiček a dědečků stále živé. Založila internetový obchod Babičkářství, který nabízí zajímavé, milé ale ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Anselm Grün – Zastavení mého života

Anselgrun 200m Grün je jedným z najuznávanejších spiritualistov sveta, ktorí prepája duchovný život s psychológiou. Jeho knihy sčítajú milióny výtlačkov nielen v jeho rodnej zemi – Nemecku, ale aj v Čechách, na Slovensku a tiež v Južnej Ame...


Literatura

Pohádky z kočičího pelíšku

Pohadky pelisek 200Nakladatelství CPress  ve společnosti Albatros Media přináší nejmenším čtenářům příběh neposedného a popletého kocourka, jehož veselé příhody sepsala a ilustrovala Magda Jelínková Nováková.

 ...

Divadlo

Řádná dávka originality, abstrakce a destrukce v belgickém Springville

altUmíte přesně určit hranice své představivosti? Co je pro vás tak akorát a co je už příliš? Belgické uskupení CAMPO se vás neptá, co zvládnete vydržet, parta z Gentu jen předvádí a neručí za následky (a možné psychosoma...

Film

Festival francouzského filmu: Svatý pan Oscar a ministr, jemuž chcípnul motor

holy motorsHned pět francouzských filmových titulů, které budou mít příští týden českou premiéru, uvádí v předpremiérách 15. ročník Festivalu francouzského filmu. Festival nastartoval motor ve čtvrtek projekcí snímku Thérèse D...