Camilla Läckberg je zpět

Camilla Läckberg je zpět

Tisk

carodejnice200Švédská spisovatelka se vrací mezi české čtenáře s desátým příběhem řady, ve které se potkáváme s Erikou Falckovou a Patrikem Hedstömem, jejich rodinou, kolegy a přáteli. Desátý příběh je také nejrozsáhlejší, který jsme zatím v této sérii mohli číst, kombinuje opravdu hodně témat. Pořád je to ale ta Camilla, u jejichž knížek se nemůžeme při čtení zastavit.

 

 

Místo činu  Fjällbacka a historický bohuslänský kraj. Rodinnou idylku na statku naruší zmizení čtyřleté dcerky Linney, která si říká prostě Nea. Roztomilá, usměvavá holčička, která si hraje na statku často sama, najednou není k nalezení.

Zvláštní je, že před třiceti lety ze stejného statku také zmizela čtyřletá holčička Stella, která byla nalezená mrtvá. Za její vraždu byly obviněny dvě třináctileté dívky, které se k činu přiznaly, ale svou vinu po jisté chvíli odvolaly. Takže je to náhoda, že jedna z dívek, dnes už dospělá, uznávaná filmová herečka je zpět ve svém rodném městě?

V knize se, jako v posledních letech téměř u všech severských (s důrazem na ty švédské) autorů, objevuje také linie, která popisuje život uprchlíků v kraji a kteří v příběhu sehrají svou zásadní roli. Třetí nitkou, která se proplétá knihou, jsou čarodějnické procesy ze sedmnáctého století, které probíhaly v kraji Bohuslän.

Je pravda, že na začátku je třeba dávat velký pozor, aby se čtenář zorientoval, jelikož kromě známých tváří jako třeba Annika, Melberg, Eričiny a Patrikovy děti, je zde mnoho nových postav, nových jmen a může chvíli trvat, než si je všechny bez problému vybavíte. Oproti předchozímu krimi příběhu Krotitel se mi tento díl zdál méně brutální a našlo se tam i pár velmi pozitivních okamžiků. Camilla Läckberg kombinuje více témat - historii, současná uprchlická situace, postavení menšin, progres stálých postav a samozřejmě samotný případ Ney a Stelly. Asi bude na někoho závěr působit mírně vykonstruovaně, ale já jsem čtenář, který rád od svého spisovatele dostane odpovědi na všechny otázky, což je v tomto případě splněno.

Věřím tedy, že výroční desátý příběh bude mezi čtenáři přijat pozitivně a že možná při čtení i ostatní trhnou osobní rekord v počtu stránek za den jako já.

carodejnice

 

Čarodějnice/Haxan
Autorka: Camilla Läckberg
Přeložila: Vendula Nováková
Žánr: krimi
Vydáno: 2018
Nakladatelství: Motto
Počet stran: 664
Hodnocení: 90 %
Foto: www.motto.cz

http://www.motto.cz/carodejnice-49/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zákulisní párty French Films

perexJohannes Leppänen: „Jestli skončíš v naší backstage, je tady něco, co bys měl vědět. Vždycky všechny nutíme nosit helmy a útlé plavky a děláme satanistické rituály, zatímco pijeme Jaloviina a všechno to natáčíme. VIP zlato!“

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

To bych zvládl taky

to bych zvladl 200Poznáte tých čitateľov, ktorí pri prvom listovaní knihou hľadajú obrázky? Niektorí z nás to robia s každou hrubou knihou, ktorá vyzerá nudne. Pri tejto mini encyklopédii moderného umenia sa o nedostatok obrázkov báť nemusíte, nájdete...


Literatura

Pema Chödrön: Místa, která děsí

pema200Jsou v životě chvíle, kdy jsme ochromeni strachem. Jsou v duši každého člověka místa, která jsou temná a děsivá. Kam raději nešlapeme nebo do nich padáme a nekontrolovatelně se řítíme do hlubin deprese. Autorka, Pema Chödrön je buddhistická mniška a v ...

Divadlo

Rychlé šípy aneb Kam se poděli gentlemani? … o zábavu a humor není nouze

rychle sipy divadlo radostKdyž jsem šel na představení Rychlé šípy, nevěděl jsem, co od toho mám čekat. Pětici kamarádů zná snad každý. Všichni vědí, kdo to byl Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Čer...

Film

Páté kolo u vozu

altČeská filmová komedie v režii Bořivoje Zemana je o babičce, která přijede i s husou v košíku bydlet k dceři, s vyhlídkou na klidné stáří. Dcera s manželem a dvěma dětmi babičce slibují, jak ji budou hýčkat a ona si bude užívat štěstí v k...