Potomci mlčení

Potomci mlčení

Tisk

potomci mlceni 200Už jen ten název a obal knihy s těhotnou ženou a Davidovými hvězdami na obalu mě jako  čtenáře příběhů zasazených do období druhé světové války nenechal klidnou. Téma vyrovnání se s událostmi roku 1945 - odsunem Němců -  je živé i po více než sedmdesáti letech - je tomu celkem nedávno, kdy se konala pouť smíření v minulém roce.

 

 

A o tom představovaná kniha je - o smíření, o vyrovnání se s minulostí našich předků, o tom, že kdysi znesvářené strany mohou v dnešní době fungovat bez šarvátek.

Jael Winterstejnová je s rodinou své sestry na dovolené. Při procházce nachází hrob se stejným jménem, jako nosí ona sama. A její jméno není zas tak obvyklé, aby v tom nebyla alespoň nějaká souvislost s její osobou.

Pátrání ji přivede do Prahy, kde se setkává s Radkem, majitelem domu, kde kdysi Jaelina jmenovkyně, její babička, žila. Radek Jael seznamuje nejen s Prahou, ale i s jinými místy v Česku a přidává i historické souvislosti.

Jael tak postupně odhaluje kousky života své babičky a matky a je to velmi komplikovaný příběh. Do toho se však přidávají i vztahy Radkových příbuzných k německému obyvatelstvu během druhé světové války v Sudetech. Dá se udržet nově vzniklý vztah dvou mladých lidí, který má ale tak spletitou minulost?

Autorka píše, že román vznikal mnoho let. Předtím se věnovala spíše odborné literatuře. Ovšem ten konečný výsledek bych si po několika letech práce představovala jinak. Zaráží mě především tvrzení hlavní hrdinky knihy, že ve svých čtyřiceti letech jako německá občanka nikdy neslyšela o událostech v Lidicích, které jsou známé nejen u nás a našich sousedů.

Také chápu, že marketéři a PR pracovníci potřebují něčím přitáhnout pozornost čtenářů - přidat na titulní stránku “Pro čtenáře Vyhnání Gerty Schnirch” ovšem vyvolává velká očekávání. Příběh Jael, jak je v knize prezentován, je příliš plytký na to, aby byl dáván na roveň k tak zásadnímu románu Kateřiny Tučkové. Samozřejmě, tematicky se shodují, ale zpracování pokulhává, zasloužilo by si více péče a podrobnějších informací, více emocí a vnitřních myšlenek obou hlavních protagonistů.

V každém případě v něm je spoustu zajímavých linek, šokujících událostí, ale bylo třeba k nim přistoupit s větší péčí a dopodrobna je rozvést. Takto na mě kniha působí jako milostný román postavený na příliš závažných tématech, který ale nevyužil svého potenciálu.

potomci mlceni

 

Název: Potomci mlčení
Autor: Sabine Dittrichová
Žánr: světová literatura
Vydáno: 2017
Nakladatelství: Mladá fronta
Počet stran:176
Hodnocení: 65 %
Foto: www.kosmas.cz


https://www.kosmas.cz/knihy/234700/potomci-mlceni/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

S odstupem bych po poslechu alba už zase mnoho věcí udělal jinak, říká Oldřich Bohadlo

bohadlo 200Někde tam jsi. To je název debutového alba náchodského tria BohadloBand, jejímž výhradním autorem je její kapelník, kytarista a zpěvák Oldřich Bohadlo. Jeho texty, melodie a zpěv jsou poznávací značkou skupiny, která se sice na první pohled může j...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vzpomínková kniha Saskie Burešové je na světě

Saskia 200Oblíbená televizní hlasatelka a moderátorka Saskia Burešová si konečně dala říct a po mnohaletém přemlouvání o sobě napsala knihu. Nese název „Saskia - co jsem ještě neřekla“ a v těchto dnech ji vydalo nakladatel...


Literatura

Kvůli nebezpečnému vrahovi se má na pozoru celá společnost!

HP perMáme tu už třetí díl ze série knih o Harrym Potterovi, mladém čarodějném učni, jehož život se před poměrně krátkým časem zcela změnil. Nyní se už po třetí vydává do Bradavic, největší školy čar a kouzel, aby tak následoval své přátele Rona a Hermionu a pokr...

Divadlo

RADIO TYGR odvysílá živě rozhlasové hry, rozhovory i koncert kapely DebbiLove

RADIO TYGR 200Divadelní soubor Tygr v tísni připravuje další živé vysílání online RADIA TYGR z Divadla VILA Štvanice. V sobotu 30. 1. mezi polednem a půlnocí nabídne poslouchačům atraktivní rozhlasový program pro dospělé i pro děti. Těšit se mohou na aut...

Film

S Pepikem Hnátkem je Okresní přebor konečně úplný

alt„Na žádnej ťukes nemáte, jste dřeváci, a proto taky hrajete vokres.“ Tahle věta stačí, aby si divák udělal dojem nejen o celém filmu (i seriálu), ale také o hlavním hrdinovi Pepikovi Hnátkovi a jeho fotbalovém m...