Krajská galerie připravuje výstavu, která přiblíží proměny krajiny ve známých obrazech

Krajská galerie připravuje výstavu, která přiblíží proměny krajiny ve známých obrazech

Tisk

vchazenidokrajinomalby 2Jak lze propojit výtvarné umění s přírodními vědami ukazuje nová výstava v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně, kde se po stopách českých krajinářů vydali odborníci z Ústavu geoniky AV ČR a dalších institucí. Společně nyní v krajské galerii představují část výsledků projektu, který sleduje proměnu reálných míst z krajinomaleb a starých krajinářských fotografií z oblasti jižní Moravy a moravských Karpat. Mezi autory děl dohledávaných míst patří například Joža Uprka, Alois Kalvoda, Vladimír Vašíček, Vladimír Hroch, Stanislav Lolek a Alois Schneiderka. Výstava byla zahájena vernisáží 14. června v 1. podlaží budovy 14.

„Zatímco jsou tyto změny obvykle studovány s pomocí starých a novějších map, či leteckých a družicových snímků, využívá projekt navíc ještě poznatky o výskytu a rozšíření rostlin a hlavně obrazové dokumenty, jako jsou krajinomalby, grafiky a fotografie,“ přiblížil výstavu její autor Petr Halas, odborník na vegetační ekologii.

„Symbolickým vstupem do oblasti je fotografický záběr na nezaměnitelné trojvrší v Chřibech, ztvárněných i v kresbách a obrazech Františka Richtera, Augusta Hauna a Aloise Kalvody. Prostřednictvím obrazů Stanislava Lolka a Joži Uprky nahlédneme do Bílých Karpat. Z rovinatého úvalu Moravy až do kopců Vizovických vrchů nás provedou obrazy Vladimíra Hrocha. Do krajiny Beskyd vstoupíme prostřednictvím děl Aloise Schneiderky, Oldřicha Zezuly a fotografií Rudolfa Jandy, s nímž z hor sestoupíme do podhorských rovin Poodří a Ostravské pánve,“ popisuje výstavu kurátorka z Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně Ladislava Horňáková.

vchazenidokrajinomalby 1

Podobně zaměřená výstava jako v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně, ale s regionálně odlišným záběrem proběhla také v Horácké galerii v Novém Městě na Moravě (2021), v Galerii Josefa Jambora v Tišnově (2021), v muzeu ve Šlapanicích (2022) a právě probíhá, popř. ještě bude uskutečněna v Podhoráckém muzeu v Předklášteří a v Jihomoravském muzeu ve Znojmě. Ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU bude výstava k vidění do 11. září. Komentovaná prohlídka s autory projektu proběhne v úterý 16. 8. v 17 hodin.

Výstava je realizována za finanční podpory Technologické agentury ČR (TL02000222), spolupracujících institucí (Ústavu geoniky AV ČR, v. v. i., Mendelovy univerzity v Brně, Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, v. v. i.) a Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně.

vchazenidokrajinomalby200

Zdroj foto: Dalibor Novotný

Více informací na www.galeriezlin.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zpěvák a kytarista Petr Kocman: Jsem městský cowboy, který nosí stetson od narození

PETR KOCMAN 200Petr Kocman, zpěvák, kytarista a hráč na foukací harmoniku i mandolínu kdysi s Michalem Tučným vymyslel motto „Country je všechno, co se mi líbí.“ Přesně v tomhle stylu také žije. Muzika, kterou ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Výsledky výtvarné soutěže. Máme vítěze!

banner soutez (2)

Naše redakce společně s patronem soutěže, ilustrátorem Petrem Vyoralem, zvolila tři krásná místa pro šikovné umělce, kteří nám zaslali své obrázky k pohádce Praštěný nápad kuny Elišky, jejímž auto...


Literatura

Jedna kniha, jedna velká změna aneb o cestě k lepšímu životu

sexyDieta perexMáte pocit, že se váš život točí ve stereotypech, upadáte do stavů únavy, vyčerpání a chybí vám energie? Pak vám může pomoci kniha, kterou napsala mladá autorka Kris Carr. Je o tom, jak změnit svůj život pom...

Divadlo

Tygr v tísni uvádí imerzivní inscenaci Mistr a Markétka

mistr a marketka 200Počátkem června ožije historický palác Hrzánů z Harasova v centru Prahy imerzivní inscenací legendárního románu Michaila Bulgakova Mistr a Markétka. Inscenace nechá diváka volně procházet mnohovrstevnatým dějem a hledat si cestu v...

Film

Krátkometrážní studentské snímky, které bojovaly o ceny na Českém lvu

Martin Kuba režisér vítěz ceny MagnesiaPro všechny milovníky krátkých filmů, poskytujících rychlou katarzi příběhů, je tady možnost podívat se na ty nejlepší snímky za uplynulé roky, které bodovaly na Českém lvu. Platforma dafil...