Trumfne román Do vody Dívku ve vlaku?

Trumfne román Do vody Dívku ve vlaku?

Tisk
dovody perV červnu vyšla v nakladatelství Ikar v Edici světový bestseller novinka britské autorky Pauly Hawkinsové. Jedná se o dlouho očekávaný počin spisovatelky, která vylétla na výsluní románem Dívka ve vlaku. Dokáže Hawkinsová nalákat čtenáře a vyvolat čtecí mánii, jako tomu bylo u jejího debutu?
 
 
 

Paula Hawkinsová (* 1972) žije v Londýně, kde se 15 let věnovala novinařině, až v roce 2015 způsobila literární senzaci svou prvotinou Dívka ve vlaku. Ta se stala nejrychleji se prodávajícím debutem v Británii všech dob. Do dnešního dne se po světě prodalo 20 milionů výtisků ve více než 40 jazycích a román se dočkal i filmového zpracování.
Městečko Beckford sevřou za jedno léto hned dvě pochybná úmrtí – nejprve mladé středoškolačky a posléze zvídavé novinářky, která se snaží najít informaci o tůni Tonoucích. Ale tyto ženy zdaleka nejsou jediné, které své žití ukončily takto. Prostřednictvím vyšetřování a pořádné spousty „hlavních“ postav pomalu rozplétáme pravdu o tom, jak řeka v tomto malém městě ovlivňuje životy lidí.

Nevím přesně, co dodat k vypravěčskému stylu Hawkinsové. Většina lidí bude pravděpodobně aplaudovat tomu, že dala do frcu spoustu postav a pomocí nich vypravovala spletitý příběh. To je sice pěkný tah, ale než se člověk začte a trochu se zorientuje v tom, kdo je kdo, chvíli to trvá. Propojení minulosti s přítomností považuji za zajímavý aspekt, ale mně osobně nudil. Zápletka dává smysl, ale občas se najdou věci, které působí předvídatelně až šablonovitě. Na druhou stranu, s napětím umí autorka pracovat opravdu dobře a až do samotného závěru nás šponuje s tím, kdo je vlastně pachatelem.

Ucítila jsem v hrdle pulz, jak se mně vzdouval dávný strach. Znovu jsem si lehla na postel a snažila se neposlouchat řeku, ale i když byla okna zavřená a já se nacházela v nejhořejším patře, před tím zvukem se nedalo uniknout. Vnímala jsem, jak se tlačí ke stěnám, vsakuje do prasklin ve zdivu, vzlíná. Cítila jsem řeku v ústech, její blátivou a špinavou chuť, a pokožka mi zvlhla. (str. 78)

Asi patřím mezi menšinu, která zůstala Dívkou ve vlaku nepolíbena – knížku jsem nečetla a ani to neplánuji, stejně jako s filmem. O to větší byla má zvědavost, zda Paula Hawkinsová dosáhne opět úspěchu a jaký vlastně bude její druhý román. Taky jsem byla nahlodaná tím, nakolik je to vše jen dobře cílený marketingový tah. A musím říct, že na každém šprochu, pravdy je trochu.

Prodeje knihy Do vody opět šokovaly – jedná se celosvětově o 18 milionů prodaných výtisků. To už o něčem svědčí a to také naláká naše čtenáře. Ano, čte se to dobře, utíká to a má to hlavu a patu. Na léto bezva oddychovka. Ale vrátím se ještě někdy k tomuto příběhu? Asi těžko. Tak si zkuste udělat obrázek sami!
 
dovody 1
Název: Do vody
Autor: Paula Hawkinsová
Žánr: detektivní příběh
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2017, pevná
Počet stran: 416
Hodnocení:  80 %

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s jednou ze zručných umělkyň sesterského dua Malypetrovy!

malypa perexVytvořit šperk, který svými vlastnostmi bude odpovídat představám potenciálních zákazníků, to není jen tak. Chce to nemalou dávku šikovnosti a trpělivosti, bez toho se zkrátka příkladný výrobce prostě neobejde.  O tom by mohla říct své J...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pravda nebyla k dostání. Příběh dospívající Jany z doby socialismu

pravda nebyla (2)

Zaujala mě velmi čtivá kniha Lucie Hlavinkové s názvem Pravda nebyla k dostání s hezkou obálkou, v níž možná stejně jako já v průběhu četby rozklíčíte význam zobrazených předmětů jako tajný rébus. Knížku letos vydalo nakladatel...


Literatura

Libový postapo Underground od Kotlety

underground 200V březnu nás fanoušky krvavých střetů a futuristických vizí oblažilo nakladatelství Epocha novým příběhem z pera samotného Františka Kotlety. Undeground přináší nové hrdiny, ale známe přísady – šílený svět, násilí, technologie a boj jak o...

Divadlo

„Herec by měl mít intuici a potřebu něco sdělit“ říká Klára Cibulková

švandovo divadlo cibulkova (3)Krysy jsou všude! Tak by se dalo ve zkratce shrnout ústřední téma hry Krysař, v jehož ukázce, v rámci dne otevřených dveří ve Švandově divadle, ztvárnila roli krysího vymí...

Film

KRÁL ARTUŠ: LEGENDA O MEČI

Artus plakat (2)Guy Ritchie, jenž pozornost na sebe upoutal adrenalinovým uchopením příhod Sherlocka Holmese, se v obdobně „nabušeném“ stylu vypravil k artušovské legendě – a spolehlivě pohřbil všechnu její poezii. Do ponura laděná fantasy s fantaskn...