Multikulti pindy jedný český mindy

Multikulti pindy jedný český mindy

Tisk

multi kulti pindy 200Multikulti – Pindy jedný český mindy je v pořadí již devatenáctou vydanou knihou české spisovatelky Ivy Pekárkové. Publikaci dělí do šesti částí, na které se nyní podrobněji zaměřím.

 

 

První část s poetickým názvem V Anglii je tráva zelenější, popisuje stěhování Ivy a jejího nigerijského přítele z České republiky do Anglie. Zde vystřídali mnoho různých domů, ve kterých narazili na spolubydlící. Někteří byli lepší, někteří horší, jiní zase úplně příšerní a dělali jim ze života peklo. Vtipnou formou autorka líčí jednotlivé události, při kterých se nejenom pobavíte, ale i částečně poznáte kulturu jiných národů.
Následující část líčí zkušenosti autorky s romskými přistěhovalci. Konkrétně s těmi, kteří se dostali do tíživé sociální situace, či potřebují z jiného důvodu služby tlumočnice. Autorka nás seznámí s mnoha zajímavými případy z řad romských rodin, ale zejména se způsobem řešení těchto problémů britskými sociálními službami. Stylem vypravování je tato část velice odlišná od té předchozí. Jen těžko budete hledat ten vtip, kterým první kapitola oplývala, ale vzhledem k výběru témat je to pochopitelné.
Třetí a šestá kapitola jsou v podstatě shodné. Zachycují více, či méně překvapivé momenty z běžného života v Anglii, zamyšlení se nad určitými skutečnostmi, které ji iritují nebo naopak.  
Čtvrtá část představuje krátkou kapitolu zachycující okamžiky londýnských nepokojů v roce 2011. Opět nechybí myšlenkové pochody, ani zamyšlení se nad situací a autorčin osobní názor na proběhlé nepokoje.
Následuje zamyšlení se nad otázkou náboženství ve spojitosti se situacemi, se kterými se během své, zejména taxikářské kariéry, setkávala. Ani zde nechybí vlastní názor na věc a mnoho přirovnání s náboženstvími v zemích, které díky své práci navštívila.

Na první pohled mě ohromil styl vypravování, ve kterém si autorka nebere servítky, nechybí ani myšlenkové pochody, vlastní názor na konkrétní situaci a k tomu i příběhy ze života. První a druhou část jsem přečetla s obrovskou chutí, takřka jedním dechem. Ve třetí části se už ale objevovaly postřehy, které se opakovaly, nebyly proto tolik zajímavé. Autorka se rozhodla knihu nečlenit chronologicky, ale podle určitých témat, a tak se často stává, že se postřehy opakují nebo v několika případech doplňují ty předešlé. Nejsem si jistá, zda byl tento záměr nejmoudřejší. Osobně bych volila spíše kratší text, protože právě ono opakování se ubírá knize na kvalitě. I tak ale hodnotím knihu jako velmi dobrou.

multi kulti pindy


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Varhaník Michal Hanuš zve na hudbu, kterou ještě nikdo neslyšel

michal hanusV chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře se ve dnech 7. až 9. září 2012 uskuteční 1.ročník Kutnohorského varhanního festivalu, jehož dramaturgem je varhaník Michal Hanuš. V následujícím rozhovoru hovoří nejen o pov...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Rozchodové řízení. WTF? Český crazy thriller!

rozchodove-rizeni-perexPánové, co byste dělali, kdybyste se dozvěděli, že si vaše bývalá (o kterou však stále stojíte) bude za pár týdnů brát někoho jiného? A dámy, jak byste reagovaly na demonstrativní únos přímo od oltáře (poté, co jste ostentati...


Literatura

Těžký boty to vyřešej hned

tezky boty to vyresej hned200Historie subkultury zvané skinheads sahá až do 50 let 20.století. V Československé republice se holé hlavy objevily o několik desítek let později. A právě o jejich počátcích vypráví kniha s názvem Těžký boty to ...

Divadlo

Pěna dní - devastující dopad lásky k idolu

Pena dni perexRelativně mladý divadelní počin režisérů Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského, byl na prknech Klicperova divadla v Hradci Králové představen již po několikáté od jeho premiéry 12. března 2016. Toto velice nekonvenční a netradiční předsta...

Film

Zákruty filmové kolektivizace

altKdyž se na televizní obrazovce izolovaně vynoří nějaký film, zpravidla bývá pro nezasvěceného diváka obtížné zařadit si ho do přiměřeného kontextu, vnímat jej jako určitý korálek umístěný na dlouhé vývojové škále. Týká se to rovněž kolektivizačního drama...