RECENZE: Strašidelný dům a jeho příběhy

RECENZE: Strašidelný dům a jeho příběhy

Tisk

strasidelny dum200V roce 2016 vydalo nakladatelství Plus knihu iniciovanou a zčásti napsanou Charlesem Dickensem – Strašidelný dům a jeho příběhy, která poodhalí, v 19. století tolik oblíbené, duchařské a zčásti i strašidelné i povídky. Sbírku Strašidelný dům přichystal Charles Dickens pro vánoční speciál týdeníku All the Year Round v roce 1859, a mnohé čtenáře proto nepřekvapí, že jsou i tyto povídky motivovány autorovým oblíbeným tématem – Vánoci.

 

Později přibyly i další příběhy z per jiných více, či méně známých britských autorů. Jmenovitě zmíním například Elizabeth Gaskellovou, Wilkieho Collinse, Hesbu Strettonovou aj., kteří se společně zasloužili o vznik povídkové sbírky Strašidelný dům a jeho příběhy. Sám Charles Dickens je autorem úvodního textu a dvou dalších kapitol - Duch v pokoji Mladého pána a Duch v rohovém pokoji.

Děj nás přenese do útrob starého domu, kde se dějí poněkud záhadné události. Mladý, bohatý muž, který z rozmaru dům koupí, propustí zanedlouho veškeré služebnictvo, neboť je přesvědčen, že veškeré jejich historky pramení čistě z kolujících pověr, a rozhodne se pozvat skupinu přátel, kteří nemají o historii domu nejmenší tušení. Každý z těchto přátel je ubytován v jiném pokoji, a každý posléze vypráví příběh, který se v něm odehrál.

Nečekejte ale žádné viktoriánské duchařské příběhy, žádné hrůzy, ani záhady, spíše krátké humorné povídky s nadpřirozenou tématikou. Díky tomu si kniha najde příznivce v širším okruhu čtenářů. Kniha je určena všem od čtrnácti let, ale i přesto se domnívám, že zalíbení najde spíše u dospělých. V roce 2015 jí Adolf Born doplnil svými strhujícími ilustracemi, které každý příběh vtipně doplňují.

strasidelny dum

Celkové hodnocení: 80 %

Autor: Charles Dickens a spol.

Název: Strašidelný dům a jeho příběhy

Rok vydání: 2016

Nakladatelství: Plus

Počet stran: 160


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Už dávno jsem se smířila s tím, že nejsem a nebudu dokonalá

jidr200Asi ne náhodou jsem natrefila na tři knihy s líbivými a lákavě barevnými obaly. První se jmenuje Meč pánů z Velhartic, druhá Meč a dívka z Herštejna a ta třetí Meč, srdce čarodějky. Jsou to knihy pro malé čtenáře a mají společnou autorku – Jindřišku Mend...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Pekáč buchet slupnete jako malinu

pekac buchet 200Pekáč buchet je v pořadí čtvrtá kniha, která spisovatelce Kateřině Petrusové vychází v Nakladatelství Fragment. Nezabývá se žádnými vážnými tématy, ale dokáže ženám nabídnout přesně to, co chtějí. Pekáč buchet je klasická love story, kt...


Literatura

Girl Online už jde svou cestou


Girl Online Jdesvoucestou200Nakladatelství JOTA vydalo do letních dní závěrečný díl trilogie o Girl Online od populární blogerky a Youtuberky Zoe Sugg. Jak se bude tentokrát Penny dařit?

 

Divadlo

Velký Gatsby v režii Petra Gábora poprvé na českém jevišti

Gatsby 200Soubor činohry Národního divadla moravskoslezského čeká v divadelní sezóně poslední titul – česká premiéra dramatizace jednoho z nejslavnějších románů moderní americké literatury Velký Gatsby. Očekávaná inscenace, kterou připravil kmenový režisér a...

Film

Podívejte se Na Jižní pól s princem Harrym

jizni pol-200Vydejte se s členem britské královské rodiny princem Harrym na Jižní pól. Jeho královská Výsost princ Henry Charles Albert David z Walesu syn princezny Diany vás osobně provede nástrahami Antarktidy. Dvoudílný film kráčí ve stopách prince ...