Od semínka v prach: Něžné vyprávění o jedné zahradě

Od semínka v prach: Něžné vyprávění o jedné zahradě

Tisk

Od semínka v prach 200V nakladatelství Kazda vyšla kniha Od semínka v prach od Marce Hamera nabízející milý pohled na práci s rostlinami.

 

 

Kniha má podtitul O životě, přírodě a jedné zahradě a musím říct, že je tentokrát naprosto výstižný. Na stránkách knihy sledujeme od ledna do prosince příběh jednoho zahradníka milujícího tuto práci i přírodu. Popisuje práce náročné i jednoduché, všímá si jak rostlin, tak i zvířat a rád pozoruje život jeho zaměstnavatelky – paní Cashmerové. Miluje však svou manželku a občas se tak zaměřuje i na chvíle chvíle strávené s ní.

Od semínka v prach skvěle plyne. Skrze autorovo vyprávění cítíte, jak se mění počasí, jak souvisí s náladou a necháváte na sebe působit jeho klid. Líbilo se mi, jak až mimoděk je titul i poučný, a to tehdy, když se Marc Hamer zaměří na určitý druh a přidá k tomu nějakou zajímavost, nebo když cituje své oblíbené básně. Já se tak například dozvěděla, že naše rostlina, které nesprávně říkám zimolez je jasmín nahokvětý a že se jeho stonky nemají navzájem křížit. Také mě zaujaly informace o takzvané nepravé čemeřici, a to především o jedu cyklopaminu způsobujícímu, že plod živočicha, který ji pozře, se narodí s jedním okem uprostřed čela a primitivním mozečkem.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Přečtěte si knihu o životě, přírodě a jedné zahradě

Vypravěč je velmi sympatický a jeho klid a přístup by mu leckdo záviděl. Některé jeho myšlenky jsou opravdu silné a minimálně vedou k zamyšlení. Například tato: „Na lásce nic není: stačí si všímat, vynakládat úsilí, zabíjet ego. Peggy dělá totéž, a tak to funguje.“ (str. 36)

Obvykle takové knihy nevyhledávám, mám ráda buď populárně naučné tituly, nebo pak romány a detektivky. Tady jsem se také trochu bála označení „manifest zahradnického zenu“, ale na zahradní téma jsem se těšila a udělala jsem dobře, že jsem se do Od semínka v prach pustila. Byly to totiž příjemné chvíle a navíc mě naladily na letošní „sezónu“ na zahradě. Marc Hamer se narodil a vyrůstal na severu Anglie, odkud se později přesunul do Walesu. Po dvouletém období bez střechy nad hlavou a následné práci na železnici studoval výtvarné umění v Manchesteru a Stoke-on-Trentu. Jeho předchozí kniha Jak chytit krtka — a najít v přírodě sám sebe byla navržena na ocenění Wainwright Prize.

Od semínka v prach

Od semínka v prach
O životě, přírodě a jedné zahradě
Autor: Marc Hamer
Překlad: Vojtěch Ettler
Žánr: příroda, zvířata
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2021
Počet stran: 304
Hodnocení: 85 %

https://www.knihykazda.cz/od-seminka-v-prach/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„V divadle nemůže existovat úplná demokracie“ říká Daniel Možnar

monzar 200Volnočasová aktivita se mu stala povoláním a životem. Díky své pracovitosti a jak sám říká „drzosti“ se posunul od studia architektury až na angažmá v divadle „Ta Fantastika“. Co mu hraní v divadle vzalo a proč neměl štěstí na režiséry?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Superjídelníček - dieta, kde všechno smíte!

superjidelnicek perexJá nemám ráda takové ty knížky o dietě, kde vám říkají, že nesmíte tohle a tohle. Tady je to úplně obráceně. Tady všechno smíte. Ale musí to mít nějaká pravidla. Čili se nebojte, že si budete odříkat. Nebudete. Ale chce to tro...


Literatura

Recyklujte a vytvořte si originální dekorace

Recyklace perKaždý z vás má doma něco, co už se k ničemu nehodí, ale stále je vám líto to vyhodit, protože co kdyby náhodou… Možností je spousta, ale nápadů už tolik ne. Tohle vám možná pomůže.

 

Divadlo

Jak se francouzská revoluce proměnila v povyk

1789 200Národní divadlo v Praze si umanulo, že bude uvádět experimentální hry - a vylézají z toho příšernosti. Čekání na Godota se změnilo v pitvořivou roztlemenost, ze slavného experimentálního počinu Ariane Mnouchkinové 1789 aneb Dokonalé štěstí režisér Vl...

Film

Mamma Mia Here we go again! v kinách

mmV Eurovei sa 17. júla uskutočnila po desiatich rokoch premiéra pokračovania muzikálu Mamma Mia! A nemohlo to byť ani teraz inak a veľkolepá letná filmová párty sa dotýka sŕdc návštevníkov.

...