Vegano italiano aneb Italská kuchyně trochu jinak
Banner

Vegano italiano aneb Italská kuchyně trochu jinak

Tisk


veg200Nakladatelství Cpress se nás snaží svou novou kuchařskou knihou Peace Food – Italská veganská kuchařka nalákat na zdravý životní styl veganů a to s nenucenou pohostinností italské kuchyně, jejích surovin ale i přístupu k vaření, stolování a jídlu jako takovému. Neváhejte se ponořit do devadesáti netradičních, ale vyvážených veganských pokrmů, které vás zaručeně nažhaví na jejich uvaření a vychutnání si.

 

 


Autorem je doktor Ruediger Dahlke (1951), působí od roku 1979 jako lékař a psychoterapeut, specializovaný na přírodní léčbu a homeopatii. Pořádá semináře v německy mluvící části Evropy a v Itálii. Svými knihami o výkladu klinických obrazů nemocí založil celostní psychosomatiku, která již více než 15 let nachází stále více příznivců. Jeho stěžejní díla můžete sehnat i v češtině: Nemoc jako symbol, Nemoc jako řeč duše, Princip stínu, Strava pro klid v duši, Strava pro klid v duši - recepty veganské kuchyně.
Kuchařka má sympatický formát, obsahuje přes devadesát receptů, je pečlivě a svědomitě roztřízena do kapitol (obsah, úvod, samostatné recepty s fotkami, glosář, seznam receptů jak česky, tak italsky) a nabízí úžasně zpracované fotky pokrmů. Svým pojetím přináší do našich kuchyní a k našim stolům italskou životní energii a postoj k vaření.
V poměrně dlouhém úvodu nás autor seznámí s tím, co dělá, ale hlavně nahlédneme do kuchyně Italů, kteří berou vaření ne jako každodenní starost, ale jako radost. Peace food znamená jídlo, které je spojené s pocitem míru a to se nás autor kuchařky snaží naučit – vychutnávat si požitek z jídla jakožto oslavu života. V úvodu nám představí i kuchaře, na které se můžete podívat ještě v závěru knihy. Zmíní ale i italská vína a věc, která je s italskou kuchyní neodmyslitelně spojena – siestu.

veg


V sekci receptů máme vždy název receptu (česky i italsky), dobu přípravy, rozepsané ingredience (s možnými náhražkami) a podrobný postup. Potěšily mě tipy k receptům, například jak jídlo uchovávat nebo vylepšit či obměnit. Předkrmy navnadily na klasické italské dobroty – bruschettu či crostini, mě nejvíce zaujaly špaldové krekry s lněným semínkem a překvapila mě atypická kombinace chutí v receptu na melounovo-rajčatové carpaccio. První chody nabídly buď polévky či pokrmy z těstovin.  Mou pozornost upoutala polévka z rukoly a poučila mě podrobná příprava italského rizota. Sekce druhý chod a přílohy nabídla třeba pro nás poměrně netradiční hlavní chod dušené artyčoky. Sladká tečka na závěr v podobě pasáže o dezertech a pečivu prezentovala hlavně tradiční italský sladký pokrm – panna cottu ve veganské úpravě, tedy panna cocco.
Kvituji s povděkem, že postupy receptů jsou srozumitelně popsány i pro začínající kuchaře a hlavně fakt, že se jedná o i v našich končinách dostupné ingredience, což tak v minulosti ne vždy bývalo – i proto je příjemné, že v ingrediencích nabízejí alternativy. Zpracování této kuchařky mě doslova nadchlo a troufám si tvrdit, že spousta vegetariánů a veganů zaplesá taktéž. Jednak se dozvíme o životním stylu Italů a jednak to aplikujeme do života veganů, což je skvělá kombinace.

Název: Peace food Italská veganská kuchařka
Autor: Ruediger Dahlke
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Cpress
Rok vydání: 2015, vázané
Počet stran: 192
Hodnocení:  99%

http://knihy.cpress.cz/


 
Banner

Přihlášení



Ráda bych si zazpívala s Jaroslavem Svěceným

Zpěv ji okouzlil již v dětství. Studium na konzervatoři nevyšlo, touha po zpěvu ale zůstala a nakonec se na základě konkurzu dostala do operetního souboru Divadla J. K. Tyla v Plzni, kde pak zpívala i v opeře. Po odchodu z angažmá v divadle nadále hostovala. Pak několik let vystupovala v Německu a skandinávských zemích. Po návratu do Čech působila ve finančnictví a nakonec se ke zpěvu Miriam Čížková vrátila. Dnes nejen koncertuje, ale také vede dětský pěvecký kroužek Svět kvítek.

Olomoucká Liška B. je inscenace půvabná a svébytná i díky silné hudební složce

Kdysi jsem viděl v hukvaldském amfiteátru operu Příhody lišky Bystroušky, což na mě natolik zapůsobilo, že jsem se stal milovníkem hudby Leoše Janáčka. Jenomže očekávaná premiéra inscenace nazvaná Liška B., která proběhla v pátek 19. ledna v Moravském divadle Olomouc, je přece jenom jiná písnička. Nicméně i hudební stránka nové inscenace je velmi silná.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Není to jen “romantická rytírna", říká o jihlavském Merlinovi Barbora Jandová

barbora jandova  PEREXV sobotu 31. ledna uvede v premiéře Horácké divadlo v Jihlavě hru Tankreda Dorsta Merlin aneb Pustá zem. Zatímco režisérem inscenace je Peter Gábor, dramaturgyní je v tomto případě Barbora ...

Machiavelliho Vladař – cynik nebo realista?

Politika je umění, jak zacházet s mocí, aby se dosáhlo úspěchu. Má se zabývat tím, co je, nikoli tím, co by mělo být. V politice neexistují zcela bezpečné směry, obezřetnost spočívá ve výběru těch nejméně nebezpečných.

Z archivu...

Čtěte také...

Mezi svými – o osamělosti mezi lidmi

Amos

Zatím poslední přeložený román od spisovatele Amose Oze vychází pod nakladatelstvím Paseka a pojednává o životě ve fiktivním kibucu v 50. letech. Pro spisovatele je to návrat do mládí a míst, kde začínal psát. Kibuc je oficiál...


Literatura

Břicháč Tom: Máme to rádi zdravě

mame to radi zdrave 200V září vyšla vlastním nákladem už pátá kniha Břicháče Toma, člověka, který dokázal za rok díky vyvážené stravě zhubnout 27 kilo. Spolu s manželkou Lucií nám nabízí knihu šikovnou Máme to rádi zdravě, která přináší „hodně d...

Divadlo

Hrabě Monte Carlo byl fascinující

HrabeMC perexMěstské divadlo Zlín přeneslo své návštěvníky do město hazardu – Monte Carla, kde se na malém zapadlém náměstíčku rozjela napínavá komedie plná lásky.

...

Film

Filmová sci-fi novinka Ex Machina

Exmachina 200Je novinkou letošního roku a fanoušci sci-fi si můžou pomalu odpočítávat dny do 30. 4. 2015, kdy tento film má, díky společnosti CinemaArt, v České Republice svoji premiéru.

...