Vegano italiano aneb Italská kuchyně trochu jinak

Vegano italiano aneb Italská kuchyně trochu jinak


veg200Nakladatelství Cpress se nás snaží svou novou kuchařskou knihou Peace Food – Italská veganská kuchařka nalákat na zdravý životní styl veganů a to s nenucenou pohostinností italské kuchyně, jejích surovin ale i přístupu k vaření, stolování a jídlu jako takovému. Neváhejte se ponořit do devadesáti netradičních, ale vyvážených veganských pokrmů, které vás zaručeně nažhaví na jejich uvaření a vychutnání si.

 

 


Autorem je doktor Ruediger Dahlke (1951), působí od roku 1979 jako lékař a psychoterapeut, specializovaný na přírodní léčbu a homeopatii. Pořádá semináře v německy mluvící části Evropy a v Itálii. Svými knihami o výkladu klinických obrazů nemocí založil celostní psychosomatiku, která již více než 15 let nachází stále více příznivců. Jeho stěžejní díla můžete sehnat i v češtině: Nemoc jako symbol, Nemoc jako řeč duše, Princip stínu, Strava pro klid v duši, Strava pro klid v duši - recepty veganské kuchyně.
Kuchařka má sympatický formát, obsahuje přes devadesát receptů, je pečlivě a svědomitě roztřízena do kapitol (obsah, úvod, samostatné recepty s fotkami, glosář, seznam receptů jak česky, tak italsky) a nabízí úžasně zpracované fotky pokrmů. Svým pojetím přináší do našich kuchyní a k našim stolům italskou životní energii a postoj k vaření.
V poměrně dlouhém úvodu nás autor seznámí s tím, co dělá, ale hlavně nahlédneme do kuchyně Italů, kteří berou vaření ne jako každodenní starost, ale jako radost. Peace food znamená jídlo, které je spojené s pocitem míru a to se nás autor kuchařky snaží naučit – vychutnávat si požitek z jídla jakožto oslavu života. V úvodu nám představí i kuchaře, na které se můžete podívat ještě v závěru knihy. Zmíní ale i italská vína a věc, která je s italskou kuchyní neodmyslitelně spojena – siestu.

veg


V sekci receptů máme vždy název receptu (česky i italsky), dobu přípravy, rozepsané ingredience (s možnými náhražkami) a podrobný postup. Potěšily mě tipy k receptům, například jak jídlo uchovávat nebo vylepšit či obměnit. Předkrmy navnadily na klasické italské dobroty – bruschettu či crostini, mě nejvíce zaujaly špaldové krekry s lněným semínkem a překvapila mě atypická kombinace chutí v receptu na melounovo-rajčatové carpaccio. První chody nabídly buď polévky či pokrmy z těstovin.  Mou pozornost upoutala polévka z rukoly a poučila mě podrobná příprava italského rizota. Sekce druhý chod a přílohy nabídla třeba pro nás poměrně netradiční hlavní chod dušené artyčoky. Sladká tečka na závěr v podobě pasáže o dezertech a pečivu prezentovala hlavně tradiční italský sladký pokrm – panna cottu ve veganské úpravě, tedy panna cocco.
Kvituji s povděkem, že postupy receptů jsou srozumitelně popsány i pro začínající kuchaře a hlavně fakt, že se jedná o i v našich končinách dostupné ingredience, což tak v minulosti ne vždy bývalo – i proto je příjemné, že v ingrediencích nabízejí alternativy. Zpracování této kuchařky mě doslova nadchlo a troufám si tvrdit, že spousta vegetariánů a veganů zaplesá taktéž. Jednak se dozvíme o životním stylu Italů a jednak to aplikujeme do života veganů, což je skvělá kombinace.

Název: Peace food Italská veganská kuchařka
Autor: Ruediger Dahlke
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Cpress
Rok vydání: 2015, vázané
Počet stran: 192
Hodnocení:  99%

http://knihy.cpress.cz/


 

Přihlášení



Soutěže

Sny se mi plní, říká Taťána Kročková, autorka knihy Tajemství snů a jak ho rozluštit

Zatímco její první kniha se jmenuje Tajemství snů a jak ho rozluštit, která vyšla v minulých dnech, její další připravovanou publikací by měl být tentokrát - román. To o sobě v následujícím rozhovoru prozradila Taťána Kročková, zástupkyně šéfredaktorky serveru Kultura 21. Celé povídání se ale netočí jen kolem nové knihy o snech, ale také o kultuře jako takové, o zálibách, vášních či o tom, jak moc jí vyhovuje vesnický způsob života.

Písně Hany Zagorové jsou říší bez hranic

Bohatý průřez nabízí kolekce písní Hany Zagorové z let 1968 až 2020. Skladby jsou řazeny chronologicky podle let a na šesti cédéčcích je jich sto dvacet. Vedle notoricky známých hitů tam lze najít i vyložené perličky.
Supraphon
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Videorecenze knih

Rozhovor

„Pomoc druhým mě naplňuje radostí. To co dělám, má opravdu smysl!“ Nemoc je řeč naší duše

hana 200Statenice – O alternativních metodách léčení toho zaznělo již mnoho. Jedni je zavrhují a jiní na ně nedají dopustit, protože jim pomohly vyřešit problém, který je dlouhodobě trápil. V malebné obci nedaleko hlavního města žije Ing. Hana Mesiereurová, ...

Hledat

Příhody telátka potěší malé poplety i rodiče

Ve vydavatelství Radioservis vyšla audiokniha Příhody telátka poplety určená pro malé děti, ale určitě pobaví a potěší i dospělé.
Radiotéka

Z archivu...

Čtěte také...

Kuchařka z lesů a luk velmi mile překvapila

kucharka-z-lesu-a-luk 200V nakladatelství Esence na jaře vyšla nádherná Kuchařka z lesů a luk s podtitulem Dobroty s divokými bylinkami, bobulemi a houbami. Pojďte do ní s námi nahlédnout!

 


Literatura

Skutečný příběh britského vojáka, který byl vězněm v Osvětimi


saboter z osvetimi perexArthur Dodd byl britským vojákem, který během druhé světové války upadl do německého zajetí. Jeho strastiplná cesta ho dovedla až do nechvalně proslulého osvětimského zajateckého tábora Monowitz, kde stráv...

Divadlo

Touha po ženichovi jako nejlepší cesta do pekel

hratky s certemNedílnou součástí Mikulášovy družiny jsou čerti. Proto není divu, že pár dní před tím, než řinčení pekelných řetězů rozezvučí ulice, uvedlo Městské divadlo Zlín pohádku z pera Jana Drdy Hrátky s čertem

Film

Rafani: 31 konců/ 31 začátků

altDne 25.6.2012 vešel do distribuce osobitý dokument - debut umělecké skupiny Rafani 31 konců/ 31 začátků, lze ho tak zdarma zhlédnout na serveru Doc Alliance Films (http:/...