Nelítostný Joe Pike jako Ochránce nežádoucího svědka

Nelítostný Joe Pike jako Ochránce nežádoucího svědka

Tisk

Ochrance 200Bývalý policista, mariňák, žoldnéř s pestrou minulostí, prodejce střelných zbraní Joe Pike – to je hlavní hrdina románu Roberta Craise Ochránce. Zápletka zdá se být naprosto jednoduchá: na jedné straně jsou tajemní zločinci, na straně druhé krutý, nelítostný, nesnesitelný a málomluvný Pike a dívka ze zámožné rodiny, která se stala nežádoucím svědkem federálního případu. O onu dívku, Larkin, se má Pike postarat. Jenže všechna jeho bezpečnostní opatření jsou zprvu tak nějak k ničemu. Nepřítel vždy velmi brzy zná místo, kde se s Larkin ukrývá. Někdo práská – ale kdo a proč?


Cole a Pike toho spolu prožili už hodně. Když se Cole probudil z kómatu, držel ho Pike za ruku.
Cole odložil vidličku a otočil se.
„Nelíbí se mi to. Nelíbí se mi, že jsi do něčeho zapletený, a ani nevíš do čeho. A ten Meesh. A federálové, se kterými ses nesetkal. Tvůj kámoš Flynn, kterého jsi neviděl dvacet let. Takhle nejsme zvyklí pracovat.“
Pike pořád ještě stál jako socha, jako by některé části příběhu halil stín.
„Co ty na to?“
„Nepřijel jsem za tebou jen pro pomoc. Jestli se ti lidi dozvědí, kdo jsem, budou se mě snažit vystopovat přes tebe.“
Z míst za černými skly vyzařoval nečekaný smutek.
„Mrzí mě to,“ dodal Pike.
Colea náhle zaplavil pocit trapnosti, a raději se vrátil k přípravě jídla.
„Jestli se tady ti šašci objeví, pěkně si to slíznou.“
Pike přikývl. (strana 71)

Joe Pike ví, že nejdůležitější je přežít. S pomocí svého přítele, soukromého očka Elvise Colea, se postupně stane z pronásledovaného nelítostný pronásledovatel, lovec, který nezná smilování. Vedle této hlavní zápletky sledujeme ještě vnitřní souboj samotné Larkin – bohaté dědičky, která se zdá odstrčena vlastním otcem. Přitom tolik touží po jeho objetí, uznání, lásce. Protože se jí ani jednoho nedostává, chová se tak, jak se chová – provokuje vždy a za všech okolností, ať už se to hodí nebo ne.

Robert Crais přichází s dalším románem, v němž vystupují detektiv Elvis Cole a jeho nemluvný přítel Joe Pike. Opět jde o bravurní detektivní román, jehož děj se plnou parou valí vpřed, abychom se co nejdříve dopídili pravdy. Autor nám předhazuje možné motivy, nechá nás nahlédnout pod pokličku vyšetřování z pohledu soukromého detektiva i federální policie, víme vždy vše, co vyšetřovatelé. Proto se zdá, že v cíli budeme raz dva. Jenže pak se něco zvrtne, někdo trošku uhne a musíme se vypravit do mety oklikou. Crais tak bravurně stupňuje napětí, gradaci příběhu, kterou ještě navyšuje břitkým, jiskrným stylem s notnou dávkou ironického humoru a nadhledu. Jeho romány jsou drsné, pro ránu se v nich daleko nejde. Vybírá si zajímavá prostředí, ukazuje fungování americké policie, jejíž praxi dobře zná.

Na rozdíl od evropských severských detektivek, tady se nikde s ničím nepářeme, vyšetřovatelé mají, zdá se, i v těch nejobtížnějších chvilkách optimistickou náladu a působí suverénně. Je to tradiční drsná škola – dobrý námět a jiskrný styl. Zbytek už je na čtenáři a jeho fantazii.

Ochrance

Název: Ochránce
Autor: Robert Crais
Překladatel: Viktor Faktor
Vydáno: 2008
Stran: 382
Vydalo nakladatelství: Metafora

Zdroj foto: www.metafora.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kreslím jako každý, od té doby, co mi dali do ruky tužku

vaclav-moravecCo nám na sebe prozradil ilustrátor Petr Vyoral, patron naší výtvarné soutěže? Přečtěte si náš krátký rozhovor a třeba se i nechte inspirovat. Povídat si totiž budeme hlavně o tom, jak se stát ilustrátorem knih.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Na hraně

na hrane200Metafora vydala v květnu temnou knihu Na hraně od francouzského autora René Manzora. Rituální vraždy, zběsilé pátrání, nesourodá dvojice vyšetřovatelů a pravda ukrytá za hranicí rozumu. Pěkně zamotaný příběh pro náročného čtenáře.


Literatura

Záhada jménem Muž v černém

muz v cernem 200V květnu vydalo nakladatelství XYZ knihu renomovaného kanadského autora Sylvaina Renarda s názvem Muž v černém. Doufám, že se necháte nalákat na příjemný čistokrevný román nejen pro ženy.

...

Divadlo

Pohádka o stvoření bude plná magie a hravosti

MDZ Pohadka-o-stvoreni200Městské divadlo Zlín připravilo pro své nejmenší diváky zbrusu novou pohádku. Po Pipi dlouhé punčoše a Palečkovi přichází s další českou premiérou, tentokrát v režii Hany Marvanové s názvem Pohádka o stvoření. Nepůjde o bi...

Film

Eastwoodův portrét zakladatele FBI konečně vychází na DVD

altLegendární režisér Clint Eastwood má v polovině světa (ne vlastní vinou) vypěstovanou zvláštní auru tvůrce, kterému se podaří vše, na co sáhne. Je to dáno tím, že jeho slabší počiny se kinosálům mimo vlastní domovinu většinou vyhnou a ví o nich ...