Řeč o řeči: Jak mluvíme?

Řeč o řeči: Jak mluvíme?

Tisk

rec o reci cechova academiaZdálo by se, že naši mateřštinu ovládáme jaksi samočinně a bez velkého přemýšlení, avšak kniha Marie Čechové Řeč o řeči (vydala Academia) prozrazuje, že leccos je jinak. Nejen malé dítě, ale ani leckterý student či dokonce dospělý vlastně neumějí správně používat slovní zásobu ani ji přiměřeně skládat do větších významových celků, případně plně rozumět tomu, co čteme nebo - a to častěji - slyšíme.

 

Autorka, často sledující propojení svých textů na proces školního vzdělávání, nejen teoreticky rozebírá jednotlivé okruhy problémů (třeba někdy matoucí používání předložek či proces osvojování řeči a jazyka, což jsou rozdílné záležitosti, jak čtenář záhy zjistí), ale především snáší velké množství konkrétních příkladů zejména z frazeologie. Na nich dokládá, jak mnohá ustálená rčení či pořekadla přestávají být srozumitelná, protože vyprchal kontext, k němuž odkazují. Ovšem nejkouzelnější jsou postřehy o malých dětech a jejich komoleném vnímání zvláště ustrnulých verbálních sdělení (například modliteb nebo nářečních lidových písní). Autorka každou kapitolku z celkem 42 zařazených opatřila bibliografickým doprovodem i poznámkou, v jakém časopise původně vyšla.

Kniha se skládá ze čtyř částí. První se zabývá některými řečovými jevy, například sporným užíváním předložek, snad přechodnými módními prvky nebo morfologickými zvláštnostmi Nerudovými a Hálkovými. Ovšem kromě "učených" statí nalezneme i oddechovější, čtenáře dozajista zaujmou úvahy o přítomnosti humoru v řeči - v hutném výkladu tu zaznějí všechny důležité atributy s tímto námětovým okruhem spojené. Podobně vstřícné jsou rovněž kapitoly věnované proměnám názvů na firemních štítech nebo u cestovních kanceláří. Tady všude pisatelka prozrazuje, že o humoru dokáže nejen uvažovat, ale také jej vynalézavě použít.

Druhá část se věnuje nástrahám frazeologie, dokonce ve srovnávacím historickém průřezu - to když mluvu mládeže zkoumá v několika časových rovinách. Na základě vyplňovaných dotazníků konstatuje klesající úroveň humanitní vzdělanosti, dokládá, jak vymizení znalostí o dávných i novějších dějinách či (křesťanském) náboženství zabraňuje pochopit většinu odkazů, které pracují právě s tímto okruhem. Například Potěmkinovy vesnice opravdu nemají nic společného se vzpourou na křižníku Potěmkin. Na druhé straně ovšem zjišťuje pronikání zpotvořených anglických výrazů do češtiny či ochotu svérázně aktualizovat (a tím zcela přetáčet) původní smysl pořekadel či přísloví - viz postřeh, že práce sice šlechtí člověka, ale ničí tělo.

rec o reci cechova academia

U předkládaných zjištění ovšem vyvstává problém s hodnověrností i zobecňováním. Dotazníková metoda, často založená na doplňování "nakousnutých" ale nedokončených výroků, se sice neopírá o obsáhlé vzorky respondentů, ale přece jen ledasco vypovídá o současné mládeži, právě procházející procesem vzdělávání, od základního po vysokoškolské. A některá zadání, která podněcovala představivost, dobře evokují bezprostřední sled myšlenek. Například připojený obrázek probouzel jednou vněm chapadlovité potvůrky, jindy evokoval slizkou houbu či posléze mimozemský organismus…

Třetí oddíl zkoumá osvojování řeči a jazyka, a to ponejvíce v pedagogické činnosti. Hned úvodem bychom si měli ozřejmit, že řeč a jazyk (neboli parole a langue v saussurovském pojetí) není totéž. Čechová oba termíny klade do protikladu, když řeč označuje za komunikát (výpověď, pojmenování…), zatímco jazyk vidí jako text (větu, slovo…). Jednoduše sděleno: skrze jazyk se realizuje řeč. Pokud jazyk pokulhává, řeč ztrácí svou srozumitelnost i sdělnost.

Závěrečnou část lze považovat za jakýsi dovětek, přináší stručné medailony význačných bohemistů - to prosím, mohu-li parafrázovat jednu cimrmanovskou hru, nejsou příznivci fotbalové Bohemky, nýbrž znalci jazyka českého. Přitom se určitě nemusíme mezi ně počítat, abychom si poučené i vtipné spisování paní profesorky oblíbili.

rec o reci cechova academia

Řeč o řeči

Autor: Marie Čechová
Vydala Academia, Praha 2012. 312 stran.
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: Academia


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arakain se na klubové turné moc těší!

200rozNaše skupina Arakain se na podzim chce vrátit ke kořenům svým turné Thrash Club Tour 2013, jež bude věnováno prvním dvěma album. Jak se kluci připravují a jaký mají názor na atmosféru klubů?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Zádušní mše za hraběnku

zadus200Jiří Holub, je autorem další, ne příliš silné knihy menšího formátu, která mi přišla domů v obálce i s věnováním od autora samotného. Jiří není v literárním světě ani trochu neznámým elementem.

...

Literatura

Mistr thrilleru opět boduje

cizi200Harlan Coben patří dlouhodobě mezi moje nejoblíbenější autory. Každý nový přírůstek v jeho biografii oslavuju šampaňským. Proto mě samozřejmě nemohl minout ani Cizinec, kterého v nedávné době vydalo nakladatelství Knižní klub.

...

Divadlo

Večeru tříkrálovému něco chybělo

vecer trikralovy 200Do jedné z nejslavnějších komedií od klasika všech klasiků Williama Shakespeara - Večera tříkrálového se pustilo Městské divadlo Zlín.  Jedná se o první velký titul tohoto roku a na svědomí jej má režisér Jakub Nvota oblíbený dí...

Film

SPIRIT OF 45: MÁ SMYSL VRACET SE K IDEÁLŮM ROKU PĚTAČTYŘICÁTÉHO?

spirit perexKen Loach (1936) patří mezo režiséry levicového zaměření, jenž vytrvale mapuje odvrácenou tvář anglické společnosti. Vytrvale se vracel k sociálním problémům, kterými jeho chudí hrdinové trpí, zvláště když se snaží prosadit nárok ...