Mráz stále přichází z Kremlu

Mráz stále přichází z Kremlu

Tisk

putin200V poslední době se přímo roztrhl pytel s tituly zaměřenými především na život tajných agentů. Asi nejhlavnějším důvodem je potřeba vyrovnat se s některými relikty minulosti ve chvíli, kdy už získané informace bezprostředně neohrožují jednotlivé životy. Svou roli hraje jistě i to, že toto povolání s sebou nese punc tajemna a nebezpečna…


Nedejme si vzít svou svobodu!
Trochu jinou cestou se vydal známý investigativní novinář našeho předního českého týdeníku, Ondřej Kundra. V politicky velmi neklidné době přichází s knihou Putinovi agenti – Jak ruští špioni kradou naše tajemství, která se nečte lehce, ale která patří pro laiky k dostupným klíčovým informačním zdrojům o současném působení ruských tajných služeb a pro mě osobně se jedná o jednu z nejdůležitějších knih minimálně letošního roku.
Vstup České republiky do NATO (jejíž 17leté výroční právě oslavujeme) i EU nás všechny vedl k domněnce, že teď už bude všude demokracie a nemusíme se tedy o nic starat. Bohužel, tuto mylnou domněnku sdílely i politické elity, takže zmenšovaly své rozpočty na obranu a práci tajných služeb. Kundra dokazuje, jak nebezpečné to bylo a jestli okamžitě vláda (resp. i vlády okolních zemí) nezmění svůj postoj, může nastat to, co si Rusko – v čele s Vladimírem Putinem – přeje. Tj. jejich vláda nad Evropou a v dalším postupu i nad zbytkem světa. A dopomáhají si tím neomezenými prostředky, které na tuto „misi“ vyčlenili. Finance jdou na proruskou propagandu a dezinformování o dění nejen na území ovládané Ruskem a snahu o narušení politické stability ostatních zemí, což je to hlavní, oč Moskvě jde.
Kundra popisuje vývoj, kterým ruská tajná služba od doby KGB prošla a vysvětluje i touhu Rusů po nových územích strachem z napadení „nepřítele“, kterého vidí úplně všude. Osvětluje a propojuje řadu událostí, které laik rozklíčoval jako na sebe nezávislé, ale jak je vidět, mají jedno společné – autory jsou ruští agenti, kteří opět získali politické krytí a neomezené finance na svou činnost.

putin


Autor několik let sbíral informace o tom, jak ruská rozvědka nelegálně operuje nejen na území České republiky, ale také po celé Evropě. Jejím cílem je podkopat a následně zničit demokratické základy států, aby mohla – do některých zemí opět – nastolit totalitní vládu, kterou by vedl její velitel – Vladimír Putin. Srozumitelnou formou naznačuje protiúdery, které podniká česká rozvědka a nebojí se přijít s konkrétními jmény (jsou-li známé) na straně druhé, v tomto případě se sluší říct, straně nepřítele.
Kundra  také popisuje nelehkou cestu, kterou musela česká rozvědka po roce 1989 projít, nechtěla-li mít ve svých řadách bývalé pracovníky, kteří byli v naprosté většině vázáni na KGB, tj. hlavní sovětskou tajnou službu a byli tím pádem pro znovuobnovující se demokracii nebezpeční.
Kniha se nečte lehce, člověku se svírá žaludek i srdce. Proto je ale potřebná, protože upozorňuje na obrovské nebezpečí, které není v imaginárním vzduchoprázdnu, ale tady a teď a silně konkrétní.

Autor: Ondřej Kundra
Název: Putinovi agenti. Jak ruští špioni kradou naše tajemství
Nakladatel: BizBooks ve společnosti Albatros Media a.s.
Počet stran: 200
Rok vydání: 2016
ISBN: 978-80-265-0455-9
Hodnocení: 100 %

( 0 hlasů )

http://www.albatrosmedia.cz/putinovi-agenti.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Klára Cibulková: „Stvořit hlasem představu“

Klara Cibulkova 200Ve vydavatelství OneHotBook právě vyšla audiokniha DNA od islandské autorky Yrsy Sigurðardóttir. Namluvila ji herečka Klára Cibulková, se kterou vám nyní přinášíme rozhovor.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Pozor, letní čtení! Radka Třeštíková – Osm

Osm perexNakladatelství Motto v červnu vypustilo do světa novinku Radky Třeštíkové Osm. Tedy přesně včas, aby ženy, dámy, paní měly o dovolené co číst. Čeká nás vztahový román s detektivní zápletkou. Těšíte se?

...

Literatura

Alex Morrowová řeší případ i skrývá vlastní minulost

Stale pulnoc 200Přesně tak to je. Alex je tvrdá žena, však vyrůstala jenom s matkou a ta ji rozhodně sentimentalitě opravdu nenaučila. Je dcerou glasgowského mafiána, což naštěstí nikdo neví a což se ona snaží tajit, co to půjde. Však j...

Divadlo

Ženy na pokraji nervového zhroucení: Nový muzikál v divadle JAMU, na scéně v Orlí ulici, v Brně

zeny na pokraji 200Divadelní fakulta Janáčkovy akademie v Brně má vlastní muzikálovou scénu, kterou jim může kdekdo závidět. Na představení si mohou studenti vyzkoušet před publikem své dovednosti, pedagogové úspěšnost svého vedení, no je to prostě t...

Film

Komedie Po čem muži touží 2 představuje titulní píseň

po cem muzi touzi 200Nová česká komedie Po čem muži touží 2 představuje ústřední píseň a videoklip. Film je volným pokračováním úspěšné komedie, která se stala divácky nejúspěšnějším českým snímkem roku 2018. Píseň Chci, abys věděla, kdo opravdu jsem ...