Psychologie písma psaná normálním jazykem

Psychologie písma psaná normálním jazykem

Tisk

psychologie pisma perexChcete – li lépe a hlouběji porozumět sobě i druhým, měli byste si projít tuto publikaci. Je napsána „normálním“ jazykem, kterému pohodlně porozumí i široká laická veřejnost. Máte možnost se tu seznámit s metodami psychologie písma i s nejrůznějšími „zavádějícími“ prvky, které mohou při posuzování písma zmást, současně se dozvíte, jak jim čelit a jak rozklíčovat písmo správným způsobem. Tato kniha jistě najde využití u širokého společenského spektra, ať už jsou to studenti psychologie, pedagogiky či příbuzných oborů, nebo laická veřejnost, která se o tuto problematiku zajímá.

 

Autorka Ing. Helena Baková se věnuje psychologii písma přes dvacet let a vyvinula nový způsob práce písmem Grafoarte®, který usnadňuje přiblížit se nejen posuzovanému rukopisu, ale i sobě samotnému. Působí například jako grafoložka a lektorka, je členkou představenstva České grafologické komory, je spoluzakladatelkou Institutu psychologie písma, absolvovala nejrůznější výcviky a semináře s touto tématikou. Svojí prací pomáhá a umožňuje klientovi porozumět jeho vnitřnímu světu a podporuje jej v oblasti sebepoznání a osobního růstu.

Na začátku knihy najdete Poděkování, ve kterém autorka děkuje celé řadě odborníků, bez jejichž pomoci by tato kniha jen těžko vznikla. Děkuje také svojí rodině, která měla pochopení, a když kniha vznikala, našlapovala kolem ní po špičkách. Následuje Úvod, ve kterém je krátké zamyšlení nad tím, že psychologie písma je obor poskytující kvalitní psychodiagnostické závěry a ve své hlubší podstatě i hluboce lidský pohled na člověka jako takového. Mohu – li doporučit, nepřeskočte tuhle stránku. Znám mnoho lidí, kteří úvodní stránky nečtou. Vůbec to nechápu. Číst knihu bez úvodu, to je jako nastoupit do auta a před jízdou nezavřít dveře. V úvodu se dozvíte často klíčové informace a v neposlední řadě – když už si autor s touhle pasáží dá tu práci, je přinejmenším neslušné si ji nepřečíst. To si myslím já. Ale vrátím se k obsahu.

Dostáváme se k Části první s názvem Grafologie jako psychologie písma. Tady se dozvíte rozdíl mezi grafologií a psychologií písma a to, že tyto dvě disciplíny bývají často zaměňovány. Následují Grafologické metody - metody i s prvky a znaky a jak s nimi pracovat. Autorka zde přidala odstavec, ve kterém vzpomíná na svoje grafologické začátky, metody a postupy, které si tvořila pro lepší pochopení celé problematiky. Nebudu zmiňovat každou podkapitolu, je jich tady mnoho. Mě na nich baví, že nejsou dlouhé, kniha je svým členěním přehledná a na první pohled tak nějak „vzdušná“. Pod čarou jsou vysvětlivky, text není namačkaný a nezaplňuje celou stránku, která pak působí nepříjemným dojmem. A v tomto duchu plynou všechny kapitoly a podkapitoly. Například v té Limity psychologie písma se dozvíte, co rozborem písma určitě NEurčíte. Využití psychologie písma objasní, ve kterých oborech a kde všude se využívají grafologické rozbory textů. A přichází část Výrazové a symbolické pojetí rukopisu. Zde se skrývají témata, jako například jak se rukopis vytváří, zkušenostní cvičení, jak vnímat neverbální výrazy, výklady pojmů jako jsou sebehodnota a řeč těla, je tu vysvětlena symbolika psací plochy nebo zónového prostoru. Kniha jako celek je doplněna velkým množstvím obrázků a fotografií rukopisů. Kupříkladu se zde text odkazuje na rukopis Hugo Haase, z něhož se dá vyčíst, že to byl člověk s výraznou potřebou společenských kontaktů, zaměřený na společenské vztahy a kladl důraz na sebeuplatnění a prosazení se v každodenní realitě.

psychologie pisma

V dalších kapitolách jsou výklady významů pohybu, emocí v písmu, rozvolněnost a fixace, rytmus, vyváženost, utlumenost, rozkolísanost a dalších mnoho termínů. Tahle část je proložena bohatou přílohou, v níž jsou typy rukopisů s popisy autorky. Na straně 93 je v kapitole Metodika grafologické práce vysvětleno, co všechno a jaké postupy předcházejí vlastnímu grafologickému rozboru. Především je to sebezkušenostní práce s rukopisem a nezbytné dodržování etického kodexu grafologa (www.grafologickakomora.cz). Následuje popis jednotlivých etap grafologické práce a konkrétní ukázky rukopisu Antonína Dvořáka a Bedřicha Smetany včetně grafologických závěrů. Pokud se chcete rozborem rukopisu opravdu zabývat, je třeba mít určitou empatii. Dívejte se na rukopis s úžasem, nesmí vám chybět reflexe a sebereflexe a další nutné schopnosti, kterým se dá tréninkem naučit.

Na straně 111 začíná Část druhá, nazvaná Grafoarte – barevná grafologie. Na úvod je vysvětlený pojem grafoarte. Neznamená nic jiného, než vztah k písmu výtvarnými prostředky, v užším kontextu jde o doslova malování rukopisu. Zajímavě je tu vysvětleno, jak malování rukopisu probíhá a jaké jsou principy a poté následuje obsáhlá část osobních zkušeností s malováním rukopisu – opět Dvořák a Smetana. Jaký je přínos grafoarte pro grafologickou práci? Jaký má přínos pro seberozvoj? Kde se dá využít? Na tyhle i další otázky tady najdete odpovědi.

Část třetí – Psychologie písma v kontextu humanistického přístupu Carla Rogerse. Kapitola pojednávající o psychologovi a psychoterapeutovi, který rozvinul originální psychoterapeutické pojetí, tzv. přístup zaměřený na člověka. „Existuje tolik reálných světů, kolik je na světě lidí.“ To řekl Rogers v ohledu k vnitřní krajině člověka v humanistické psychologii písma. V dalším textu odhalíte důležitost těchto principů, pojetí terapie podle Rogerse a teoretické výklady pojmů, jako např. empatie, akceptace nebo kongruence. V osobních příkladech je tu rukopis Boženy Němcové spolu s poznatky a názory grafologa.

Část čtvrtá – Grafologické portréty historických osobností. Vedle Němcové je tu svým rukopisem zastoupen také Karel Hynek Mácha, již zmíněný Hugo Haas, ale třeba také Gregor Mendel, Alfons Mucha nebo Petr Bezruč. Po této části následuje Seznam ukázek rukopisů a místo archivace originálů, seznam Použitá literatura a jste na konci knihy.

Závěrem mi dovolte použít citát autorky, který použila v úvodu knihy: „Grafologii umíme všichni, jen někteří z nás o tom ještě nevědí…“. A já jsem přesvědčená o tom, že to jsou slova pravdivá, Helena Baková totiž přesně ví, o čem mluví.


Psychologie písma – Humanistický přístup v poznávání osobnosti z rukopisu
Autor: Ing. Helena Baková
Žánr: Psychologie/ vzdělávání
Recenze: PhDr. Daniela Rös Šieffelová
Vydala: Grada Publishing, a.s., Praha 7
Rok vydání: 2015, 5880. publikace, 1. vydání, lepená
Počet stran: 208 + 36 stran barevné přílohy

Hodnocení: 100%

www.grada.cz/psychologie-pisma_8092/kniha/katalog/
 
 
 
 
 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jako lovkyně se obecně cítím fakt výborně, jako ryba ve vodě

Viktorie MertováPochází z hudební rodiny a již v dětském věku chtěla být herečkou a zpěvačkou, nakonec vystudovala teritoriální studia na Fakultě sociálních věd, kde dnes přednáší dějiny USA a Základy akademické práce. Povolání pedagoga ji baví. Od ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Zapalte si svíčku, zabalte se do deky a vychutnejte si dánskou pohádku

mise-hygge 200Knihy o hygge, lagomu nebo lykke, tedy o skandinávském přístupu k životu jsou u nás velmi oblíbené. Po nejrůznějších příručkách se začaly objevovat i romány a jedním z nich je i Mise Hygge.

 

...

Literatura

Albatros Media chystá knihy o Osvětimi nebo narkomance Katce

albatrosmediaMinimálně dvakrát do roka se koná merenda Albatros Media, na které jsou prezentovány chystané novinky jednotlivých nakladatelství této společnosti. Jarní představovačka proběhla právě před několika dny, proto vám chceme některé z titulů předst...

Divadlo

Zveme vás na komedii Na Zlatém jezeře

na zlatem jezere200V loňském roce měla premiéru divadelní hra, Na Zlatém jezeře se Simonou Stašovou a Ladislavem Frejem v hlavních rolích.

...

Film

Spletenec vztahů v Batalionu
ImageNejedná se o slavný němý film z roku 1927 režiséra Přemysla Pražského, ale jeho zvukovou “předělávku”. Ovšem o kvalitách tohoto o 10 let staršího díla nemůže být pochyb. Inspirace německým kammerspielem už tady není t...