Otevřeně a přece elegantně - tak vzpomíná Alena Mihulová na Karla Kachyňu

Otevřeně a přece elegantně - tak vzpomíná Alena Mihulová na Karla Kachyňu

Tisk

mihulova 200Padesátka je možná ten správný věk na to, aby člověk rekapituloval, ohlédl se a možná i zavzpomínal  - pokud je na co - formou knižních memoárů. V případě  čerstvé padesátnice Aleny Mihulové to sedí v každém ohledu. Jednak už v životě leccos prožila, zahrála i natočila, ale především měla to štěstí, že byla životní partnerkou jednoho z nejlepších českých režisérů - Karla Kachyni. Byl to on, kdo ji obsadil do Sestřiček i do Krávy, aby tak ovlivnil její další uměleckou kariéru.  O tom je ostatně kniha nazvaná Můj život s Karlem Kachyňou (i bez něj), kterou napsala ve spolupráci s publicistkou Alexandrou Stuškovou.


V knížce vzpomíná herečka nejen na natáčení, spolupráci a partnerský život s Karlem Kachyňou  (1924 - 2004), ale velký prostor nechává vyprávění o svém dětství, rodičích, sestře i prostředí, v němž vyrostla. Byly to skromné poměry, z nichž vzešla, přesto už tehdy chtěla být herečkou, vystudovanou herečkou. A i když se jí to podařilo, dostat se na uměleckou školu byl docela oříšek, a to i když měla  za sebou hlavní ženskou roli a partnerství s Jiřinou Jiráskovou v Kachyňově filmu.


Zatímco v kapitolách, kde vzpomíná na své brněnské dětství, kamarády, studium či éru elévky nešetří příhodami a barvitým vyprávěním,  při vzpomínkách na život se slavným kumštýřem váží každé slovo, rozhodně zbytečně nekošatí a ani nezachází do kdovíjakých detailů.  Neopěvuje. Ale i tak se čtenář dozví, jaký byl Karel Kachyňa za kulisami, jaký byl člověk v obyčejném životě. A to je cenné, zvláště pro ty, kteří znají Kachyňu jen coby profíka a perfekcionalistu.

Mihulova 1


Autobiografii Aleny Mihulové, která líčí svůj život od narození až po setkání s režisérem Slávkem Horákem, který ji obsadil do v současné době vynášeného  filmu Domácí péče, obohacují i vzpomínky herců Stanislava Zindulky, Ondřeje Vetchého a Radka Holuba, již zmiňovaného Slávka Horáka, sestry Dany nebo dcery Karolíny. Všechny tyto výpovědi jen dotvářejí sympatický obraz herečky i ženy, o níž jsme toho zase až tak moc nevěděli.


Jistě, znali jsme Sestřičky, Džusový román, Krávu, televizní seriál Tři králové nebo televizní film Městem chodí Mikuláš, věděli jsme, koho  že to měla za manžela,  že byl o jednačtyřicet let starší a že s ním má dceru, ale to bylo asi tak všechno. Díky této memoárové knize se situace mění.  Alena Mihulová "odtajnila "své soukromí a nabídla zajímavé vyprávění, která strhne od začátku do konce.  Upřímností, otevřeností  a přesto jakousi elegantní decentností, což zřejmě padá i na vrub "editorky" Alexandry Stuškové.

Mihulova 2


Dalším sympatickým znakem této pozoruhodné knihy jsou i nepříliš známé fotografie ze soukromí, ale stejně tak kompletní přehled filmové, televizní a divadelní práce Aleny Mihulové. A není toho málo, zvláště těch divadelních rolí je poměrně hodně, podstatně více než těch filmových.  Na druhé straně je jasné, že si herečka umí vybrat a nehraje v každé filmové či televizní blbině.  Pokud však cítí velkou roli, jde po ní a do ní jako buldok, což dokládá právě svou Vlastičkou v Domácí péči. Povedly se jí však memoáry - k radosti její i těch ostatních, kterým je blízký český film a jeho velká jména.




Můj život s Karlem Kachyňou (i bez něj)
Autor: Alena Mihulová/Alexandra Stušková
Žánr: Memoáry
Nakladatelství: XYZ ve společnosti Albatros a. s.
Rok vydání: 2015
Hodnocení: 100 %


www.xyz-knihy.cz

Foto: autor


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bára Basiková: Můj syn máminy písničky neposlouchá

BB perexZpěvačka s výjimečným hlasem, jakým se může na naší hudební scéně pochlubit jen málokdo. A také osobnost, které není zatěžko říct pořádně od plic, co si myslí, třebaže se její postoje mohou někomu zdát kontroverzní. Taková je pěvecká stálice Bára Basik...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Drsný středověk v románu Cesta sněžných ptáků

Cesta sneznych ptaku200Cesta sněžných ptáků je historický román z jedenáctého století, ve kterém najdeme vše, co k příběhu z drsné doby a velkých činů patří. Robert Lyndon nás prostřednictvím svých hrdinů proved...


Literatura

Unikátní publikace, která není k mání všude: Pravdivý příběh byzantských věrozvěstů Konstantina a Metoděje

Slovo pameti 200K 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje vydalo Slovácké muzeum v Uherském Hradišti publikaci Pravdivý příběh byzantských věrozvěstů Konstantina a Metoděje. Publikace ...

Divadlo

Egon Tobiáš: Ten kůň nelže aneb divadelní hra s živými koni, herci a hudebníky

ten kun nelze egon tobiasV rámci projektu Jiřího Ondry a Egona Tobiáše Velký třesk na Malé scéně jsme se zúčastnili premiéry inscenace s tajemným názvem Ten kůň nelže. A nelhal! V netradičním di...

Film

Začíná nová filmová přehlídka

3 kino 200V říjnu se obrazně řečeno roztrhnul pytel s nejrůznějšími filmovými přehlídkami pořádanými v Praze. Skončila přehlídka věnovaná střední Evropě, seznamující s (některými) novými filmy z Česka, Slovenska, Maďarska  a Polska, přičemž ...