PAŘÍŽSKÁ NEZNÁMÁ ZAKOUTÍ

PAŘÍŽSKÁ NEZNÁMÁ ZAKOUTÍ

Tisk

Tajnosti 200Pro milovníky tohoto krásného města na Seině je určena půvabná knížka Katii Chapoutierové  o málo známých místech, kam „cestovky“ své turisty nevozí a přesto nebo právě proto jsou velmi zajímavá.


Spisovatelka je pařížskou zpravodajkou Radia Canada, novinářka i dokumentaristka a umožňuje čtenáři pohled na dvacet sedm různých míst, o kterých málokdo ví, přestože jsou jen „o ulici dál“, než ta nejnavštěvovanější místa.  Každé místo má svou minulost, o které zajímavě vypráví, o lidech kteří tam žili, nebo se o ně zasloužili či se o ně dnes starají. Velmi cenné jsou uváděné přesné adresy míst, telefony či internetové adresy, protože některá lze navštívit jen s předběžnou dohodou.


Většinou se jedná o byty či domy známých osobností, ze kterých ještě dnes dýchá doba, ve které žili a z nichž jsou malá muzea.   Dozvíte se, jaká místnost chybí u Coco Chanel, jaký byl spisovatel Vicktor Hugo bytový dekoratér. Také že v blízkosti Vítězného oblouku jsou legendární fasády domů z období Druhého císařství s typickými francouzskými okny. Nejen pařížský život Alfonse Muchy přibližuje muzeum Carnavalet, v Kabinetě kuriozit čeká setkání s věčnou Noemovou archou. Majordomus v bývalé restauraci MAXIM ˇS ji s pýchou ukazuje s poznámkou, že právě tady se točil i film Miláček. Bernard Marchois otevírá nejmenší muzeum v bytě Edit Piaf. Ale v bytě tak jak zůstal po hudebníkovi, herci a spisovateli Borisi Vianu se stále běžně žije. Věci z 18 století pracně sbíral a kompletoval Moise de Camondo a vzniklé muzeum věnoval svému zemřelému synovi Nissimu.


 Jalal Aro ve své Phonogalerií má největší sbírku gramofonů a nahrávacích systémů v Evropě. U krále parfémů Guerlaina si můžete vybrat svůj parfém, ale také ochutnat rybu či makronky s vůní. Makronky Ladurée jsou vyhlášené a seznámíte se tu i s Nicolasem Holderem a Madelline Castaing. V muzeu Rodin se  zase dovíte pikantnosti o sousoší Zralý věk a známé muzeum d ´Orsay navštívíte v noci.

Tajnosti


Ale to není zdaleka vše. Zjistíte, kde se ukrývá Lagerfeldovo doupě, Pagoda, Hinduistický chrám, Galerie Lafayette která od roku 1914 překvapuje, baví a prodává. A také, že miniaturní železnice se ukrývá pod nádražím Gare de l ˇEst, kde najdete kostel Svatého Ducha v byzantském slohu, jestli je pod operou Garnier opravdu voda, jak vypadá Smírčí kaple Ludvíka XVI a Marii Antoinetty, k čemu slouží pavilon vína ze Světové výstavy z roku 1900. Můžete navštívit místa Crazy Horse, kde začínal striptýz nebo splněný sen dvou mužů Mezinárodní universitní kolej. Hodně k vidění je i v muzeu Tesařského cechu, kde klíče má číšník restaurace, a je plné modelů staveb až 4m vysokých, perfektně detailně zpracovaných. Generál Napoleon Bonaparte založil v roce 1804 hřbitov a dnes je plný slavných lidí, o kterých průvodce umí vyprávět.  A pokud chcete vidět památku na „pracujícího krále“, stačí navštívit Trianony ve Versailles.


Již z tohoto krátkého výčtu je patrné, že se jedná o knížku nabitou zajímavými informacemi a protože navíc se jedná o knížku útlou, stane se jistě součástí nejednoho batůžku. Ani čtenář nepřijde zkrátka, jednak je knížka napsána čtivou formou, a protože je doplněna dobovými fotografiemi, může si udělat obrázek o tom, jak to tam dnes vypadá.


Název: Tajnosti Paříže
Z francouzského originálu Les vies secrétes de Paris přeložila Veronika Matiášková
Autor: Katia Chapoutierová
Žánr: populárně naučná
Nakladatelství: Garamond
Rok vydání: 2015
Počet stran: 254
Hodnocení: 100%


Zdroj fota: Garamond


www.e-garamond.c


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Laura a její tygři zahrají v Lucerna Music Baru pro tygry a pokřtí nové album

laura200V neděli 17. března v pražském Lucerna Music Baru představí kapela Laura a její tygři nové album Zoo Zoo! vydávané kompletně online. Písničky pro děti inspirované životem zvířat z pražské Zoo nazpíval společně s kapelou dětský sbor Ústecké Bambini. Role ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Blbněte s Oscarem Ivony Březinové

Blbnutí s Oscarem patří do řady „Béček“. Ano, od roku 2005 vycházejí autorčiny literární cestopisy, jejichž názvy začínají vždy písmenem „B“ (Básník v báglu, Blonďatá Kerolajn, Báro, nebreč, Bojíš se, Margito?, Blázniví donkichoti). V posledním Ivon...


Literatura

Bouřemi zmítaná Říše bouří

Rise bouri200Na žádnou jinou bouři jsem v životě nečekala tolik jako na Říši bouří. Sláva. Konečně ji držím v ruce. Po, pro mě lehce nezáživném povídkovém mezidílu Krvavé ostří, se dočkávám pátého pokračování Skleněného trůnu od Sarah J. Maas.

<...

Divadlo

Světáci: Nesmrtelná česká komedie s písničkami

Svetaci 200„Tak třikrát whiskey s ledem, ať trošku popojedem, a dámám Hennessy...“ To je tak, když si poctiví venkovští fasádníci, kteří přijeli pracovat na obnově hlavního města, chtějí trošku vyhodit z kopýtka. „Když Praha za noci zazáří neonem, není m...

Film

Poslední návrat legendy – Logan: Wolverine

logan perexProzatím poslední zpracování X-men ságy a její snad nejproslulejší postavy Wolverina, které však funguje i jako samostatný film, se dostalo do českých kin 2.3.2016 a sklidilo obrovský úspěch.  Je tak také poslední rolí Hugha Jackmana