Laurell K. Hamiltonová – Micah: Anita Blakeová v češtině již po třinácté

Laurell K. Hamiltonová – Micah: Anita Blakeová v češtině již po třinácté

Tisk

200litAnita Blakeová, slavná lovkyně upírů, Popravčí, nekromantka, oživovatelka a federální šerif v jedné osobě v knize Micah svádí boj s nezvyklým nepřítelem – svými city.

 

 

 

 

Americká autorka Laurell K. Hamiltonová (*1963) nám skrze nakladatelství Epocha přináší již 13. knihu o Anitě Blakeové, lovkyni upírů. Kniha Micah vyšla v angličtině v roce 2006, do češtiny ji letos přeložila Dominika Moulíková.

Nakladatelství Epocha nám ve své edici Fantastická Epocha nabízí reedici série o Anitě Blakeové v pevné vazbě se stylovými obálkami. Doufám, že když převzali štafetu po nakladatelství Triton, tak budou svižně pokračovat a přeloží všech 22 románů této série.

Kniha má 184 stran, ale samotný příběh pouhých 128. Další část je věnovaná upoutávce na 14. díl, který vyjde ještě tento rok a ponese název Danse Macabre. Micah je tedy svým rozsahem i jednoduchým, ale zhuštěným dějem spíše novelou, nežli románem. Žánrově spadá někde na pomezí paranormální romance či urban fantasy. Jde vlastně o subžánr fantasy a jak název napovídá, to znamená mix nadpřirozena, hororu a romantiky. V podstatě červená knihovna s příměsí tajemna. Mně tento žánr vyhovuje, i když zrovna u Hamiltonové je důraz na romantickou část a popisné erotické pasáže až příliš silný.

lit

Co se týká děje, ten je v této knize odsunut do pozadí. Anita musí rychle zaskočit za kolegu a letět do Filadelfie oživit svědka kvůli vyšetřování FBI. Letí s Micahem Callahanem, vůdcem leopardodlaků v St. Louis a nimir-rajem – leopardím králem. Anita, jeho leopardí královna, s ním a dalším kožoměncem, Nathanielem, sdílí domácnost již šest měsíců. Avšak za tu dobu spolu nebyli o samotě víc, než pár hodin. Ale to se změní při této dobrodružné pracovní cestě.

Tématem knihy je láska a všechny city a děje, které jsou s ní spojené. Tedy poznávání člověka, jeho minulosti, povahy a také pochybnosti o sobě samém a o vztahu, ve kterém se nacházejí hlavní hrdinové.

Autorka zřejmě cítila potřebu napsat tuto knihu za účelem vykreslení tohoto sexy leopardodlaka se žluto-zelenýma očima, který se ve světě Anity Blakeové objevil až v 10. díle, tedy v knize Narcis v řetězech. Zaujalo mě nenásilné nahlédnutí do minulosti Micaha a výborné vystihnutí pochybností obou hrdinů o jejich vztahu. Přišlo mi to velmi reálné. Na druhou stranu, popisování sexuálních hrátek se mi zdálo až moc okaté a jednoúčelové.

Upřímně, já nepatřím k fanouškům postavy Micaha a jeho dokonalou povahu považuji za iritující. Tato kniha je oslavou jeho charakteru; pro mě je však napsán až příliš kladně – vždy udělá dobrou věc, je nekonfliktní a až příliš tolerantní.

Knihu doporučuju samozřejmě všem fanouškům autorky, potažmo nadšencům do série o Anitě Blakeové. Ti tuhle uzoučkou knížku jistě zhltli na jedno posezení. Dále by se mohla líbit těm, co holdují světu fantasy, nadpřirozených stvoření, kožoměnců, upírů, zombií. A třeba i těm, co se nebojí červené knihovny s kapkou akce a tajemna.

Název: Micah
Autor: Laurell K. Hamiltonová
Žánr: paranormální romance, urban fantasy
Nakladatelství: Epocha, edice Fantastická Epocha
Rok vydání: 2013
Počet stran: 184
Hodnocení: 70%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Spisovatelka Jana Poncarová o svém novém románu Cyklistka a soutěži Nejlepší den mého života

Jana PoncarovaLiterární soutěž s názvem Nejlepší den mého života je u konce a známe již jejího vítěze! Patronkou této naší soutěže, do níž se přihlásilo přes 40 účastníků se stala spisovatelka Jana Poncarová, která má na kontě již několik úspěšných románů a ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Rychle mluvit, pomalu psát

lauren 200Gilmorova děvčata pro mě byl vždy seriál, který pohladí na duši a pobaví naprosto unikátními osobnostmi z malého městečka Stars Hollow v Connecticutu. Během dlouhých let opakování seriálu se mé sympatie k jednotlivým hrdinům zvětšovaly, a když do s...


Literatura

Pavlína Brzáková: Hlas a dech čínské zpěvačky Feng-yün Song

hlas a dech200„Čínští studenti se snaží v učitelově sdělení zachytit záměr a směřování, kdežto západní se snaží pochopit každé konkrétní slovo…“ píše v jedné citaci čínská hlasová terapeutka a zpěvačka. I ona se v této knize snaží přesměrovat naš...

Divadlo

Zemřel charismatický herec Tomáš Valík, hrdina pohádky O Janovi a podivuhodném příteli

 

tomas valik 200Po kratší nemoci zemřel ve věku nedožitých dvaapadesáti let 8. října v pražské nemocnici Na Bulovce známý herec Tomáš Valík. Na filmovém plátně debutoval koncem osmdesátých let minulého století, ...

Film

Jak se žilo v období po největších politických represích

Cesko 200Obsáhlý sborník Československo v letech 1954-1962 má jednu mimořádnou přednost: v poměrně krátkých, stručných a přehledných statích mapuje mnohá témata, která se daného období týkají. Kniha, zaměřená převážně na české prostředí, je rozčleněna do něko...