Josef Pepson Snětivý, Dvě na čtvrtou sonetů v rytmu srdce

Josef Pepson Snětivý, Dvě na čtvrtou sonetů v rytmu srdce

Tisk

dve200Hned z počátku se musím přiznat, že nejsem kdovíjak zdatnou literární teoretičkou. Tak jako je zahradníkův um podmíněn dlouholetou a ustavičnou prací, jež je korunována nádherným, plným květem, libě vonící růžové růže, je i v oblasti literární teorie daný kritik deklarován uznáním, svým umem zacházet se slovy a rozeznávat jejich hloubku. Jsem pouhou čtenářkou, milující slova, jež si jen malinko přičichla pelu pomyslné růže Poesie. Proto se prosím nezlobte pro můj neúplný pokus o výklad. Nelze za dva měsíce, dohnat to, čemu jiní položili celý svůj život. Z toho důvodu se nepokouším o kdovíjakou odbornost.

 


Jak již samotný název básnické sbírky napovídá „ Dvě na čtvrtou sonetů v rytmu srdce“, jde o sonety, se kterými se blíže seznámíme v drobné, vázané knize, v provedení matného lamina, temně růžového zabarvení, formátu 100x128mm a 24 stran.

Sonet, vyzpívaná touha srdce autorova všech jeho lásek, ať už jako muže, otce či patriarchy svého národa. Každá báseň je tvořena 14verším s daným logickým uspořádáním, který je čtenáři zřejmý. Některé sonety se dají označit jako klasický italský sonet se svým rozdělením do osmiverší a šestiverší. Kdy osmiverší obsahuje propozici a šestiverší pak nese její řešení.

dve3

 


Sonet o ženské slasti


Když za noci pololedné
   Vltava spí nehnutě,
rozum nikam nedohlédne –
   Léda krmí labutě.

Křídla voní po rozkoši,
  rozletí se svobodně.
Shovívaví světlonoši
uhasí své pochodně.

Pak Léda, slastí posedlá,
  si labuť pevně osedlá
a k vodě pustí ohledy.

Sníh taje, břeh se zelená
a jednoho dne Helena
se bude učit od Lédy.


Jako čtenářce je mi vcelku jedno, jak se nazývá členění sonetů. Zda jde o italský, anglický či románský sonet. Mně především zajímá, zda je kniha čtivá a srozumitelná. Nikdo přesně nemůže říci, co daný básník vyjadřuje svými rýmy, ale díky jeho bravurnímu spisovatelskému umu se můžeme přiblížit jeho pocitům a možná nám mohou být i velice blízké. A tak evokují vše co od daného tématu očekáváme.

 Název: Dvě na čtvrtou sonetů v rytmu srdce
                Autor: Josef Pepson Snětivý
                Žánr: literatura
                Nakladatelství: Čas
                Rok vydání: 2015
                Počet stran: 24 s.
                Hodnocení: 100 %

http://www.nakladatelstvicas.cz/kniha/dve-na-ctvrtou-sonetu-v-rytmu-srdce


Zdroj foto: www.martinus.sk





 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Poznejte ... italský klavírista Giuseppe Devastato - rozhovor

Ve čtvrtek 21.listopadu se v Domě U Kamenného zvonu koná listopadový koncert "Festival Brikcius"- VIOLONCELLO A KLAVÍR II. italského klavíristy Giuseppe Devastata, žijícího v Madridu, a českého violoncellisty Františka Brikcia. Oba interpreti uvedou druhý díl skladeb pro violoncello a klavír. Uslyšíte 5 Stucke im Volkston a Fantasiestucke od německého skladatele Rob...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Po hlavě a nadoraz s Honzou Tománkem

po hlave a na doraz tomanekKniha je životním příběhem Honzy Tománka, obyčejného kluka, který po úrazu ochrnul. V tuto chvíli se jeho život láme a osud jako by se chtěl za vše špatné omluvit. Dává mu šance, do kterých se vrhá po hl...


Literatura

Je to na beton?

beton perexBeton je stavební materiál skládající se z pojiva a plniva, ze kterých po zatuhnutí vznikne umělý slepenec, tolik k vysvětlení k betonové hmotě.

 

...

Divadlo

A zase ten Havel!

200divV poslední době mívám někdy dojem, že snad každý chce hrát Havla. Možná je to jen taková móda, možná se pletu a vidím přízraky. Snad proto se mne, když jsem dostala pozvánku na premiéru Havlovy Audience, zmocnily nemalé pochyby. Pražský soubor vinohradskéh...

Film

Křtiny aneb exkurze do polského podsvětí
ImageDrsný, avšak velmi lidský příběh současného varšavského podsvětí, kde vládne zákon ulice a nejsilnějšího gangu. I takto jednoduše by se film režiséra Marcina Wrony dal popsat, pokud bychom měli k dispozici jen několik slov. A...