David Michie: Dalajlamova kočka

David Michie: Dalajlamova kočka

Tisk

200 kockaMaličkého kotěte, kterému hrozí nešťastný osud, se ujme samotný dalajlama. V jeho přítomnosti a díky jeho příkladu chytré zvířátko zjišťuje, jak naplnit dvě základní touhy všech živých tvorů: být šťastný a vyhnout se utrpení. Postupně se himálajské koťátko učí, jak se nenechat ovládat emocemi, jak zachovat bdělou mysl, jak přistupovat ke každodenním problémům, jak využít přítomný okamžik k vytváření lepší budoucnosti a jakou moc má v našem životě láska a soucit. Zábavně a čtivě napsaný román v sobě nese poselství, které může učinit šťastnějším každého z nás. Dokazuje, že snaha žít jako lepší bytost prospěje každému – a není (jen) pro kočku.

 

Neobyčejný příběh z neobyčejného prostředí
Tolik anotace úžasné knihy, která se snad ani nedá k ničemu přirovnat. Pár úvodních slov zdaleka není schopno obsáhnout, co tato kniha svému čtenáři přinese. Kniha hebká jak kožíšek himálajské kočky. Právě v takovou vyrostlo to koťátko těsně před prahem smrti, ze kterého se stala sice na zadní nohy trošku pajdající kočka, ale jinak překrásná a hlavně JSK. Jeska – Jeho Svatost kočka. A jak to tak v kočičím životě bývá, když se koťátko nabažilo světa v nejtěsnější blízkosti Jeho Svatosti, rozběhlo se i do světa, a tam teprve potkalo dobrodružství. Vlastně nic převratného, vlastně jen takový obyčejný kočičí život, ale vyprávěný s notnou dávkou něhy a pochopení. Nevím, jak vám, ale mě fascinuje kočičí život, jeho taje, zákonitosti, noční procházky po revíru, zvyk chodit si pro jídlo na různá místa apod.

To je jedna rovina knihy. Důvěrně a důkladně popisuje kočičí zvyklosti, vnímání a pohled na svět těma safírovýma očima.

Druhá rovina je už více lidská, ačkoliv, jak víme, i kočka chce být lepší bytostí a i ona řeší své problémy ne nepodobné těm lidským.

Kočičí slabosti? Kde jinde je prezentovat než u zdroje samotné lásky?

I kočky jsou netrpělivé, přejídají se nebo prostě jen chtějí být milovány. A tak i Jesce se hodí blízká přítomnost Jeho svatosti a jeho dvou asistentů, protože tu načerpá životní moudrost. Není to nepřetržitý tok poučování, to v žádném případě, ale jemné náznaky v denních drobnostech. Neunaví vás, neotráví, nebudete mít pocit, že chcete utéct. Naopak, dalajlamovy laskavé oči vás budou provázet celou knihou a jen s rozkoší si budete představovat jeho hlas a hebounký kožíšek himálajské kočky. Tady nebude nikdo za nic odsuzován, za žádný pocit, za žádný svůj čin. Naopak, máte možnost se pochopit.

kocka

Je to opravdu zábavně a čtivě napsaný román, ale jeho druhá polovina vás bude i neskutečně dojímat. Zákon karmy se začne projevovat ve věcech zásadních i drobných, láska se vracet, lidé i zvířata dostanou možnost se na sebe i jiné podívat zcela jinak. Jeska se tu setká vlastně se svými tyrany a byl by velký hřích, kdybych prozradila, jak k tomu dojde a co z toho vzejde. A ty bezvadné zážitky z místní kuchyně! Budou se vám sbíhat sliny, a to nemusíte být ani kočka. Klidný a nám na hony vzdálený život v Jokhangu, chrámovém komplexu, bude exotickým výletem duše někam, kam by se i naše tělo rádo podívalo a na pár měsíců tam spočinulo. Věřte mi.

„Jeho Svatost nikam necestovala a byla doma už přes půl roku. V tu dobu přicházelo mnoho významných hostů a někteří zůstávali na oběd. Paní Trinciová docházela denně do kuchyně v Jokhangu a její výkony už dávno přesáhly hranice dokonalosti.
I když měla sebevíc napilno, nikdy nezapomněla na nejkrásnější stvoření pod sluncem. Nejenže jsem měla trvalý přísun lahůdek, ale ještě k tomu nádavkem jsem si vysloužila celý seznam nových pojmenování. Když mě tiskla na svou dmoucí hruď a líbala na krk, něžně mě oslovovala dolce mio – má sladká. Když přede mě servírovala porci kuřecích jater, šeptala mi tesorino – malý poklade. Pro paní Trinciovou bylo jídlo fyzickým projevem lásky a v projevování byla víc než štědrá…“

No řekněte, není dalajlamova kuchařka pro sváteční chvíle úžasná! Já chci být dalajlamovou kočkou!

A jestli vy taky, směle do této knihy. Je jedna z nejmilejších a nejkrásnějších a nejkočičích, co jsem kdy četla.

O autorovi:
David Michie: Mezinárodně proslulý spisovatel je autorem úspěšných knih, v nichž seznamuje s buddhismem čtenáře v dnešním uspěchaném západním světem. Michieho tituly Buddhismus pro zaměstnané lidi, Pospěš si a medituj a Praktické osvícení se překládají do mnoha jazyků a vydávají po celém světě.

Michie se narodil v Zimbabwe, studoval v Jižní Africe, deset let žil v Londýně a nyní bydlí s rodinou v australském Perthu. Píše také detektivky, poslední z nich je Kouzelník z Lhasy.

Autor: David Michie
Vydání: první
Originál: The Dalai Lama´s Cat
Překladatelka: Petra Vlčková
Vydání originálu: 2012, Hay House Inc., California, USA
České vydání: 2013, Synergie Publishing SE
Web autora: www.davidmichie.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herec Zbigniew Kalina: „Když vidím zajímavý styl chůze, okamžitě si ji na chodníku zkouším…“

200rozPozvání k rozhovoru přijal herec Zbigniew Kalina, jehož divadelním domovem jsou Městská divadla pražská. Právě v nich jej brzy čeká role Lorda Basingstoka v komedii A voda stoupá. Zbigniew se může pyšnit například Cenou Thálie pro mladého činoherce do 33...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kniha Podbrdské ženy přibližuje těžký úděl vesnických žen

Podbrdske zeny perexRománová prvotina Jany Poncarové s názvem Podbrdské ženy mě hned na začátku rozplakala. Snad proto, že jsem také žena, podléhající svým emocím a hormonálním výkyvům. Ženy jsou ale silné bytosti, a především jimi vždy musely...


Literatura

Nezapomínejte na úsměv

Jde to i s usmevem 200Nakladatelství Portál vydalo další knihu psychiatra, publicisty a pedagoga Karla Nešpora, tentokrát zaměřenou na úsměv a humor. Nemračte se a začtěte se radši do této útlé knížečky.

 

...

Divadlo

Bratři Karamazovi – herecký koncert v Divadle Petra Bezruče v Ostravě

karamazovi  foto perexRomán Fjodora Michajloviče Dostojevského Bratři Karamazovi patří k vrcholným dílům světové literatury. Nesmrtelný příběh o otcovraždě měl v dramatizaci a režii Jana Holce premiéru v Divadle Petra Bezruče v Ostravě 10. pros...

Film

Babovřesky vypráví o etapě české historie

babovresky 1Snímek Babovřesky (2013) je filmem populárního českého režiséra Zdeňka Trošky. Ten, tak jako vždycky, vsadil nejenom na osvědčené postupy a situace, ale zároveň i na trochu toho zajímavého podtextu. Lidé jsou...