Kniha o Matce Evropy

Kniha o Matce Evropy

Tisk

MITSUKO 200Že nevíte, kdo je Matkou Evropy? Toto pojmenování získala Mitsuko Coudenhove-Kalergi, jejíž syn Richard založil podle otcovy inspirace Panevropu, jakousi „matku Evropské unie“. Její další syn Gerolf byl u zakládání Orientálního ústavu v Praze.

 

Historička umění a japanistka Vlasta Čiháková Noshiroshromažďovala a studovala archivní materiály dokumentující dramatický životní příběh Mitsuko Aoyamy, provdané ke konci 19. století za rakousko-uherského diplomata, hraběte Heinricha Coudenhove-Kalergi, již od sedmdesátých let minulého století. V knize, kterou vydává nakladatelství Jota, shrnula i všechny dostupné poznatky publikované v japonštině. Toto u nás nezpracované téma patří mezi velmi zajímavé momenty česko-rakousko-německo-japonských vztahů. Mitsuko byla jednou z prvních Japonek, které přicestovaly do Evropy. Její manžel byl o 15 let starší a na přelomu 19. a 20. století patřil k nejvzdělanějším a nejvýznamnějším osobnostem rakouské aristokracie, ovládal 18 světových jazyků a jako diplomat působil na vyslanectvích po celém světě. Při svém působení v Tokiu se seznámili a i díky tvrdohlavosti Mitsuko se tento nerovný vztah legitimizoval sňatkem. Primárně je kniha založena na deníkových záznamech paní Mitsuko, protože jak se dozvíme z knihy, deníkové záznamy jejího manžela byly dle jeho poslední vůle ihned po smrti spáleny.

 

MITSUKO

 


Kniha je rozdělena do 24 kapitol (a epilogu), ve kterých se dozvídáme, jak exoticky v Evropě působila tato drobná Japonka a jak těžce se vyrovnávala s manželovou předčasnou smrtí, kdy se stala opatrovnicí jejich sedmi dětí a správkyní majetku. Tvrdá japonská mentalita jí pomáhala sice přežít tuto zkoušku, ale již od narození její děti pociťovaly citové strádání. Jak postupně dospívaly, nesnesly matčinu diktátorskou povahu a přestaly se navzájem stýkat. Pouze nejmladší dcera matce obětovala svůj život a zachytila též její vzpomínky, ze kterých čerpala Vlasta Čiháková. Kniha se čte velmi dobře a plynule, co mě však na beletristickém zpracování zarazilo, bylo, že některé děje popisuje Čiháková naprosto precizně do detailů, a pak jiné (a jsou to často úseky pro rodinu zásadní) přeskakuje či zmíní v jednom odstavci. Stejně tak mi připadá nedořešený konec knihy, který končí chvílí, kdy Mitsuko začne dceři vzpomínky diktovat. Kapitoly jsou děleny podle let a vždy v záhlaví se čtenář dozví, co se kontextuálně dělo ve světě. Co bych však knize vytkla – a proč tedy ode mě získává takové hodnocení – je několik nepřesností, které se v ní objevují. Zjevné pochybení je na straně 167, kde je uvedeno, že v roce 1906 byla založena Labour Party v Londýně, ale již na straně 141 se tu samou informaci dozvídáme u roku 1900 (zde je uvedena správně). A na straně 206 je u vyjmenovávání nejslavnějších hereček té doby u dvou ze tří uvedeno špatné jméno – místo Eleonory Duseové (kterou nejspíš měla autorka na mysli) Eleonora Düsselová a místo Ellen Terryové je uvedena Tellyová (viktoriánská herečka, patřící spolu se svým partnerem Henry Irvingem mezi tzv. herecké virtuósy). Co bych ještě jinak pečlivě připravené knize – obsahuje též soupis literatury, pramenů i vysvětlivek – vytkla, je obrazová dokumentace. Té nebyla, bohužel, věnována pečlivější práce. Některé fotografie jsou technicky nekvalitní. V této chvíli nemluvím o dobových fotografiích, kde se podobná věc dá očekávat, přesto však zrovna tyto obrázky patří k těm kvalitním nebo případně graficky vyčištěným, ale spíše o fotografiích z nedávné doby. Škoda, protože za knihou je jinak vidět obrovské několikaleté úsilí.


Název: Mitsuko
Autor: Vlasta Čiháková Noshiro
Žánr: historický román
Nakladatelství: JOTA, s. r. o.
Rok vydání: 2015
Počet stran: 384
Hodnocení: 70 %


Zdroj foto: Nakladatelství JOTA, s. r. o.

www.jota.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jimi Hautamäki, bubenik z kapely Rockwalli

jimi 200Mladá kapela Rockwalli nám v krátkém rozhovoru prozradila, o čem ve skutečnosti je album Maa Kutsuu.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Zamávejte se svým jídelníčkem a přijďte na chuť Luštěninám

luste200Nakladatelství Ikar nás začátkem roku zásobuje samými zdravými kuchařkami a příručkami, tentokráte se podíváme na zoubek 100 neodolatelných receptům pro milovníky fazolí, čočky a cizrny pod souhrnným názvem Luštěniny. Moderně pojaté recepty rozhodně nejs...


Literatura

Legendy: Prokleté knihovny

proklete knihovny perexKnihovna nemusí být pouze místem, v němž jsou uloženy knihy, na něž pomalu usedá prach a o něž pečuje bělovousý knihovník, ale i místem, v němž se skrývá tisíce světů a v němž  může jít i o život, o čemž se přesvědčili hrdinov...

Divadlo

Vydejme se s Hurvínkem mezi osly

hurvinek mezi osly 200Děti mají docela dlouhé vánoční prázdniny, během kterých asi moc na školu myslet nebudou. Některé z nich si, stejně jako Hurvínek, možná říkají: „Škola???!!! Brrrr!!!“ Ale co se s nimi zajít podívat do div...

Film

24. Festival francouzského filmu přilétá

FFF perexPořádání FESTIVALU FRANCOUZSKÉHO FILMU (letos ve dnech 18. až 24. listopadu) se u nás stalo letitou tradicí, letos je chystán už po čtyřiadvacáté. Svou základnu bude mít v Praze, ale jeho ozvěny proniknou i do dalších měst: do Brna, Českých Budě...