Splácení dluhu

Splácení dluhu

Tisk

stati perexFilozofická fakulta Karlovy univerzity v Praze přinesla na knižní trh opravdovou lahůdku. Výběr z literárních studií a statí jedné z nejvýznamnějších osobností české germanistiky, literárního vědce, básníka, dramatika a překladatele, prof. PhDr. Otokara Fischera (1883 – 1938).

 

 

Zásluhu na celém díle má Michael Špirit, kterému se podařilo vydat práci editorů Josefa Čermáka (výbor uspořádal) a Emanuela Macka (výbor strojopisně edičně připravil a doplnil o bibliografii), připravovanou v osmdesátých letech minulého století pro nakladatelství Odeon. Tam bohužel už nestihla do zániku nakladatelství vyjít a po skoro třech desítkách let připravila vydání až pražská Filozofická fakulta. Té patří též obrovské díky. Ve výboru je zařazena většina prací, ze kterých Fischer komponoval své knihy K dramatu Duše a slovo a Slovo a svět.  Dále desítky článků z Národních listů, Jeviště, Prager Presse, Lidových novin, kritiky, příspěvky ze sborníků a knih jiných autorů.

Čermákův (a Mackův) projekt nechává Špirit beze změny. Alespoň tak se to jeví po prvním dílu. Skládá se z těchto oddílů: 1. Problémové studie, 2. Práce bohemistické a 3. Studie s tematikou česko-německou. Mezi nimi dostáváme do rukou studie o divadelní kritice či o překládání Fausta. Sám Otokar Fischer je autorem dodnes nejuváděnějšího překladu Goethova opusu. Zajímavé na dané situaci je, že překlad byl připravován pro inscenaci Karla Hugo Hilara v roce 1928, která se hrála pouze 17x (sic!) s Bedřichem Karenem v titulní roli.

Na konci každé studie je uveden bibliografický údaj o prvním uvedení. Samozřejmostí svazku je obsáhlý jmenný rejstřík.

Ve druhém svazku bychom se tedy měli dočkat oddílů: 4. Práce germanistické, 5. Studie a stati o ostatních literaturách, práce komparativní a články o překladech, 6. Studie k otázkám formy a 7. Literární publicistika (osobněji laděné články či vzpomínky).

Již v tomto nástinu je vidět obrovská šíře Fischerovy erudice. K výboru se čtenář bude opakovaně vracet a těšit se z něj. Uvedený výbor se jistě stane povinnou četbou pro studenty germanistiky, ale i teatrologie, kteří do této chvíle museli autorovy články nesnadno dohledávat. Proto velký dík a těšení na druhou část výboru.

stati

Literární studie a stati 1
Autor: Otokar Fischer
Editor: Josef Čermák
Žánr: literární věda
Nakladatelství: Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, nám. J. Palacha 2, Praha 1
Rok vydání: 2014
Počet stran: 588
Hodnocení: 95 %
Zdroj foto: archiv autorky

( 0 hlasů )

www.ff.cuni.cz/2015/02/otokar-fischer-literarni-studie-stati/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Roman Janků: „Po dvaceti letech začínám mít opravdu obavu o budoucnost živých koncertů klasiky na menších městech.“

Roman Janku200K současné situaci v kultuře se v následujícím rozhovoru vyjadřuje dlouholetý organizátor koncertů klasické hudby a zakladatel cyklu KLASIKA VIVA Roman Janků.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Marie Terezie v komiksovém zpracování
marie 1Marie Terezie se v životě rozhodně nenudila. Byla to velmi pozoruhodná žena. Narodila se před třemi sty lety, a tak se dostala opět do hledáčku historiků, politiků, spisovatelů i režisérů. Její příběh společně s příběhem rodu Habsburků zaujal i Zdeňk...

Literatura

Michal Viewegh: „Doufám, že neztratím soudnost a v jistém momentě přestanu aspoň vydávat.“

altSpisovateli Michalu Vieweghovi nedávno vyšla kniha Mafie v Praze, což byla příležitost k vyzpovídání. Jak si rozumí s Jaroslavem Kmentou a co plánuje nyní psát, tak to se dozvíte na následujících řádcích.

<...

Divadlo

Divadlo ve Zlíně uvede premiéru Muže pod postelí

muz pod posteli200Docela jiného Dostojevského, než jak jej mnozí znají: Dostojevského komediálního, zábavného a zároveň zajímavého, který přinese vhled do žárlivostí zatemněné duše jednoho muže. To je téma novinky, kterou Městské divadlo Zlín uvede v pre...

Film

Celé dlouhé filmové večery na Youtube. A zadarmo!

 

youtubeOblíbený komunitní portál Youtube.com si zřejmě začal zahrávat s ohněm. Nebo je nová strategie společnosti začátkem něčeho nového? Sledujte filmy online a zadarmo.

...