Manolito Brejloun pobaví

Manolito Brejloun pobaví

Tisk

mano 200Manolito Brejloun je přezdívka malého španělského kluka. Ten se ve skutečnosti jmenuje Manolito García Moreno, ale nikdo ho pod jeho skutečným jménem nezná. Jeho příběhy okouzlily svět a jsou vydávány v řadě zemí. Dočkaly se i filmového zpracování. Velká popularita bývá s klukovskými příběhy spojována. Vzpomeňme si na Péťu Bajzu z Poláčkovy knížky Bylo nás pět, na Mikulášovy patálie Goscinny–Sempého, nebo na Svěrákova Edu z knihy Po strništi bos. Jejich mluva bývá dětsky přímá a svět vnímají z jiného úhlu pohledu než dospělí. A do dětství se většinou vracíme rádi, protože nám tato upřímnost chybí a vzpomínky nás mile hřejí.  Proto si tuto knížku čtou nejen děti, ale i jejich rodiče.

 

Knížka je napsána svižně, příběhy mají spád, jsou humorné a přitažlivé. Čtivosti textu v češtině napomohl překlad Evy Šaškové. Hrdinou je desetiletý Manolito, kterému ostatní neřeknou jinak, než Manolito Brejloun, protože od pěti let nosí brýle. Ve škole, kam chodí, mají totiž všichni, co aspoň trochu něco znamenají, svoji přezdívku. A tak mají Manolitovi kamarádi i nepřátelé přezdívky jako Ušatec López, frajírek Džihád, ExTlusťoška Jessica atd. Manolito má velmi zaneprázdněné rodiče, jejichž chování s nadhledem komentuje. Svému mladšímu bráškovi říká Blbeček a miluje svého dědečka, se kterým tráví hodně času a prožívají spolu řadu víceméně komických příhod. Ve škole má „pančelku" Asunción a psycholožku slečnu Espe. Všichni kluci bojují o přízeň krásky Susany, která má víc kluků, než chodí do celé Manolitovy školy. A všude se děje řada zajímavých věcí. Slovy Manolita: „Prožil jsem nejdůležitější rok svýho života, ale to už je fuk. Ze školy už se nevyvlíknu, ani ze zimy, ba ani z flaušáku.“ Atmosféru zdařile dokresluje Emilio Urberuaga svými černobílými kresbami.

mano 1


Autorka této půvabné knížky, Elvira Lindo, je vystudovaná žurnalistka. Pracovala jako televizní hlasatelka, herečka a scénáristka. Kromě příběhů malého Manolita napsala rovněž příběhy zlobivé holčičky Olivie a další příběhy pro děti, ale rovněž pro dospělé čtenáře.
Knížka je velmi vhodná pro děti školního věku i jejich rodiče. Jednotlivé příběhy nejsou příliš dlouhé, mají spád a dobře končí. Společnou četbou a následným povídáním si najdeme řadu podobností s našimi prožitky a vneseme si radost do života. A té není nikdy dost.

Hodnocení: 100 %

Název: Manolito Brejloun/ze španělského originálu Manolito Gafotas
Autor:     Elvira Lindo
Přeložila: Eva Šašková
Žánr: dětská literatura   
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2014
Počet stran: 156

Manolito Brejloun od OMEGA

 

Zdroj foto: Nakladatelství Omega


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Filip Chudý (baskytarista v DYING PASSION, ex-MEMORIA…)

filip chudy2009Filip Chudý je dlouholetým hráčem na basovou kytaru. Působil zejména v hranické kapele MEMORIA a nyní hraje v šumperské partičce jménem DYING PASSION. O těchto projektech i jiných věcech s...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jak komunikovat podle Barbary Berckhan
ImageNa začátku ledna vyšla v nakladatelství Portál populárně-psychologická příručka. Autorkou je německá pedagožka, trenérka komunikace a kouč mezilidských vztahů Barbara Berckhan, která předává svoj...

Literatura

Cesta do hlubin ilustrátorovy duše

deniky ondreje sekory 200Ondřej Sekora (1899–1967) pracoval od roku 1921 v Lidových novinách, ale vlivem politických událostí z nich musel pro židovský původ své manželky, se kterou se odmítl rozvést, po dvaceti letech odejit a v letech 1944–19...

Divadlo

„Ale, proboha, já nejsem můj milovaný Sartre, Wilde, Williams, Albee, Shakespeare…“ rdí se Petr Nýdrle

Jméno Petr Nýdrle je zlínským kulturním nadšencům jistě dobře známo, ale tento herec, učitel, scenárista a umělecký šéf zanikajícího divadla Malá scéna má co říct i ostatním. V rozhovoru se dozvíte věci o Malé scéně, ale budete svědky i osobního zamyšlení nad vážnějšími tématy.

Film

Dny evropského filmu 2022

def22 perexZačalo jaro, a byť jitra jsou stále chladná, filmové fandy snad rozehřejí chystané DNY EVROPSKÉHO FILMU 2022, první vlaštovka oznamující, že se snad dočkáme i dalších filmových přehlídek a festivalů. Začínají ve středu 6. dubna v Praze, v dalších ...