Nechal jí vzkaz a zmizel beze stopy. Proč?

Nechal jí vzkaz a zmizel beze stopy. Proč?

Tisk

Jeho posledni slova perexOwen Michael zmizel beze stopy. Své ženě Hannah zanechal jen vzkaz, ve kterém stojí: „Ochraň ji.“ Hannah ví, koho má Owen na mysli: svou dospívající dceru Bailey, která v dětství přišla o matku a která nechce mít s manželkou svého otce nic společného.

 


Když se Hannah nedaří manželovi dovolat, začne být zoufalá. Situace se ještě zhorší, když zatknou Owenova šéfa a když Hannah začne vyslýchat policie. Hannah pochopí, že její manžel nebyl tím, za koho se vydával, a rozhodne se, že vypátrá jeho pravou totožnost. Společně s Bailey se proto vydávají na cestu a začnou skládat střípky minulosti. Brzy si však uvědomí, že to, co zjistí, změní jejich život od základů.

Kniha úspěšné americké autorky
Autorkou knihy Jeho poslední slova, kterou v českém překladu vydalo nakladatelství Ikar, je americká spisovatelka a novinářka Laura Dave. Ta se rozhodla vyprávět příběh o identitě, lžích, rodinných tajemstvích a o tom, kam až jste schopni zajít, abyste ochránili ty, které milujete. Z knihy se stal bestseller, který se brzy dočká seriálové adaptace z produkce Apple TV+.

Psychologický román o vztahu nevlastní matky a nevlastní dcery
Kniha začíná Owenovým zmizením a jeho záhadným vzkazem, od něhož se odvíjí následné pátrání. Hannah ani Bailey se nemají čeho chytit, a tak se spoléhají na sebemenší útržky vzpomínek, které by je mohly dovést k pravdě. I když je tato dějová linka pro příběh nesmírně důležitá, zastiňuje ji brilantně vykreslený vztah mezi nevlastní matkou a nevlastní dcerou. Ten je nejdřív neutrální. Obě se víceméně respektují a ke konfliktům dochází jen občas. Když ale Owen zmizí, jsou nuceny spolupracovat, což znamená, že se musí naučit jedna druhé důvěřovat. Zároveň se lépe poznávají, a tak se jejich vztah pod vlivem okolností pozvolna vyvíjí a mění, což je zajímavé sledovat.

Samotné pátrání je napínavé a přináší několik překvapivých zvratů. Owen měl spoustu tajemství, z nichž některá mohou být smrtící. O co blíž se Hannah a Bailey dostávají k pravdě, v o to větším nebezpečí se ocitají. Některá odhalení jsou uvěřitelná a dávají dokonalý smysl. Další však nutí k zamyšlení, zda je něco takového vůbec možné a nutí čtenáře pochybovat o reálnosti celého příběhu, což může zkazit čtenářský zážitek. Konec je nečekaný a skvěle celé vyprávění uzavírá. Překvapí i navzdory tomu, že jinak to asi ani skončit nemohlo.

Pokud máte rádi příběhy o lžích a rodinných tajemstvích, kniha Jeho poslední slova vás určitě zaujme. Nebudete zklamaní ani v případě, že hledáte propracovaný psychologický román o manželské důvěře a komplikovaných vztazích.

Jeho posledni slova

Jeho poslední slova
Autorka: Laura Dave
Originální název: The Last Thing He Told Me
Překlad: Hana Vališová
Žánr: psychologický román
Vydáno: Ikar, 2022
Počet stran: 296

Hodnocení: 75 %

https://www.ikar.cz/# 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ježíš je mou největší srdcovkou, říká textař a libretista Michael Prostějovský

michael perex 1
I když je autorem textů k mnoha starším hitům, v posledních letech zazářil Michael Prostějovský především jako libretista světových muzikálů, které se v Česku hrají. Tím prvním byl Jesus Christ Superstar, ale přebásnil do češtin...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jaké by to bylo, kdyby Přišel Bůh do kavárny v Karlíně...

prisel buh do kavarny 200Novináři Miloš Čermák a Luděk Staněk spojili své síly, chopili se mikrofonů a vrhli se na žánr stand-up comedy. Díky nakladatelství XYZ si můžete vychutnat výběr toho nejlepšího v knižní podobě, tak hurá na to.

<...

Literatura

Neštěkejte na sebe, přečtěte si Hafni a jiné povídky

200litPovídkový soubor Hafni! a jiné povídky je prozaickým debutem absolventky tvůrčího psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckého v Praze, Moniky Petrlové. Kniha obsahuje dvanáct povídek. Mohlo by se tedy zdát, že kopíruje systém kalendářního roku. Pravd...

Divadlo

Nezapomenutelná Adina Mandlová ožije na scéně Městského divadla v Mladé Boleslavi

Adina2001000 tváří Adiny je další z autorských projektů Městského divadla v Mladé Boleslavi, který sleduje životní osudy kdysi herečky Adiny Mandlové. Slavnostní premiéra hry Daniely Sodomové proběhne 30. září. Režisérka a choreografka Adéla Stodolová patří k nejvý...

Film

Časopis Film.sk oslavuje pätnásť rokov

Film sk 200Mesačník o filmovom dianí na Slovensku Film.sk, ktorý vydáva Slovenský filmový ústav si tento rok pripomína pätnásť rokov od svojho vzniku. Jeho novembrové číslo je tematicky zamerané na výročie časopisu a približuje ho v prem...