Nepolepšitelné děti za sídla Ashton

Nepolepšitelné děti za sídla Ashton

Tisk

as 200Chytře napsaná kniha pro děti, je plná legrace a bohatě prošpikovaná moudrými průpovídkami Agáty Swanburnové, zakladatelky penzionátu pro výchovu nadaných chudých dívek, s nichž se stávaly mladé, moudré, svědomité vychovatelky dětí z bohatých rodin, stejně jako 15letá Penelopa Lumleyová v rodině Ashtonů.

 

Stará se o 3 zvlčilé děti, a to doslova, Alexandra, Beowulfa a Kasiopeu Hrozné. Děti jí říkají Lumaú, stejně tak si i upravují i další slova jako Kasaú, podobaúúúú, toroúúúú, Beuvú, moraúúúú ….. Zapříčinil to jejich prapodivný původ, kdy je sir Frederick Ashton našel při lovu v lese. Zanedbané vlčí děti, vypadající a chovající se jako vlčata. Není divu, vždyť je taky vychovali vlci a nebýt starého, zlověstně vypadajícího kočího Timotyho, nejspíš by skončily jako vycpaná trofej v salonku sira Ashtona. Ten se jich ujal, našel chůvu a poskytnul jim domov v sídle Ashtonů, navzdory protestům rozmazlené lady Konstance i jejímu odporu vůči Hrozným, jak je sir Frederick pojmenoval.

Přes spoustu  útrap, faux-pas, a podivných událostí, jako lov veverky na vánočním plese lady Konstance, zdemolování sídla, vlčího vytí, slintání, lovu dalších malých zvířátek se děti propracovaly za pomoci jejich chůvy k celkem slušnému vystupování, schopnosti poslouchat a učit se. S drobnými, odpustitelnými chybami, které jim lze s přihlédnutím k jejich původu, odpustit.
Dostáváme se tak k 2.dílu knihy, kdy děti s chůvou prožívají nová, úžasná i děsivá dobrodružství na výletě v Londýně. Kam ji pozvala ředitelka penzionu A.Swanburnové, slečna Mortimerová. Nápad se líbil i lady Konstance, a tak se celá domácnost stěhuje na čas do Londýna. Dobrodružství začíná.

as 1


Děti a Penelopa se zvláštní příručkou Hyxbiho v ruce, dárkem od slečny Mortimerové se vrhají do ulic velkoměsta. Během cesty se setkají s mužem, který se snaží spící Penelopě vzít jejího průvodce. Jako správná vlčata se děti do tohoto zlodějíčka s chutí zakousnou. Jakmile dorazí na nádraží, jsou zmatení a nepomůže ani Hyxbi. Ztratí se a v klokotu kolemjdoucích  není kdo by poradil. Přijdou tak až k peripetiím města, setkají se s podivnou cikánkou a její děsivou předpovědí, seznámí se se Simonem. Ten jim pomůže a jako správný gentleman je doprovodí až k místu bydliště.

Simon Penelopu s dětmi dále provází celým příběhem i přes nepříjemnosti, do kterých se ne vlastní vinou dostal. Mohlo za to jedno docela obyčejné kolo. Vše dopadá dobře a tak Simon provází naše Hrozné záludnostmi Londýna. Největším dobrodružstvím jim ale je objevení dobře utajené obrazárny č.17. s obrazy tak nápadně podobnými fresce zlověstné krajiny na půdě sídla Ashton. Ale to předbíhám. Nejdříve navštěvují divadlo, mají štěstí a tak jim Simon přinesl lístky do královské lože. Nebyli by to oni, Hrozní, kdyby i tam nevyprovokovali neočekávanou situaci, kdy se piráti, herci, řítí za dětmi a ženou je přes celé divadlo až na ulici a rozhodně se nechystají od svého pronásledování upustit. Opět zasahuje starý Timothy. Jak to, že je vždy tam, kde děti potřebují zachránit? Penelopa a děti nasedají do kočáru, v něm se setkají se Simonem a starou cikánkou s výbornými cikánskými koláčky, do nichž se děti okamžitě pustí. Piráti je loví dál v čele s papouškem, ze kterého byla v divadle málem svačinka Hrozných.

Přijíždějí tak k muzeu a s pomocí Hyxbiho nachází vchod do utajené obrazárny. Pronásledovatele zatím zabaví cikánka svým spiritistickým výstupem. Piráti odchází a naši hrdinové nachází poklady obrazárny, žel bez průvodce Hyxbiho, který záhadně mizí.

Příběh je bravurně a zároveň jednoduše napsán. Rozhodně je vhodný již pro děti od 6 let. Kromě dobrodružství lákajícího k procítění se dětem zalíbí i příznačné kresby doplňující dané situace. Užijete si každou stránku knihy, seznámíte se s Londýnem, královskou stráží, ale hlavně neposednými vlčími dětmi s jejich nepředvídatelnou povahou. Napínavé čtení s příměsí humoru, to vše najdete mezi řádky beletrie (nejen) pro děti Nepolepšitelné děti za sídla Ashton.

Vydavatelství JOTA - Nepolepšitelné deti...

Název:  Nepolepšitelné děti ze sídla Ashton – Utajená obrazárna

Autor: Maryrose Woodová
Žánr: literatura
Nakladatelství: JOTA
Rok vydání: 2011
Počet stran: 246
Hodnocení: 100%

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dana Makrlíková: „Zahrada je radost, ne nadarmo psychiatři léčí psychické nemoci zahradnickou prací.“

dana200Dana Makrlíková (*1975) se narodila v Jablonci nad Nisou. Vystudovala Technickou univerzitu v Liberci a Českou zemědělskou univerzitu v Praze. V médiích se pohybuje od roku 1993. Působila na Nově, v České televizi a na Primě, kde moderovala Zpravodajský den...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Dívka s dýkou v duši a s nožem v ruce

Smrtelny hrich perexOžehavé téma incestu tvoří děj psychologického románu Markéty Harasimové. Tato autorka má na svém kontě již pěknou řádku románů cílených zejména na ženy. Jedná se jak o klasické romantické příběhy s prvky erotiky, tak o psy...


Literatura

Interaktivní deník kočičky Ťapičky

TapickaŤapička je bílé kotě s šedými proužky, které se právě stěhuje do nového domova. Tam potká především kocourka Balonka, se kterým prožívá všemožná dobrodružství, ale také dvě velké kočky. Jak si získat jejich přátelství? Musí si ho přece zasloužit. Ale ja...

Divadlo

Trollové mezi námi

Trollove 2Pražská čtvrt Letná. V jednom z barů popíjejí mladý absolvent práv Vojta a tajemná dívka Lena, která se mu líbí a o které touží dozvědět se víc. Dokonalé rande ale přeruší telefonát, který nejenže zhatí Vojtovi všechny jeho plány, ale i obrátí j...

Film

9. ročník středoevropského festivalu 3KinoFest již za necelý měsíc

3Kinofest perexCentrum Prahy láká na světové filmové premiéry, filmy nominované na Oscara a výjimečné debuty středoevropské kinematografie. Slavnostní odhalení nově objeveného obrazu Tamary Lempické se také odehraje ve světové premiéře. Secesní pasáž ve Vo...