17. ročník festivalu Groove Brno zahušťuje program a vedle Electro Deluxe přidává Fun Lovin’ Criminals a Mezzoforte

17. ročník festivalu Groove Brno zahušťuje program a vedle Electro Deluxe přidává Fun Lovin’ Criminals a Mezzoforte

Tisk

groove brno 200Série koncertů, která už posedmnácté pod hlavičkou festivalu Groove Brno naplní funky muzikou nejen jihomoravskou metropoli, ale v rámci „výjezdních“ koncertů také Prahu, začala. Už v polovině února uhranul Metro Music Bar Giacomo Turra, vycházející kytarová hvězda, jež bývá přirovnávána mj. ke Corymu Wongovi, který v Brně vystoupil v loňském roce. Prakticky celoroční program se ale začíná teprve rozjíždět a organizátoři přidávají do festivalového kotlíku další dvě skvělá jména: K již dříve ohlášené francouzské senzaci Electro Deluxe nyní přibývají Fun Lovin’ Criminals a nejvýraznější jazz-funková formace z Islandu – Mezzoforte.

Francouzsko-americké uskupení Electro Deluxe patří ve své domovině mezi velká jména, která lusknutím prstu vyprodávají velké haly. Jejich energická směs soulu, funku a hip-hopu prostě táhne. Velkou součástí jejich kouzla je i bigbandová sekce, ta ale jádro Electro Deluxe doprovází pouze na domácích pódiích. V podobě sedmičlenného sevřeného tělesa hráli několikrát i u nás.

Groove Brno ale toto mění. Na obou českých koncertech, tj. v Brně (23. 10., Sono) a v Praze (24. 10., Lucerna Music Bar), se k Electro Deluxe připojí v tuzemsku nepřehlédnutelný B-Side Band a divákům tak nabídne kompletní zážitek, který dosud neměli na domácích jevištích možnost ochutnat. V této jedinečné bigbandové sestavě zahrají Electro Deluxe pouze v České republice. Kapela už se do Čech velmi těší: „K České republice a zejména k městu Brnu máme speciální vztah. Od našeho prvního koncertu v Brně jsme cítili jedinečnou atmosféru a velmi silnou energii vyzařující z publika,“ vzkazuje kapelník Electro Deluxe Thomas Faure a rovnou dává k dobru historku, jak ke spolupráci s B-Side Bandem došlo: „Po koncertě v Brně jsme se setkali s hudebníky B-Side Bandu a jeho kapelníkem Josefem Buchtou. U skleničky, nebo možná u několika skleniček, jsme uzavřeli poněkud bláznivou sázku o uspořádání koncertu, který by spojil Electro Deluxe a B-Side Band. Tento sen se nyní stal skutečností a my už se těch koncertů nemůžeme dočkat.“ Tohle bude prostě koncert, který zažijete pouze jednou (nebo dvakrát, pokud vyrazíte do Prahy i do Brna) v životě.

„Nakažlivá směs cinematického hip-hopu, rock‘n’rollu, blues-jazzu a latin-soulu“ v podání Fun Lovin’ Criminals vtrhla jako uragán na newyorskou hudební scénu s debutem Come Find Yourself. O dva roky později, když už měli v kapse hit Scooby Snacks, jenž si hrál se samply z filmů Quentina Tarantina a strávil 17 týdnů v žebříčku Billboard, svým divokým setem ovládli Pyramid Stage na festivalu Glastonbury. Od té doby natočili dalších pět alb a svou specifickou energií omamují sály po celém světě – a totéž stane v brněnském Sono Music Clubu. Do města pod Špilberkem trojice Brian Leiser (baskytara, klávesy, trumpeta, harmonika, vokály), Frank Benbini (bicí, vokály) a Naim Cortazzi (kytara, vokály) přijíždí 10. října 2024 a slibuje dravou show, která za sebe hladce naskládá rapové bangery i písně o lásce. „Kapela Fun Lovin' Criminals vloni beznadějně vyprodala pražský Lucerna Music Bar. Zájem byl takový, že by mohla vyprodat dvakrát. Vím, že i v Brně mají svoji velkou fanouškovskou základnu, proto jsme se rozhodli je na letošní ročník pozvat. Jsem si jistý, že mnoha lidem uděláme radost.,“ věří ředitel festivalu Groove Brno.

groove FLC

Instrumentální jazz-funková formace Mezzoforte patří k tomu nejzajímavějšímu, co dal Island hudebnímu světu. Jádro formace, Eyþór Gunnarsson (klávesy), Jóhann Ásmundsson (basa) a Friðrik Karlsson (kytary), zůstává neměnné už od roku 1977. Kapelu tehdy muzikanti založili jako parta patnácti a šestnáctiletých teenagerů. Zlomovým se stalo jejich album Suprise z roku 1983, které pomohlo definovat jejich nezaměnitelný zvuk – jeho stavebními kameny jsou chytlavé melodie, hutné groovy a vzrušující sóla. V té době ovládli londýnské kluby a diskotéky a svého rozpoznatelného stylu se drží dodnes. Za více než čtyřicet let společného hraní ale nepřišli o svou jedinečnou tvůrčí hravost. I po takové době zůstává Mezzoforte hřištěm pro muzikanty, kteří se navzájem vnímají téměř mimosmyslově. A takové jsou i jejich koncerty. Přesvědčit se budete moci 8. listopadu v Metro Music Baru v Brně.

groove Mezzoforte

Fun Lovin’ Criminals a Mezzoforte, společně s již dříve oznámenými Electro Deluxe rozšiřují dlouhou řadu hvězdných jmen funky a jazzu, které festival Groove Brno už do roku 2007 přiváží do České republiky. Byla mezi nimi i dvacítka držitelů prestižních Cen Grammy a dlouhá řada nominantů na tuto cenu, kteří do jihomoravské metropole přilákali tisíce diváků. V roce 2023 Groove Brno zamířil i do Prahy, kde se představila švédská úderka Dirty Loops.

Další jména budou pořadatelé odhalovat postupně.

Zdroj foto: Lucie Benediková

Vstupenky a více informací:

GoOut předprodej Groove Brno 2024: https://goout.net/cs/groove-brno-2024/szkqmtw/
Facebookové události koncertů: facebook.com/groovebrno/events
Facebook: facebook.com/groovebrno
Instagram: instagram.com/groove_brno


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Začala jsem svým snům rozumět a vykládat je i druhým

Taťána KročkováNejdříve psala básničky, které, jak sama přiznává, byly spíše jakési přetlaky emocí a jejího silného vnímání. Pak přišly novelky ze života, v nichž mohla uplatnit svoji fantazii, která pracovala na plné obrátky. Později si jen t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Tajemství zdravé páteře
mechzad 1Odborných knih o tom, jak se zbavit bolestí zad, již vyšla celá řádka. Ne každá z nich však dokáže uspokojit laiky či odborníky. Stuart McGill, profesor spinální biomechaniky na Univerzitě ve Waterloo v Kanadě, dlouhodobě zkoumal fungování bederní p...

Divadlo

Maturita za dveřmi: osvěžte si divadelní klasiky na poslední chvíli online!

Maryša foto  Divadlo Petra BezručemPMaturita je za dveřmi, nestíháte? Dramox vás zachrání! Známé klasiky můžete sledovat v divadelní verzi. Na Dramoxu najdete desítky titulů doporučené četby - včetně těch nejznáměj...

Film

První opravdová česká fantasy pohádka nemá na domácí půdě konkurenci

princezna zakleta v case200Českým filmovým pohádkám neodzvonilo! Princezna zakletá v čase dvaatřicetiletého režiséra Petra Kubíka je toho jasným důkazem. Řadí se k tomu nejlepšímu, co současná domácí tvorba může nabídnout. Co je však podstatn...