Zelená pošta v Divadle Archa aneb M. Varga, P. Hammel a R. Hladík si nadělili koncert po 40 letech!

Zelená pošta v Divadle Archa aneb M. Varga, P. Hammel a R. Hladík si nadělili koncert po 40 letech!

Tisk

hammel hladik vargaKultovní deska československého bigbítu se 21. listopadu 2012 po 40 letech vrátila na koncertní pódium! Marián Varga, Pavol Hammel a Radim Hladík v doprovodu kapely Collegia Musica tak probudili k životu jednu z nejzásadnějších desek československé hudební historie.

 

 

Na koncertě v Divadle Archa 21. listopadu 2012 jsme byli svědky kompletního repertoáru desky Zelená pošta, doplněného o skladby z dalších společných alb jako Na II. programe sna nebo Labutie piesne. V této sestavě, všichni na jednom pódiu, Varga, Hammel, Hladík a Collegium Musicum, desku Zelená pošta od jejího natočení ještě nikdy nezahráli.

Nejkultovnější album československé historie hudby?

Album Zelená pošta bylo natočeno v roce 1972, ale dodnes se řadí mezi nejkultovnější alba československé hudební historie. Plodná spolupráce jedinečného hudebního skladatele Mariána Vargy a charismatického zpěváka Pavola Hammela dala vzniknout pěti deskám včetně zřejmě nejslavnější Zelené pošty. Producentem desky byl baskytarista z kapely Collegium Musicum Fedor Frešo. Důležitou roli při vzniku desky hrály tehdy nově vzniklé vydavatelství Opus, nová odnož Supraphonu, a Československý rozhlas, který poskytl pro nahrávání své tehdejší studio v Bratislavě. Na atmosféru natáčení a vznik desky vzpomíná Pavol Hammel: „Mali sme v štúdiu väčšiu voľnosť, zanietení zvukári, my sme sa nikde naponáhľali, v podstate bez limitov aj finančných, novovzniknuté vydavateľstvo Opus a aj Slovenský rozhlas nám veril, atď...ako spevák som s kapelou ani nanacvičoval...bola to tvorivá spolupráca všetkých zúčastnených, ktorá sa ťažko dá zopakovať, v danom okamihu všetci za jedno dielo-hudobníci -aj keď rozídení, textári, zvukári, vydavatelstvo…“

hammel hladik varga

Proč s Hammelem slavíme?

Zpěvák Pavol Hammel, významná postava slovenské populární hudby, oslaví v prosinci 2012 hned dvě výročí. Prvním jubileem jsou jeho čtyřiašedesátiny, druhým je čtyřicet let od vzniku alba Zelená pošta, kterou nahrál v roce 1972 se skupinou Collegium Musicum. Oslavovat se, kromě koncertu 21. listopadu 2012, rozhodl dalším speciálním koncertem, který se pro velký úspěch znovu uskuteční 8. února 2013, opět v pražském Divadle Archa. Pavol Hammel na něj opět přizval své dlouholeté kolegy Mariána Vargu a Radima Hladíka.

I my jsme tam museli být…

V narvaném sále plno stojících diváků, na což si nějak nemohu zvyknout, ale byznys je byznys, vejde se tam více lidí, mohou se pohybovat a tančit, a prodáme tak více vstupenek! Jen několik řad bylo k sezení, a spatřili jsme tam kupodivu i Miroslava Topolánka se svou drahou polovičkou, s paní Lucií Talmanovou. Když konečně přišel v obleku a tričku námi netrpělivě očekávaný zpěvák Pavol Hammel se svou kapelou Collegium Musicum včetně věčně shrbeného Mariána Vargy, bylo nám už fajn. Stále sympatický Pavol Hammel s elektrickou kytarou, jak jinak, že? První písní nás trochu uklidnil, hypnotická hlasová ozvuková vlna v jeho podání rychle zapůsobila. Taková klidná síla z něj vyzařovala. A užívali jsme si to.

hammel hladik varga

Zákonitá náhoda

Collegium Musicum zahrálo v roce 2008 a 2009 padesátiminutový vzpomínkový program na dvou Beatfestech v Lucerně. Pokaždé sklidilo obrovský úspěch. Následovalo turné po Slovensku a skupina si nejen potvrdila, že její návrat má smysl, ale i to, že si její členové po delší pauze opět výborně rozumějí.

H + H aneb Hammel + Hladík

Jedna píseň za druhou, známe je přece my starší všichni, jedna melodičtější než druhá. V záři reflektorů a zejména díky skvělému bubeníkovi čas plynul rychle. Pak na pódium na jednu skladbu nastoupil Radim Hladík se svou kytarou a my se nechali unášet jeho specifickým podáním. A potom už jsme zase až do konce koncertu zbožně naslouchali melodickému zpěvu Hammela. Bylo vidět, že i jeho to těší, že stále zpívá rád. Pro velký zájem a neutuchající potlesk diváků byly přidány tři další písně… a pak už jsme se museli rozejít… no tak příště, na viděnou 8. února v příštím roce!

hammel hladik varga

Pavol Hammel: slovenský hudebník, skladatel, kytarista, hudební producent a zpěvák

Narodil se v Bratislavě 7. prosince 1948 v rodině muzikantů. V útlém věku ho k hudbě přivedl jeho otec, houslista Slovenského národního divadla. Na jeho popud studoval hru na housle. Jako člen orchestru ŽUS (Železničářského uměleckého souboru) hrával na veřejných vystoupeních lidovky, klasiku a moderní taneční písně. Když mu bylo 16 let, začal Pavol hrát na kytaru, která se stala jeho hudebním nástrojem.

V roce 1963, kdy začal hrát na kytaru, založil bigbeatovou skupinu Prúdy. První píseň v skupině Prúdy s názvem Spievam si pieseň složil o dva roky později.  V roce 1967 začal se skupinou Prúdy hrát Marián Varga. V tu dobu se kolem kapely Prúdy již pohybují textaři Kamil Peteraj a Boris Filan, se kterými spolupracuje dodnes.

Od roku 1972 nahrál Pavol Hammel s Mariánem Vargou 5 samostatných alb. V roce 1994 založil promotérskou agenturu Rock Pop Bratislava. V roce 1999 další s názvem Rock Production Bratislava, v které pracuje dodnes. Působil i ve slovenském hudebním vydavatelství Opus.

V roce 1976 absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Komenského v Bratislave. Je ženatý, má dcery Veroniku a Lindu, která je zpěvačkou. Amatérsky se věnuje výtvarnému umění – malbě a sochařství. Žije v Bratislavě - Děvíne.
28. července 1976 zmeškal letadlo do Bratislavy a nezahynul tak při letecké havárii na bratislavských Zlatých pískách, která si vyžádala 76 obětí.
Pavol Hammel byl zveřejněn na seznamech spolupracovníků Státní bezpečnosti v kategorii důvěrník, krycí jméno „Právník“, evidenční číslo 20044.

hammel hladik varga

• Ocenění P. H.

1978 - Zlatá Bratislavská lyra, hudba k písni Študentská láska (Marika Gombitová)
1988 - Bronzová Bratislavská lyra, hudba k písni Dnes je láska príťaž (skupina Nika)
2009 - Cena Pavla Straussa za rok 2008, Nitra

• Diskografie:

Zvoňte zvonky (1969)
Pokoj vám (nevydáno) (1969)
Pavol Hammel a Prúdy (1970)
Som šťastný, keď ste šťastní (1972)
Zelená pošta (1972)
Šľahačková princezná (1973)
Hráč (1975)
Na II. programe sna (1976)
Stretnutie s tichom (1978)
Faust a margréty (1980)
Vrabec vševed (1979)
On a Ona (1979)
Čas malín (1981)
Dnes už viem (1983)
Všetko je inak (1989)
Labutie piesne (1993)
Život je… (1997)
Prúdy 1999 (1999)
Cyrano z predmestia (1999)
Šálka čaju (rarity 1.) (2002)
Starí kamoši (2002)
Kreditka srdca (2004)
Déjá vu (live) (2007; s Radimem Hladíkem)

Trochou slov o Divadle Archa neuškodíme

Divadlo Archa nemá stálý soubor, ale pracuje na principu produkčního domu, který poskytuje umělcům produkční i technické zázemí pro jejich tvorbu. Tento způsob práce umožňuje jednak vznik vlastních divadelních, tanečních či hudebních projektů či koprodukcí, ale také hostování domácích i zahraničních souborů. Jen 35 % z celkového rozpočtu divadla Archa činí vlastní příjmy včetně výnosů z prodeje vstupenek. Granty od hl. m. Prahy, Ministerstva kultury ČR a jiných místních a zahraničních veřejných zdrojů pokrývají dalších 50 % rozpočtu. Přesto musí divadlo Archa každý rok sehnat aspoň 5,5 milionů Kč. A tak nám divákům nabízí členství v Archa.Klubu. Jako odměnu za náš roční finanční příspěvek (1000 Kč – Fanda, 3000 Kč - Přítel, 10 000 Kč – Donor, 25 000 Kč a více - Patron) nám budou přináležet exkluzivní výhody ze členství plynoucí (pozvání na speciální akce, setkání s umělci, nakoukneme do zákulisí divadla atp.).

Divadlo Archa
Na Poříčí 26
110 00 Praha 1
Tel. pokladna: +420 221 716 333
Vstupné: 1190 Kč k sezení
590 Kč stání
Klienti České spořitelny 20 % sleva
Začátek koncertu: 20:00 hodin
Délka koncertu: 3 hodiny
Uvádí United Islands České spořitelny

www.archatheatre.cz
unitedislands.cz
marianvarga.sk
pavolhammel.sk
collegiummusicum.sk
www.pavolhammel.sk

Žánr: bigbeat, rock, poprock, folkrock
Hodnocení koncertu: 180 %

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

RICHARD TESAŘÍK – „Vášnivý rybář na divadelních prknech“

kali 200Do Divadla Kalich se od února 2015 vrací představení Tajemství od Daniela Landy. Jedním z hlavních představitelů bude i Richard Tesařík, který hraje také v představení Mauglí a Johanka z Arku. Zahrál si ve filmech Kvaska, Musíme si pomáhat či Pelíšky.a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Indická princezna aneb jak se Evropanka do sárí oděla

Indická princezna, perexSlunce, vůně koření, hýření barevných sárí, vzduchem nesoucí se modlitby mnichů a krávy polehávající v ulicích. Takhle si představuji Indii. Tajemnou a vzdálenou. Když mi Angela Delgado nabídne, že mi povypráví svůj...

Divadlo

Simona Stašová a Svatopluk Skopal si střihnou manželství po italsku

filumena marturanoTragikomedii Filumena Marturano italského režiséra, dramatika a herce Eduarda De Filippa připravuje Simona Stašová spolu se svým dvorním režisérem Zdeňkem Kaločem.

Film

Když může být láska k vaření také záchranou před vyhoštěním. Francouzská komedie A do kuchyně! se dotýká problémů migrace dospívajících

A do kuchyne200Čtvrtý celovečerní debut francouzského režiséra Louise-Juliena Petita sleduje osudy mladých migrantů snažících se integrovat do tamní společnosti prostřednictvím kurzů vaření. S nimi jim má pomoct svérázná kuchařka Cathy, pro kterou j...