Písecká zákoutí v obrazech Aleny Jiříkové

Písecká zákoutí v obrazech Aleny Jiříkové

Tisk


alena200Minimálně do konce května si můžete prohlédnout výstavu obrazů výtvarnice Aleny Jiříkové. Instalovaná je ve Vinotéce Galerie (Žižkova třída 246/2, Písek). Díla jsou převážně inspirována jejími oblíbenými místy v Písku, kde se narodila, a byť nyní žije u Prahy, stále se tam ráda vrací.

 


„Vítám milovníky dobrého vína a umění,“ uvedla Alena Jiříková vernisáž, kde panovala přátelská atmosféru. O pohodu se postarali i kytaristé Ivan Zborník a Miroslav Grégr. Každý z účastníků obdivoval některý z obrázků, rodilí Písečáci poznávali místa, která mají rádi.

Alenka pozvanka

Na pozvánku autorka vybrala obrázek sloupovité reklamní plochy zářící všemi barvami, a když jsme následně procházeli Pískem, ukázala nám místo, kde stávala – už ji vyměnili, je hranatá, vzpomínka na tu původní je však navždy „vepsaná“ do obrazu…

alena09


Čmárala už v kočárku…
Modřence, věž, voda, vlna, elektrárna, konvice, orchideje, ibišek, zátiší se sýrem a vínem… Obrázky, z nichž mnohé lze zakoupit, nejsou fádní, každý si najde „ten svůj“. „Čmárala jsem už v kočárku,“ řekla mi autorka, která malováním vyjadřuje to, co zrovna cítí. Na vernisáži jsem se dozvěděla i to, že své někdejší spolužačce v páté třídě nakreslila koně. „To si ani nepamatuju,“ smála se Alena Jiříková. Úsměv byl na její tváři po celou dobu. Svěřila se, že podle nálad i kreslí.

alena5


Světlo ve vážných obrazech
Na některých obrázcích je vidět, že jsou vážnější, přesto i v nich je mnoho světla – třeba v podobě luceren. Nyní má autorka veselé období, proto ráda maluje květiny zářící jasnými a výraznými barvami. Ty si budou moci zájemci prohlédnout na některé z dalších výstav… Stojí však za to vidět i výše zmíněnou tvorbu v písecké Vinotéce Galerie. Na obrazech Aleny Jiříkové je totiž velkým plusem, že nejsou „na jedno brdo“, protože takový není ani život, který vede autorčinu ruku…

alena99


Foto: Eva Bartáková


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ježkárnami jsem si splnil životní sen, říká písničkář Mirek Paleček

Palecek 200Mirka Palečka má hodně lidí spojeného nejen se starým dobrým Semaforem, ale rovněž s Michaelem Janíkem, s nímž vytvořil na dlouhá léta písničkářský tandem. Kdo by neznal hity jako Hele lidi nebo Prodavač limonád. Nicméně v poslední době už spolu ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

TAKOVÉ BYLY – příběhy pozoruhodných českých žen, narozených v 19. století

olina franco200Olina Franco je česká výtvarnice, která se již léta zabývá tematikou vztahů mezilidských i genderových. Ve svém novém cyklu „Takové byly“ se zaměřila na osudy českých žen, narozených v 19. století.

...

Literatura

Tvrdý jak voda - varování před totalitou "kulturních revolucí"

tvrdy jako voda perexTvrdý jak voda je tvrdá politická satira, román, kde se mísí humor a emoce. Univerzální lidské drama o povaze moci, nebezpečí pýchy a síly touhy, jež se valí navzdory všemu a všem, jen směr nikdo z nás nezná.

...

Divadlo

Vězeňský kvintet

vezensky kvintet200Máj - lásky čas. Jaro je v plném květu a omamná vůně vítězství se line osvobozenými pražskými ulicemi, jež se stávají němými svědky příběhů se šťastnými konci i přívalů radosti vyvěrajících z návratů, setkávání a toliko kýžené t...

Film

Rytmy + pohyb + světlo = futurismus

rytmy perexNakladatelství Arbor vitae nabídlo již několik mimořádných publikací, hodnotných jak textově, tak přetiskem mnohdy unikátního obrazového doprovodu. Týkají se jak jednotlivých osobností (Jan Švankmajer, Jiří Brdečka), tak uměleckých směrů, napříkl...