V roce 1971 předvedla Helena Vondráčková svou první samostatnou koncertní show

V roce 1971 předvedla Helena Vondráčková svou první samostatnou koncertní show

Tisk

helena perexJe to neskutečných padesát let, co Helena Vondráčková uvedla svou první samostatnou show. Koncertní program se jmenoval Helena 71 gala a premiéra proběhla 24. února 1971 v pražské Lucerně. Kritika tehdy napsala, že je naší první zpěvačkou, která povýšila statické zpívání na hodnotnou podívanou, během které zpívá, tancuje, stepuje, hraje na hudební nástroje, a přitom bezprostředně komunikuje s publikem.

 

Zpěvačka tím završila víc než roční období, kdy spolu s Václavem Neckářem přešlapovali na místě a čekali na Martu Kubišovou, kterou zpočátku roku 1970 postihl zákaz veřejného vystupování. Teprve když jim Kubišová napsala dopis, ať pokračují dál a bez ní, se začali postupně vracet k práci.  


I když jim bylo tenkrát doporučováno, že by měli vystupovat spolu, případně se dělit o kapelu, která původně doprovázela Golden Kids, oba se nakonec rozhodli pro sólovou dráhu. Václav Neckář brzo postavil kapelu Bacily, Helena Vondráčková nastudovala svou první show s big bandem řízeným Bohuslavem Ondráčkem. Ve skutečnosti šlo o Orchestr Golden Kids, leč tento název byl už v postupující normalizaci tabu.

helena


Program Helena 71 gala otevíralo několik písniček vokálního dua SoHo, které tvořili členové orchestru Miloš Svoboda a Petr Hejduk (o něco později se uplatnil ve skupině Olympic). Teprve po těchto „předskokanech“ přicházela na scénu Helena Vondráčková. Zatímco dramaturgii měl na starosti její kapelník a autor mnoha hitů Bohuslav Ondráček, kostýmy vymyslela Marie Marková.

helena 1


V programu měla Helena Vondráčková za sebou dívčí vokální kvarteto Jezinky (tehdy v něm zpívala i Dana Vlková, polovina později známého pěveckého dua Kamelie) a nabídla jednak náročné písně z prvního studiového alba Ostrov Heleny Vondráčkové (Můžeš zůstat, můžeš jít, Pochval strom za zelený listí, Jsem Bůh i Ďábel, Ostrovy pokladů), jednak novinky s hitovými ambicemi (Horoskop, První krásný den, Miláčku, Fanfán, Proč mě nikdo nemá rád, Za mléčnou dráhou, Admirál, Bim-bum, rána), ale i písně jako Aquaurius, Ráj, Sním a Mám ráda.

helena 2


A samozřejmě nechyběla ani směs těch úplně prvních hitů (Červená řeka / Pátá / Vzdálený hlas / Utíkej / Chytila jsem na pasece motýlka / Všechno už je pryč, už je ráno / Růže kvetou dál / Cink-cink / To se nikdo nedoví / Tvá malá Jane / Strejček Charlie / Bonbón).


První velká show Heleny Vondráčkové měla zasloužený úspěch – teprve čtyřiadvacetiletá zpěvačka zazářila v hitovém i náročném repertoáru, svůj program si sama moderovala, ale byly tu ještě další „premiéry“: v písni Miláčku si prvně zastepovala, na klavíru si „střihla“ Chopina, ale především překvapila svou muzikálností, vysokou hudebností a záviděníhodnou profesionalitou.

helena 3


Zkrácený záznam koncertní show Helena 71 gala ostatně přináší zpěvaččino supraphonské album Helena! Helena! Helena!, které se natáčelo v červnu 1971 za účasti diváků a které vyšlo, tehdy ještě na vinylu, v roce 1972. V roce 2000 se album objevilo i na CD jako pátý titul řady Kolekce Heleny Vondráčkové.


S big bandem řízeným Bohuslavem Ondráčkem vystupovala Helena Vondráčková přibližně rok, potom měla za zády kapelu, kterou sestavil Luděk Švábenský a se kterou podnikla koncem roku 1972 první velké sovětské a japonské turné. Švábenský byl kapelníkem i skupiny Strýci, která Helenu Vondráčkovou doprovázela v letech 1973 – 1979 v tuzemsku i leckde po světě.



Foto archiv autora


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„...i do sítí pavoučích se dá štěstí chytat..."

aneta200Aneta Langerová je v pilných přípravách na turné k novému albu „Jsem", které se stalo v den jeho křestu zlatým. Turné začíná na koncertě v brněnském Semilassu 16. 2. 2010. Na koncertech zazní jak nové skladby, tak i oblíbené kusy z alb předchozích. ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Příběhy dětí, které přežily

Deti ktere prezily perexTři židovské dívenky měly štěstí v neštěstí. V úkrytu se jim podařilo přežít druhou světovou válku. Pro Polku Selmu i její mámu zařídil její otec falešné doklady a rodné listy, které prokazovaly křesťanský původ. K...

Divadlo

Je tanec vaše vášeň? Pak vás zveme na TANCESSE 2012

altV květnu 11.-13. května Brno opět ožije tancem a pohybem.  Již počtvrté se sem sjedou soubory z nejrůznějších končin republiky.  Zahraniční hostem festivalu bude soubor z Polska Akro Dance Theatre Torun. Festival pořádá

Film

Zelené Vánoce podle Grinche

grinch  How the Grinch Stole ChristmasVánoční pohádka Grinch (2000) je v tuto roční dobu ještě poměrně neaktuální. Jim Carrey v převleku chlupatého, zeleného, sádelnatého a nesnášeného žoku lidského masa však ukazuje, že Váno...