Pohltí nás Sociální síť?

Pohltí nás Sociální síť?

Tisk


altInternetová sociální síť je poměrně nová záležitost stejně tak jako stejnojmenný film, popisující zrození té nejpoužívanější – Facebooku. Příběh o Facebooku bude za tisíc let starý jako lidstvo samo. Nejde v něm totiž o přijetí něčeho, co přišlo jako samozřejmost. Ve filmu se spíš od začátku klade důraz na individuální rozhodování jednoho člověka, který chtěl mít Facebook právě takový.

Je však zvláštní, jaký vede zakladatel Mark Zuckenberg vlastně život. V úvodní scéně vidíme, jak ho po výslechu dalšího Markova otravného tlachání pouští jeho holka k vodě. Místo toho, aby se s tím vyrovnal nějak s nadhledem, pomluvil ji na svém blogu a pokračuje dál ve svém životě před obrazovkou notebooku.

Má však štěstí, dostal skvělý nápad, jak rozšířit možnosti sociální sítě Harvardovy univerzity, a má tak možnost svůj workoholismus směřovat na něco opravdu zajímavého. Hlavní zápletku tvoří výslechy v různých komisích. Protože se Mark neustále pohybuje na hranici etických a právních norem, ilustrují tyto scény celkem dokonale v jak zarezlé společnosti Facebook vlastně vznikal.

alt

Musí se neustále obhajovat, vysvětlovat proč co udělal a pevně si stát za svým názorem, jinak by jej komise rozcupovaly na malé kousíčky. V podstatě jsou všechny podobné scény velmi poučné, protože tvorba Zuckenbergovy sociální sítě vyloženě stojí na jeho vlastním vkusu a tyto kolektivní diskuze bývají většinou tvůrčí asi jako zasedání poslanecké sněmovny.

Příběh je navíc protkán řadou osobních rozhodnutí, kterými Mark ovlivňuje osudy svých kamarádů. Začátky projektu jsou dost nekonvenční. U programování se chlastá, chodí se pařit, jíst do drahých restaurací a nechybí ani hezké holky, které doslova žasnou nad rostoucím počtem připojených internetových uživatelů, což zní vyloženě asexuálně.

alt

Hraní si se softwarem a virtuálními příkazy bylo pro opačné pohlaví ještě nedávno atraktivní asi jako výhra na matematické olympiádě. Na druhou stranu Facebook má citelný společenský význam a tomu už rozumí každý. Také proto proti Zuckenbergovu nápadu bojují typičtí alfa samci – univerzitní veslaři a prominentní studenti.
Mark má navzdory svému společenskému významu stále problém s mnoha sociálními aspekty běžného života. Má problém komunikovat s holkami a starostlivost kamarádů si někdy vykládá dost paranoidně.

Hlavní hrdina si však v příběhu prosadí svou právě jen díky své neústupnosti, která by se dala nazvat jako tvrdohlavost. Jedná se o velmi užitečnou a dobrou vlastnost, pokud má člověk štěstí a vkus na dobré nápady. Nicméně, jestliže se budeme na svět okolo nás dívat černobíle tak jako on, může se stát, že si mimo naše profesionální pole působnosti v běžném životě nedokážeme poradit.

alt

Sociální síť / The Social Network
USA, 2010, 120 min
Žánr: drama / životopisný
Režie: David Fincher
Scénář: Aaron Sorkin
Hrají: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake, Armie Hammer, Josh Pence
Zvukové formáty: 5.1 čeština, 5.1 angličtina, 5.1 maďarština, 5.1 polština
Titulky: čeština, angličtina, maďarština, polština, slovenština
Distributor: Bontonfilm
Hodnocení: 75 %


Zdroj foto: Bontonfilm


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ostravská babská kapela Kapriola vydala CD Rebellion, houslistka Dona Michelle i sólovou desku

Kapriola CD (2)

Na Moravě jsou hezké a muzikální holky. Známá ženská rocková kapela Kapriola v průběhu doby kovidové změnila své osazenstvo, natočila nové album Rebellion a hlavní protagonistka kapely Dona Michelle má ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Příliš tenká hranice mezi padoušstvím a hrdinstvím

zadusni obet perexZuří první světová válka. Rakouské impérium se pomalu, ale jistě blíží k svému konci. Komisař Mondl přijíždí z Vídně do malého českého městečka, aby vypátral pachatele vraždy mladého důstojníka, kterou místní četníci považují za...


Literatura

Academia sbírá paměť 20. století

aca 200Nakladatelství Academia vydává knihy ve více než dvaceti různých edicích. Když nedávno facebookem projela vlna „bookchallenge“, ve kterých vyzvaní měli sepsat deset knih, které je něčím zasáhly, nemohla jsem nezmínit knihy z e...

Divadlo

Hra Albion má silný příběh, mnohovrstevnatost i výborné herecké obsazení

albion200Návrat do krajiny svého dětství a po mnoha letech se zabydlet ve venkovském domě se zpustlou zahradou, kterou chce vrátit do dřívější podoby, to je příběh hlavní hrdinky Audrey Waltersové. Divadelní hra Mika Barletta Albion, držitele prestižního ocen...

Film

Baladický příběh o hledání a o naději v předvečer první světové války

Cesta pustym lesemPEJeden z ojedinělých meditativních uměleckých filmů dodnes ohromuje nádhernou kamerou Jaromíra Kačera, podmanivou atmosférou zimní Šumavy i melancholickým projevem herce a písničkáře Vaška Koubka. Střihačem filmu byl jedinečný mistr, nedávno zes...