ŽOFINKO NEUMÍREJ

ŽOFINKO NEUMÍREJ

Tisk

ZOFINKO 200

Do líbezného valčíku na starém gramofonu, zazněly dvě ohlušující rány. Stalo se to 28.6 v 11 hodin a několik minut, jen se nepíše rok 1914, ale rok 2014. Ústečtí muzejníci tím otevřeli svou výstavu věnovanou době před 100 lety, kdy byl v Sarajevu spáchán atentát na následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este, při kterém zahynula i jeho manželka Žofie Chotková, pocházející z Velkého Března u Ústí nad Labem.  Poslední slova, která k ní její manžel pronesl, se stala názvem celé výstavy. Podtitulkem k těmto slovům, přidali ústečtí muzejníci…ústečané a I. světová válka.

Na našem území jsou stovky pomníčků věnovány těm, kteří se z války už nevrátili a ani lidem „v zázemí“ se moc dobře nežilo. Právě těm je výstava věnována, aby ukázala dobu, jak tehdy lidé žili a přibližuje jí i běžnými věcmi. Atmosféra té doby dýchá z každého vystaveného předmětu, za kterým byl vždy konkrétní člověk a jeho životní osud.

ZOFINKO 4Vystaveny jsou ručně kreslené pohlednice, které posílali vojáci svým nejbližším. Do války odcházeli nejen lidé, ale byli rekvírováni psi, koně či zvony (odlitek jednoho z nich z roku 1544 je také vystaven. Návštěvník uvidí i spokojenou rodinu následníka po úspěšném lovu. Ale hlavně stovky drobností, od zajímavých odznáčků (všímavý návštěvník uvidí, že jeden z nich má i vyobrazený voják na své čepici), přes památky ústeckých spolků veteránů až po uniformy, helmy a zbraně. Ženy, které připravují vánoční dárky na frontu, nebo stojí ve frontách před obchody.

zofinko 1

Také uvidí černý přídělový krajíc na celý den, či přídělové lístky. Sbírky, které byly pořádány pro financování nákladů války, kdy za zlato a šperky dárce obdržel na památku železnou medaili či prsten. Pozornost je také věnována osobám z Ústecka, generálu Kadleci či Oldřichu Černému. Raritou je nenápadný zapůjčený dopis (i s českým překladem) hraběte Harracha, který byl ve stejném autě s následníkem a jeho manželkou. Adresován byl jeho ženě Alici  ze dne 3.7.1914, z něhož cituji:
„Nejmilejší poklade, píši Ti pod tlakem toho nejstrašnějšího, co se v lidské fantazii může zrodit… sám jsem vyvázl z deště kulek. Jejich Výsosti vlákány do uzavřené pasty, z které se nedalo vyváznout, neboť kdyby selhal 2 atentátník, byli připraveni ještě 4 další… Neúprosné kostky jsou vrženy“.   ZOFINKO 3
Další zajímavostí je promítání na stovky diapozitivů, kde se bohoslužby střídají s kopáním zákopů, běžným vojenským životem i s popravami odpůrců.
Na výstavu, kterou se svou příslovečnou perfektností připravil kolektiv muzea, byl využit nejen vlastní depozitář, ale i upomínkové předměty z té doby, věnované obyvateli i zapůjčené od ostatních institucí (zámek Velké Březno a Konopiště či ústecký archiv). A památky z té doby přinášejí lidé dál, jak je vidět ze speciální vitríny u vchodu na výstavu, mezi nimi i „můj zapalovač“ který používal děda mého kamaráda v Srbsku.
Svou návštěvou nejen oceníte mravenčí práci muzejníků, ale získáte i jiný pohled na dějinné události z pohledu rodin, které každý den četly noviny se seznamy zabitých, a děsili se návštěvy pošťáků přinášejících zprávu, že  jejich rodina má o jednoho člena méně. zofinko 2

Foto z výstavy : autorka

www.muzeumusti.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Josefem Vágnerem k novému CD a singlu

200rozRozhovor s Josefem Vágnerem o novém CD a singlu Nezapírám si můžete přečíst v tomto článku.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Lidi podporují novou knihu mapující zločiny komunistického režimu

fakta a lzi200Spolek Free Czech Media vydává pátou knihu. Je jí publikace s názvem Fakta a lži o komunismu, jejímž editorem je historik Ladislav Kudrna, který se v březnu stal novým ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů. Kniha přináší ucelený poh...


Literatura

Dojemný historický román Děti Volhy: Zaslouží si své ocenění?

Děti VolhyVe stepi při řece Volze existovaly od 18. století německé usedlosti. Socialistická revoluce se jim nevyhla. Nová kniha Guzel Jachiny Děti Volhy vypráví příběh zkázy i naděje očima prostého učitele z takové ...

Divadlo

„Jsme citoví analfabeti”

sceny200Měsíc po premiéře nové inscenace Švandova divadla Scény z manželského života, jsem i já vyrazila na představení. Inscenace vychází ze slavného stejnojmenného filmu Ingmara Bergmana, který napsal pro svou bývalou lásku Liv Ullmann a vycházel ve scénáři ...

Film

Festival francouzského filmu

festival franouzskeho filmuFestival unikátní francouzské kinematografie opět čeká další ročník. Tentokrát jubilejní, patnáctý! Deset předpremiérových titulů z celkových padesáti tří snímků, velké filmové hity, krátkometrážní ...