Václav IV.- záhady a mystéria

Václav IV.- záhady a mystéria

Tisk

vaclav ctvrty zahady a mysteria 200V srpnu vyšla u nakladatelství XYZ kniha českého autora Vladimíra Lišky o Václavu IV. s lákavým podtitulem Záhady a mystéria. Nechte se tedy nalákat na podrobnější pohled do naší turbulentní historie!

 


Vladimír Liška (* 15. ledna 1955) je přední český záhadolog a spisovatel. Vystudoval Pedagogickou fakultu UK v oboru historie a českého jazyka. Stal se jedním z vedoucích ufologického projektu Záře, a patřil mezi spoluzakladatele Československé archeoastronautické asociace. Především se zabývá problematikou UFO fenoménů, historickými záhadami a nevysvětlitelnými jevy. Napsal přes 80 knih, např.: Český bestiář, Upíři a vlkodlaci v českých zemích, Záhady druhé světové války, Kletba čachtické vražedkyně.

Dynastii Lucemburků si v naší kotlině ceníme, vždyť Karel IV. nese přízvisko Otec vlasti a je také otcem protagonisty této publikace, Václava IV., kterému připadl nelehký úděl navázat na otcovy úspěchy a rozvíjet dále jeho politiku a mocenské snahy. Moc se to nevyvedlo, země se nacházela ve vnitřních konfliktech, navíc v Evropě došlo k papežskému schizmatu a to vše vedlo k husitským válkám.

Autor šel na to pěkně od lesa a knihu rozdělil chronologicky na 13 kapitol, k tomu přidal Prolog, Epilog a nezbytné Přílohy i Přehled použitých pramenů a literatury. Líbí se mi, že autor nastiňuje politickou situaci za Karla IV. i to, jakou roli v minulosti hrála šlechta a vyšší vrstvy. Máme tady kapitolu i o gotice, nesmí chybět další důležité události (např. smrt Johánka z Nepomuku, kauza Zikmunda Hulera) a samozřejmě nesmí zde chybět osoba Jana Husa, jak to bylo na kostnickém koncilu a jak u nás došlo k husitskému převratu.

Osoba panovníka Václava IV. je u nás vnímána spíše negativně jako krále, který přivedl zemi k úpadku, a za jehož vlády došlo k husitským válkám. Pokud si chcete udělat komplexní obrázek nejen o osobě tohoto panovníka, ale i složité době, ve které vládl, tato kniha vám může pomoci.

vaclav ctvrty zahady a mysteria

Název: Václav I. V- záhady a mystéria
Autor: Vladimír Liška
Žánr: literatura faktu, historie
Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 184
Hodnocení: 70 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/51067378/vaclav-iv-zahady-a-mysteria/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ale já žiji v radosti, mám kolem sebe skvělé lidi, říká pěvkyně Dagmar Pecková

dagmar 200Moře krásné práce má za sebou i před sebou mezinárodně proslulá mezzosopranistka Dagmar Pecková. Zatímco na hudebním trhu má stále ještě aktuální a zcela unikátní album Hříšnice, jehož dramaturgii si dělala sama, pomalu už připravuje další projekt Wa...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Obec Máslovice dělá čest svému jménu, vystavuje betlém z másla

Maslovice 200O České republice se říká, že je doslova „betlémářskou velmocí.“ Jesliček je u nás totiž celá řada.

 

...

Z archivu...


Literatura

Přeneste se do Itálie a začtěte se do jednoho snu probdělé noci

BOEMO200Spisovatel Jiří Raichl tentokrát spojil síly s Monikou Alžbětou Svobodovou a společně napsali dílo Boemo e Bastardella – sen probdělé noci. Kvalitě to rozhodně na ničem neubírá.

 

...

Divadlo

Na podzim do divadla: Ošklivec

2d3c94dbbe2fd3850b9978cd5b0534f6O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Tentokrát vás zveme na Ošklivce do olomouckého Divadla Tramta...

Film

Kouzelný svět cirkusu ožívá na stránkách knihy Orbis cirkus

Orbis cirkus 200O cirkusu vyšla už řada knížek i časopiseckých úvah, ovšem důsledně shrnující publikací je teprve Orbis cirkus. Skládá ze dvou rozsáhlých textů, jednak Hanuše Jordana (Příběh českého cirkusu), jednak Ondřeje Cihlá...