Nezapomeňte na barborky!

Nezapomeňte na barborky!

Tisk

barborky tradiceTrhání takzvaných barborek patří k jednomu z prvních vánočních zvyků a ve váze pak větvičky konkurují adventnímu věnci.






Barborky se trhají 4. prosince a zpravidla by jej měly trhat mladé dívky, protože svatá Barbora je jejich patronkou. Barborky také symbolizují čistotu Panny Marie. Tradice a pověst, která se k nim váže říká, že pokud dívce barborka rozkvete do Štědrého dne, čeká ji v příštím roce svatba.

A z jakého stromu by se větvičky měly trhat? Tradice říká, že by se mělo trhat za svitu prvních slunečních paprsků a to z nejméně deset let starého stromu. Nejlépe poslouží třešeň, višeň, slivoň, jabloň, meruňka nebo okrasná sakura či zlatice (zlatý déšť).

barborky tradice

Pokud chcete mít jistotu, že vám barborka rozkvete, ponořte ji celou do teplé vody a nechte ji přes noc nasáknout. Poté ji normálně dejte do vázy. Vodu nevyměňujte, ale pouze pravidelně dolévejte. Také si pro barborky vyhraňte místo, kde není průvan. Zpočátku má ráda chladnější místa, až před květem ji můžete přenést do teplé místnosti, kde se můžete těšit z květů.

Dříve chodívaly v předvečer svátku svaté Barbory po vesnici ženy v bílém s bledým obličejem a hodným dětem rozdávaly srdíčka a zlobivé šlehaly metlami.

barborky tradice

Zdroj foto: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Mám prostě zvířata i kytky rád“, říká leader kapely KEKS Štěpán Kojan

Štěpán KojanKEKS je čtyřčlenná česká rocková hudební skupina. Kapela byla založena roku 1981, zprvu hráli pouze v okolí Benešova, nicméně v průběhu let se jejich působnost rozšířila. KEKS má poměrně stálé složení, čase...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Na Kuksu začala dlouho očekávaná rekonstrukce areálu hospitalu

Kuks200V areálu hospitalu v obci Kuks na Trutnovsku začala rozsáhlá rekonstrukce. Opravy, které je nutné kvůli dotaci dokončit do prosince 2014, by měly stát 266 milionů korun. Areál i prohlídkový okruh bude až do konce sezony přístupný i během ...

Z archivu...


Literatura

Skutečný příběh o touze po životě a přátelství

Henry, perexHenry: Skutečný příběh přátelství polského plavce z Osvětimi do Ameriky je biografie naplněná přímo hmatatelnou touhou po přežití. Silná vůle protkaná nitkami vzácných přátelství nenechá jednoho výjimečného člověka zahodit vlastní ambice, sny...

Divadlo

Švandovo divadlo má nového stálého hosta, je jím oceňovaný soubor JEDL

svandovo divadlo 200Nového stálého hosta ověnčeného mnoha divadelními cenami přivítá od ledna 2022 pražské Švandovo divadlo. Program jeho studiové scény tak v příštím roce obohatí pět inscenací souboru JEDL, profilujícího se už víc než 10 let ja...

Film

Tohle je válka! Romantika v akčním hávu
ImageJak to vypadá, když se dva nejlepší kamarádi, oba špičkoví agenti CIA, zamilují do jedné dívky? Není to sice přímo příběh ze života, se kterým bychom se mohli ztotožnit, ale své diváky si určitě najde. Jedná o snímek, který sice neurazí, ale a...