Týden barokních tradic v Litomyšli a na zámku Nové Hrady

Týden barokních tradic v Litomyšli a na zámku Nové Hrady

Tisk

litomysl 200Dědictví a tradice baroka chce představit nový festival Litomyšlské dny barokní tradice, který se koná od 14. do 21. srpna v Litomyšli a na zámku Nové Hrady. Program zahrnuje nejen koncerty, ale také bohoslužby, procesí a přehlídku historických liturgických rouch. Po dobu festivalu se budou konat slavnostní mše.

 

Festival má za cíl přiblížit stále živé dědictví barokní doby, která velkou měrou přispěla k české kultuře. Koncerty zahrnují díla českých i světových barokních skladatelů. Zájemci o tradice a umění si mohou vyslechnout přednášku o barokních sochách v regionu. Celý týden je v budově proboštství k vidění výstava o barokní liturgii. Velkým lákadlem pro návštěvníky festivalu je i módní přehlídka historických liturgických rouch, kde se návštěvníci dozvědí to, k čemu se ten který oděv používal, co symbolizuje a jaký má původ.

litomysl

Místa konání festivalu

Kapitulní kostel povýšení sv. Kříže je nejstarší dochovaný sakrální prostor ve městě Litomyšl. Založen byl roku 1356 jako klášterní kostel u augustiniánského konventu. Dodnes si uchoval ráz gotického chrámu. Nejcennější součástí kostela je gotická kaple sv. Josefa s původní freskovou výzdobou a sakristie s centrálním polygonálním sloupem.
Piaristický kostel nalezení sv. Kříže je barokní perla Litomyšle a ústřední budova piaristického areálu, chrám Nelezení sv. Kříže, byla vystavěna mezi lety 1714-1722. Monumentální stavba, jejíž interiér i exteriér zdobí sochařská díla z dílny Matyáše Bernarda Brauna a Jiřího Františka Pacáka, je jednou z dominant města.
Kostel sv. Anny na hřbitově je v porovnání s jinými litomyšlskými svatostánky poměrně nenápadný a stroze působící. Barokní kostelík byl vystavěn v letech 1670 až 1672. Mariánský sloup pochází z 80. let 17. století. Budova dnešního probošství vznikla mezi lety 1759-1763. Dům skrývá krásné prostory, včetně dnešní kaple sv. Markéty, nejcennější součásti proboštství.
Rokokový zámek Nové Hrady byl zbudovaný v letech 1773-1777 po vzoru francouzských letních sídel. Velký zámecký areál tvoří rozsáhlé zahrady, nebo zámecká obora s křížovou cestou.
www.baroknilitomysl.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivan Lupták: "Jako bych složil metrák uhlí…"

Klb rvacu Ivan Luptak 200Rozhovor s hercem Ivanem Luptákem, interpretem audioknihy Klub rváčů. Ivan Lupták vystudoval DAMU, ve studentském divadle Disk hrál v absolventském představení Kazimír a Karolína (Öden...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Staré popíkové desky jsou hezké a patří do vašeho přehrávače

Retro perexZáměrně jsem jako titulek zvolil parafrázi někdejšího rozhlasového pořadu skvělého spíkra Miloše Skalky (Staré desky jsou hezké a patří na váš gramofon), abych připomněl tři dnes už klasická alba č...


Literatura

Už se nikdy nevrátí - mrazivý švédský thriller

uz se nikdy nevrat perexTahle knížka má v podtitulku napsáno „Mrazivý švédský thriller“. A to tedy opravdu je! DAST MAGAZINE ji zhodnotil takto: „Je to napínavé od první až do poslední stránky. Spisovatel stupňuje ďábelské drama, při kterém ...

Divadlo

Mistrovská lekce bude majstrštyk Heleny Čermákové

Mistrovska-lekce plakat200Diváci, kteří zavítají do Městského divadla Zlín na hru Terrence McNallyho o věhlasné operní superstar Marii Callas pod názvem Mistrovská lekce, zažijí doslova masterclass, hodinu zpěvu a života. Hořká komedie v režii o...

Film

Před osmdesáti lety vyhrál anketu českých žen Rolf Wanka, "nejušlechtilejší z českých filmových milovníků"

wanka 200Pokud by se v polovině třicátých let minulého století vyhlašovala anketa o nejkrásnějšího filmového herce či milovníka, zvítězil by Rolf Wanka. Patřil k filmovým idolům, kterého milovaly služky, úřednice stejně jako dámy z vyšší společnosti. Potvrdil...