Na Kuksu začala dlouho očekávaná rekonstrukce areálu hospitalu

Na Kuksu začala dlouho očekávaná rekonstrukce areálu hospitalu

Tisk

Kuks200V areálu hospitalu v obci Kuks na Trutnovsku začala rozsáhlá rekonstrukce. Opravy, které je nutné kvůli dotaci dokončit do prosince 2014, by měly stát 266 milionů korun. Areál i prohlídkový okruh bude až do konce sezony přístupný i během rekonstrukce.

 

 

Podle kastelána objektu Libora Švece stavbaři zahájili zemní a bourací práce, pokračuje také archeologický průzkum v areálu. Podle kastelána je potřeba do zimy vybudovat kanalizaci a systém vytápění, aby bylo možné v zimě zahájit hlavní práce v interiérech. Během letní sezony se objeví na stavbě i restaurátoři, například v severním křídle hospitalu. Návštěvníky kvůli přítomnosti stavbařů v areálu čekají drobná omezení, například při vstupu do zahrady, či na nádvoří. Kulturní akce, které jsou naplánované, se budou konat.

Opravy hospitalu jsou součástí projektu Kuks – Granátové jablko. Projekt počítá s tím, že v opravených prostorách na Kuksu vznikne vzdělávací centrum, obnovena bude i zahradu za hospitalem. Zpřístupněn by měl být i depozitář a knihovna kukského konventu. Součástí projektu je i přeměna někdejší tovární vily na turistické informační centrum.

Kuks1

Barokní komplex v Kuksu začal stavět František Antonín Špork v roce 1692. Stavební činnost vyvrcholila kolem roku 1710. Z původního rozsáhlého lázeňského areálu se do dneška dochoval pouze špitál s kostelem Nejsvětější Trojice a kryptou. Zámek a některé další budovy vzaly za své při povodních a požárech. Významná je Braunova sochařská výzdoba areálu.

Kuks3

Národní kulturní památka Hospital Kuks je památkový objekt ve správě Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště pro Královéhradecký kra. Špitální budova plní především muzeální funkce a prezentuje historii barokního umění a vývoje lékárenství.

Kuks4

Ilustrační foto: autor článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Barbora Adamcová: Ráda nasávám vůni deště

BARAperexPrvní místo v literární soutěži na téma Všechny vůně a chutě světa patří díky hlasování čtenářů Kultury21 teprve patnáctileté Barboře Adamcové z Litoměřic. Zajímalo mě, zda jsou všechny zážitky popsané v povídce její vlastní, jaké má plány do budou...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Skladba znějící již 180 let

Fidlovacka 200Když Barbora Špotáková přebírala zlatou medaili na letošním Mistrovství Evropy, tak na její počest se hrála česká hymna, kterou česky a procítěně zpíval britský herec a komik Michael Fenton Stevens. Zpívání hymen různých st...


Literatura

Kruh se vždycky uzavře

may200Peter May, Skot žijící a pracující ve Francii, je českým čtenářům už velmi dobře znám. Velkého (a zaslouženého) úspěchu se dočkala jeho trilogie z Vnějších Hebrid s názvem Skála – Muž z ostrova Lewis – Šachové figurky. Jako nadšenou čtenářku Mayových románů ...

Divadlo

RockOpera Praha chystá výběrový vinyl, DVD s Vymítačem a láká na nový podzimní program

RockOpera 200RockOpera Praha rozhodně nezahálí a chystá pro své fanoušky několik novinek. Dokončila své první kompilační album Best Of RockOpera Praha I, které vyjde jako klasické CD i ve formě vinylu. Dále připravila speciální DVD se záznamem hororového...

Film

Jak si vytváříme mýty: Ztraceni v Mnichově

Ztraceni perexZpola mystifikační, zpola demystifikující komedie Petra Zelenky ZTRACENI V MNICHOVĚ, na jejíž výrobě se podílela též Česká televize, vzbudila největší poprask nikoli svým tvarem či příběhem, nýbrž téměř předná...