Tradiční Dny lidové architektury na severu Čech

Tradiční Dny lidové architektury na severu Čech

Tisk

architektura 200V sobotu 16. července začnou v Lipové na Děčínsku letošní Dny Lidové architektury Čech, Moravy a Slezska. Oslavy jsou letos zaměřené především na tzv. podstávkové domy českého Švýcarska a Šluknovska.

 

 

Podstávkový dům je dům se specifickou podpůrnou konstrukcí, která vynáší patro či střechu je základním stavebním typem této oblasti. Může být přízemní, patrový i s polopatrem; jeho přízemí bývá zčásti roubené a zčásti zděné, patro či polopatro pak roubené či hrázděné. Někdy je konstrukce domu překryta bedněním ze širokých prken nebo obkladem z břidlice či eternitu. Podstávka – často zdobená a vyřezávaná – vytváří před roubenou stěnou jakési slepé arkády, u patrových domů často bývá doplněna dlouhou pavlačí s prkenným, ozdobně vyřezávaným zábradlím.
Tento na našem území specifický typ venkovské architektury budou mít příležitost poznat návštěvníci a účastníci již třetího ročníku Dnů lidové architektury Čech, Moravy a Slezska. Stěžejní část budou tvořit přednášky odborníků na lidovou architekturu a komentované prohlídky domu v Lipové u Šluknova, jednoho z typických podstávkových domů regionu. Doplněny budou prohlídkami kostela svatých Šimona a Judy, ale také ukázkami stavebních řemesel.
Dny lidové architektury se konají i na jiných místech; v neděli 17. července například v Rumburku. 23. července oživí Dny lidové architektury Víseckou rychtu v Kravařích na Liberecku. Komentované prohlídky rychty doplní beseda a autogramiáda autorů knihy Lidové stavby Libereckého kraje i kulturní program. Až do 31. července pak trvá výstava Lidové památky českého Švýcarska v Krásné Lípě.
Dny lidové architektury mají oslovit, motivovat a inspirovat zástupce státní správy i samosprávy, odborné instituce a organizace, neziskové iniciativy, vlastníky, investory, projektanty, řemeslníky, odborníky i laiky cílevědomějšímu, ohleduplnějšímu a promyšlenějšímu přístupu k péči o jedinečné dochované kulturní dědictví. Mají být podnětem k hlubšímu poznání a pochopení hodnot a významu lidového stavitelství a posílení vědomí odpovědnosti za jeho uchování.

architektura1

Další vybrané akce

Lipová – podstávkový dům a jeho okolí: 16. 7. – slavnostní zahájení a celodenní doprovodný kulturní program, 17. 7. a celý následující týden – prohlídky podstávkového domu a kostela sv. Šimona a Judy s výkladem.

Doubice – Doubické muzeum – možnost návštěvy během celého víkendu, následující týden.

Jetřichovice – nedávno kompletně památkově obnovená usedlost Christiánův dvůr – komentovaná prohlídka exteriérů i interiérů s odborným výkladem.

Kopec – udržovaný podstávkový dům v malé osadě poblíž obce Brtníky: 16. – 24. 7. – možnost prohlídky s nahlédnutím do interiérů.

Krásná Lípa – Dům Českého Švýcarska – výstava Lidové památky Českého Švýcarska.

Rumburk – ulice s tkalcovskými domky z konce 18. století nedaleko centra města, vesnická památková rezervace – komentované prohlídky areálu s odborným výkladem a návštěva malé expozice v podstávkovém domě.

Studený – osada nedaleko České Kamenice s řadou dochovaných podstávkových domů. Dvě zážitkové trasy, vedoucí romantickou krajinou, spojující drobné sakrální a pietní památky; výchozím bodem je zachráněná přenesená historická hasičská zbrojnice, v níž je umístěno  informační centrum.
Foto: autor, www.npu.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Těší mě příležitost objevit se v takto velké a významné roli, říká herečka Markéta Haroková

marketa harokova200Zajímavý repertoár stejně jako kvalitní herce má od začátku ostravské Divadlo Petra Bezruče. Pokud bych měl připomenout třeba dva poslední úspěchy, tak musím zmínit třeba inscenaci Špinarka, ale také hru Venuše v kožichu, o které j...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

V kraji Vysočina přibyly letos čtyři nové kulturní památky

Vysocina 200Od začátku letošního roku přibyly na Vysočině čtyři nemovité kulturní památky. Jsou jimi kaple Nanebevzetí Panny Marie v Jihlavě, boží muka v Polné, náhrobek na hřbitově na Starém Městě v Telči a dva židovské domy v Třebíči. Nově prohlášené kult...

Z archivu...


Literatura

Zábavná poučná kniha pro děti? Bojovníci od Jany Sedláčkové!

bojovnici200V listopadu nám nakladatelství B4U Publishing ve spolupráci s nakladatelstvím Albatros poskytlo výborný tip na vánoční dárek! Nádherně ilustrovanou knihu Bojovníci od Jany Sedláčkové. Pokud hledáte pro děti poučné čtení s úžasnými obrázky, u kt...

Divadlo

Jak je důležité míti po ruce Charleyovu tetu

200divCharleyova teta se celosvětově řadí mezi nejhranější a nejoblíbenější komedie. Ze dne na den proslavila autora hry Brandona Thomase, jenž byl do té doby spíše průměrným až podprůměrným dramatikem. Na českém jevišti se hra objevila už v roce 1894, tedy je...

Film

Kouzelný svět cirkusu ožívá na stránkách knihy Orbis cirkus

Orbis cirkus 200O cirkusu vyšla už řada knížek i časopiseckých úvah, ovšem důsledně shrnující publikací je teprve Orbis cirkus. Skládá ze dvou rozsáhlých textů, jednak Hanuše Jordana (Příběh českého cirkusu), jednak Ondřeje Cihlá...