KANON MRAKY NEROZEHNAL

KANON MRAKY NEROZEHNAL

Tisk

zahajeni napoleonskych slavnosti 200Výstřely z kanonu zahájily dlouho připravované Napoleonské slavnosti v Ústí nad Labem. Jen co dozněl, jejich ohlušují rachot, ozvaly se rázné povely šikovatelů a armády čtyř zemí v dobových uniformách (jejich barva a tvar čepice v bojích rozhodovaly, kdo po kom má střílet a koho sekat šavlí) se vydaly rázným, dunivým krokem na pochod. Jejich cílem nebylo bojiště tak jak před 200 lety, ale jejich zbraně byly připraveny zakončit slavnostní projevy.

 

Ty byly vzhledem k neustále se řinoucímu dešti z černých oblak krátké. Ředitel muzea poděkoval všem, kteří se na přípravě tak rozsáhlé akce podíleli, zástupkyně města pak poděkovala nejen organizátorům, ale i přihlížejícím, kteří navzdory nepřízni počasí se zahájení zúčastnili.

Stánky dobového jarmarku jindy v obležení lidí, neměly komu co ukazovat. Za to své umění ukazoval kejklíř, ale ani jemu se nepodařilo rozehnat déšť, i když proti němu poslal i oheň. A jen pár jedinců si v to ubrečené dopoledne popřálo červené pivo Jordán.

zahajeni napoleonskych slavnosti

Příroda znovu ukázala, že je stále mocnější než člověk.

Slavnosti ale teprve začínají a jejich program bude pokračovat podle jednotlivých národů a to jak „pod střechou“, tak i venku (snad se počasí brzy umoudří). Do programů je zapojeno nejen muzeum se svou výstavou, ale má i doprovodné akce – koncerty, akce pro děti i cestovatele, Dům dětí a mládeže či Zoologická zahrada, ale také Severočeská vědecká knihovna, letní kino (poslední promítání před jeho ukončením), Kostel se šikmou věží i Červený kostel, sportoviště na Severní terase, Státní zámek Velké Březno, areál Větruše , koupaliště na Klíši i v Brné, Mušle v Městských sadech. A to vše doplní restaurace nabízející pokrmy podle jednotlivých národních týdnů, německým počínaje, přes francouzský a ruský až k poslednímu rakouskému.

Výběr akcí po celý měsíc červen je rozmanitý a každý si může vybrat podle svých zájmů a chutí, velká část akcí je zdarma nebo za snížené vstupné, což jistě ocení nejeden návštěvník.

zahajeni napoleonskych slavnosti 3

 

 

Fotogalerie

 

Zdroj : oficiální Průvodce slavností
Foto: autor


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Originální kapela The Yellow Socks tvoří vlastní songy ve stylu 50. let

The Yellow SocksMilan Cyrus hraje nestárnoucí hity. Nezajímá ho moderní hudba, ale evergreeny. Se svou kapelou The Yellow Socks tvoří vlastní songy ve stylu 50. let a vystupují v kostýmech, které evokují tehdejší dobu. Co na sebe te...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

České stopy v New Yorku

 

cesky ny 200Město, které je v hledáčku nejen cestovatelů, ale i umělců z nejrůznějších odvětví. Kdo nebyl v New Yorku alespoň prostřednictvím filmového plátna, že? Město nekonečných možností. Ale co česká stopa a ame...

Z archivu...


Literatura

Supi mezi mrakodrapy

200litKnížka Supi mezi mrakodrapy autora Andrease Patenidise mě potěšila. Velmi dlouho mi trvalo, než jsem ji zpracovala. Vlastně o ní uvažuji dosud, nechala ve mně skutečně silný otisk. Je to poetická próza, jakou mám ráda, hra se slovy a s myšlenkami, žádné...

Divadlo

Pražské Divadlo Kolowrat uvádí komedii Bez zábran

kolowrat200Další reprízu inscenace Bez zábran proběhne v Divadle Kolowrat v pátek 12. května v 19.30 hodin. Představení připravilo s hereckým kvartetem nedávno založené Staromódní divadlo, režisérem je Robert Russell. Hru napsal britský prozaik, dramatik, sat...

Film

Kdo přežije v boji Na život a na smrt?

na zivot smrt perexFilm Na život a na smrt, v originále Lone Survivor (opět kvalitní překlad že?), shrnuje události, které proběhly v roce 2005 v Afghánistánu ve válečné americké operaci pod krycím názvem „Red Wings“, jejímž hlavním cíl...