Když jsem já šel tou Putimskou branou

Když jsem já šel tou Putimskou branou

Tisk

Pisek200Někdy je zajímavé vydat se po stopách zlidovělých písniček, jenže onu Putimskou bránu bychom v Putimi marně hledali – stávala totiž v PÍSKU. V tamních hradbách byla jedním z průchodů, které střežily vchod do města (případně i východ z něho). Nazývala s tak podle směru, kterým vedla - k Putimi. Jenže dnes byste nanejvýš našli jen místo, kde se tyčívala: od jejího zbourání již uplynula bezmála dvě staletí. Pokud by někoho doopravdy zajímala leckdy pohnutá historie města, rozkmitnuvší se mezi pohromou (na počátku třicetileté války bylo téměř doslova vybito) a prosperitou (až do zrušení roboty vlastnilo na dvě desítky okolních vesnic), stačí nahlédnout do monumentálních dějin Písku, které poutavě sepsal August Sedláček.

pisek

Okresní (kdysi královské) město Písek můžeme považovat za jednu z jihočeských perel. Sice nedosahuje mezinárodního věhlasu jako Český Krumlov, kam se každodenně stahují mračna asijských cestovatelů (soudím tak podle pravidelně obsazených autobusových linek Regiojetu), avšak i v Písku, kde tyto autobusy rovněž zastavují, nalezneme cenné pamětihodnosti. Přinejmenším za pozornost stojí kamenný most lemovaný sochami svatých, nejstarší v Čechách a pocházející z dob samotného založení města, tedy z 13. století. V jeho blízkosti pak lze spatřit „tvrzené“ sochy z písku, i letos zasvěcené pohádkovým postavičkám, například loupežníku Rumcajsovi, Mance a Cipískovi. Deštivé počasí i prudký žánr však mají ničivý vliv, sochy všelijak opadávají, z jedné – pokud ovšem vůbec někdy stála – zbylo jen pískoviště.

Pisek3

K atraktivním historickým pozoruhodnostem zajisté patří i zbytky kdysi rozlehlého hradu, v němž se nyní nachází muzeum (mimo jiné s cennou akvarijní expozicí jihočeských ryb). Určitě nebudeme litovat, když prošmejdíme historické jádro města, obě starobylá náměstí i přilehlé chrámy. A za zvážení rovněž stojí kruhové putování po místech, kudy se kdysi táhly hradby, z nichž se bohužel téměř nic nedochovalo. Nebo se můžeme inspirovat filmy, které se v Písku odehrávaly nebo se tam aspoň natáčely (ZDE ), případně si připomenut, kde všude se tam filmy promítaly (ZDE), a vydat se po stopách pohyblivých obrázků. Řekl bych, že takové trasy ještě nikoho z místních nenapadlo vypracovat. Pokud byste zatoužili nahlédnout do denního (i týdenního) tisku, stačí navštívit přívětivě zařízenou čítárnu v přízemí místní knihovny, umístěné v zachovalém empírovém domě v centru města. Nabídka čtiva je mimořádná, přehledně seřazená, doplněná několika PC; jen nechápu, proč knihovna neodebírá i sobotní, případně víkendové noviny. Alespoň to mi jinak vstřícná a veskrze milá slečna sdělila, když jsem se po nich sháněl.

Pisek2

Když však poutníka přesytí historické památky a jiné pozoruhodnosti, nezbude než ukonejšit i jiné potřeby těla. V časné ranní hodině, kdy hospody ještě nelákaly ke vstupu, jsem zabloudil do jídelny u Hlavínova řeznictví na menším (Alšově) náměstí. Za přesmíru vodnatou polévku s několika zbytky drštěk a hojnou kořenící příměsí si tam účtovali vskutku vysokohorskou cenu 29 korun. Když jsem své neblahé zjištění oznámil olysalému výdejci i pokladníku v jednom, odpovědí byl ďábelský smích, po jehož smyslu jsem raději nepátral. Musím ovšem přiznat, že lžíci tam měli úhledně zabalenu v ubrousku. Bohužel se mi zdá, že velkoměstské ceny, snad v očekávání movitých turistů, se ve městě zřejmě uhnízdily: v pekařství poblíž pošty si zase prodavačka účtovala za sotva kilový, navíc včerejší (či snad předvčerejší?) bochníček chleba 44 Kč. Aspoň že byl chutný, vláčný a nedrobivý…

Pisek1

I tak se přihodilo, že město toto, kdys oplývající umělci a básníky, prý i vlídnou pohostinností, jsem kvapem opustil, rozhodnut obědovečeři shltnout někde jinde…

Zdroj foto: otavinka.blog
Zdroje: Sochy v písku, Prácheňské muzem v Písku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jiří Zmožek: Každá písnička má svůj životopis

Zmozek ZagorovaSupraphon k pětasedmdesátinám velkého melodika české populární hudby Jiřího Zmožka vydal Zlatou kolekci, která obsahuje 60 písní na 3CD. Hity Jiřího Zmožka patří k nejznámějším a nejúspěšnějším původním českým šlágrům, které u nás v osmdesátých letech vz...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Hradní paláce Národní galerie se připojí k festivalu Open House Praha

open house 200Letos se v rámci projektu Open House Praha otevře veřejnosti celkem 51 běžně nepřístupných architektonicky zajímavých budov a objektů. Druhý ročník festivalu architektury se koná o víkendu 14.–15. května.

Z archivu...


Literatura

Horká čokoláda, skvostné hory, romance a pohoda

chata ve svycarsku 200Zatím nejnovějším přírůstkem v knižní sérii Romantické útěky britské autorky Julie Caplinové je Chata ve Švýcarsku. Kniha vyšla v září a opět potěší všechny příznivkyně cestování, dobrého jídla a milostných romancí.

...

Divadlo

Připravuje se nový, původní, český muzikál Doktor Faust

doktor faust200KVArt Production s.r.o. a Divadlo Na Maninách uvedou nový původní český muzikál Doktor Faust. Premiéra díla se uskuteční 16. září 2022 v pražském Divadle Na Maninách.

...

Film

Letos ve Varech pookřejeme

KviffBývalo dobrým zvykem, že karlovarský filmový festival uváděl rozsáhlé přehlídky slavných tvůrců evropských i mimoevropských, takže zájemci se tak mohli v uplynulých letech seznámit s reprezentativním průřezem celoživotního odkazu takových osobností, jako by...