Městské muzeum v Chrasti vzpomíná na oběti holocaustu

Městské muzeum v Chrasti vzpomíná na oběti holocaustu

Tisk

chrastecti zide 200Městské muzeum a galerie v Chrasti, které sídlí barokním zámku, bývalém letním sídle královéhradeckých biskupů, představuje v zámecké galerii výstavu nazvanou Chrastečtí Židé – transporty roku 1942, připomínající 70.výročí transportů místních obyvatel do terezínského ghetta - přestupní stanice do vyhlazovacích táborů na východě. Jednalo se o transporty Cf a Cg, které byly vypraveny 5. a 9. prosince 1942 z Pardubic.

 

V první výstavní místnosti je vylíčena historie židovského osídlení na Chrastecku, která započala až v 18.století po josefínských reformách, kdy se v Chrasti usadily první židovské rodiny. Zajímavá je i mapa Chrasti, do níž jsou vyznačeny domy, v nichž před 2.světovou válkou žili Židé. Nechybí zde ani úryvky z městské kroniky, které popisují život v protektorátě a protižidovská opatření, jež Židé museli snášet, a osudy jednotlivých židovských rodin. Informační panely návštěvníkům výstavy vysvětlují nacistickou politiku konečného řešení židovské otázky, historii a funkci terezínského ghetta a vyhlazovacích táborů na východě.

chrastecti zide 1m

Zbývající dvě místnosti jsou věnovány nejvýznamnějším chrasteckým židovským rodinám, které de facto v Chrasti vybudovaly první průmyslové závody a továrny, v nichž našlo stálé zaměstnání několik set lidí z místa i okolí, a díky nimž se Chrast v 19. století proměnila z provinčního agrárního městečka v město s rozvinutým lehkým průmyslem. Největší zásluhy na rozvoji města měla rozvětvená rodina Heislerů, kteří zde vybudovali hned několik výrobních závodů, jejichž historii připomínají informační panely, výrobky a dobové reklamy.

chrastecti zide 2m

Heislerovi v Chrasti založili továrnu na vyšívané dámské prádlo, továrnu na zpracování lidských vlasů (výroba paruk a vlásenek), továrnu na výrobu papírových špiček k cigaretám a doutníkům, jejíž výrobky se rozesílaly téměř do celého světa, a lučební (chemickou) továrnu na výrobu léčiv a opiátů (např. během 1.světové války zásobovala vojenské nemocnice a lazarety v celém Rakousko- Uhersku velkými padesátilitrovými barely kyslíčníku). Jednotlivé větve rodiny Heislerů zachycují i podrobné rodokmeny, jež jsou součástí expozice. Z chrastecké rodiny Heislerů pocházel i známý surrealistický básník a výtvarník Jindřich Heisler, který se během války skrýval v bytě malířky Toyen, s níž v roce 1947 emigroval do Francie.

chrastecti zide 4m

Návštěvu výstavy doporučuji nejen všem zájemcům o historii Chrasti a jejího průmyslu, ale všem, kteří si chtějí připomenout památku 32 spoluobčanů, kteří se stali obětí nacistické vyhlazovací politiky.

chrastecti zide 3m

Chrastečtí Židé – transporty roku 1942
Datum a místo konání: 6.12.- 20.12. 2012 Městské muzeum Chrast
Pořadatel: Městské muzeum Chrast, Náměstí 1, Chrast u Chrudimi

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kariéra není všechno a já chci hlavně spokojeně žít, říká herečka Vendula Fialová

foto vendula perexZatímco televizní publikum ji zná coby rosničku z Dobrého rána ostravské televize, pro publikum, které chodí Moravského divadla v Olomouci, se zavedla jako herečka mnoho proměn. Zatímco na začátku svého olomouckého angažmá vytvoři...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Výstava Císař Karel IV. 1316-2016

karel200Česko-bavorská zemská výstava Císař Karel IV. (1316–2016) pořádaná při příležitosti 700. výročí narození tohoto výjimečného panovníka představí v Praze i v Norimberku mimořádný výběr památek kultury a umění jeho doby. 

...

Z archivu...


Literatura

Vyvýšené záhony krok za krokem

jak na vyvysene zahony 200Vyvýšené záhony se v poslední době stávají trendem a přinášejí spoustu výhod. Díky novince z nakladatelství Kazda od Joachima Mayera o nich zjistíte vše potřebné.

 

...

Divadlo

Horečka sobotní noci může zachvátit opravdu každého!

Horecka 200Aplaus ve stoje, zpívající pódium a rozvlněné hlediště. Takový byl závěr muzikálového představení Horečka sobotní noci. Vytáhla jsem rodinku za kulturou a skutečně jsme nelitovali. Česká premiéra kultovního muzikálu se v pražském Kalichu uskute...

Film

Báseň aneb Skoro úplně vymyšlený film vzniká v Olomouci

Basen bukowski200V březnu 2013 padne v Olomouci poslední klapka nového nezávislého filmu na motivy jedné z básní Charlese Bukowskeho. Své místo v hereckém ensemblu našli jak osobnosti z krajských divadel, tak mladí herci a neherci. Ten...