Od října do Rothmayerovy vily

Od října do Rothmayerovy vily

Tisk

Vila 200Muzeum hlavního města Prahy otevírá další významné dílo moderní architektury 20. století, vlastní vilu architekta Otto Rothmayera. Otto Rothmayer (1892–1966) byl žákem, spolupracovníkem a přítelem slovinského architekta Jože Plečnika. Pod jeho vedením se podílel na přestavbě Pražského hradu a Lánského zámku pro prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Práce pro Pražský hrad, kterou Rothmayer vykonával po Plečnikově odchodu i samostatně, se stala jeho celoživotním úkolem. Spojení učitele a žáka se projevilo i v Rothmayerově architektonickém výrazu. Plečnik mu zprostředkoval inspiraci středomořskou tradici, která byla pro oba architekty východiskem. Kromě svého působeni na Hradě Rothmayer navrhl několik rodinných vil, pomníků a spolupracoval i na Plečnikově vinohradském kostele Nejsvětějšiho srdce páně. Podle jeho návrhů vzniklo mnoho interiérů pražských obchodů s textilem, výstavních a muzejních expozic a také jedno pražské dětské hřiště.

Vila1

Vlastní dům Otto Rothmayera byl postaven mezi lety 1928–1929 v prostém stylu klasicizující moderny. Podoba vily se omezuje na základní tvary kvádru a válce, který ukrývá točité schodiště. Interiéry nebyly rozlehlé, avšak všude byl kladen důraz na precizní řemeslné provedeni zařízení i detailů.

Vila2

Muzeum hlavního města Prahy připravilo v Rothmayerově vile stálou expozici „Příběh jednoho domu a jedné rodiny“, která má poukázat nejen na osobitý styl dila Otto Rothmayera, ale také připomenout atmosféru domu a jeho inspirativního prostředí. Vilu lze navštívit v úterý, čtvrtek, sobotu, nebo v neděli. V sezóně (duben–říjen) začínají prohlídky v 9, 11, 13, 15 a 17 hodin. Mimo sezónu (listopad–březen) jsou prohlídky v 10, 12, 14 a 16 hodin. Prohlídka vily je možná jen s lektorským výkladem (v českém nebo anglickém jazyce) a po předchozí rezervaci. Rezervaci je možné provést pomocí rezervačního formuláře na webových stránkách Muzea hlavního města Prahy (www.muzeumprahy.cz), nebo na telefonním čísle +420 224 213 012, případně e-mailem Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript . Správcem kulturní památky Rothmayerova vila je Muzeum hlavního města Prahy.

Vila3

www.muzeumprahy.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sto zvířat: „Tlustej chlapeček se včelou v kalhotách bude naše nejroztomilejší deska“

200rozSka kapela Sto zvířat, kterou původně založila partička nadšených pedagogů, vystupuje už od roku 1990. Při příležitosti koncertu skupiny v brněnském klubu Fléda jsme vyzpovídali frontmana a spoluzakladatele Jana Kalinu. Zaujal především svou pohotovostí a ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Ferdinand Havlík: “Zkouší jenom zbabělci”
ImagePrvní, co mě při pohledu na celkem objemnou publikaci Můj život s klarinetem napadlo, že život pana Havlíka byl a je velmi bohatý a pestrý a že má o čem vyprávět. Na téměř 400 stránkách se zachy...

Divadlo

Divadelní Rozmarné léto na počest Vančury

altNa počest spisovatele Vladislava Vančury, kterého před sedmdesáti lety popravili nacisti, byly uskutečněny Vančurovské dny 2012 konané v pražské Zbraslavi.

 

...

Film

Jak se utvářejí naše české minulosti?

Konstrukce minulostiKamil Činátl se již v knize Dějiny a vyprávění (recenzováno zde - http://www.kultura21.cz/literatura/3092-palack...