Nakladatelství Argo vydalo první část Masek bohů

Nakladatelství Argo vydalo první část Masek bohů

Tisk

Masky bohu perexČemu věřili dávní lidé a jak to ovlivňovalo jejich každodenní existenci, to zajímalo mnohé vědce. Je známo, že od nejstarších dob se vytvářely složité propletence mytologických výkladů, které popisovaly základní tajemství, vnímaná jako magická a nadpřirozená – jak bohové stvořili svět i lidi v něm. Mýty se tak měnily v živnou půdu pro ucelené náboženské soustavy.

K zakladatelským osobnostem, které zkoumaly utváření dávných lidských představ, se řadí Joseph Campbell (1904-1987). Samozřejmě navazoval na průzkumy svých předchůdců i vrstevníků – z českého překladu známe třeba Frazerovu Zlatou ratolest nebo Eliadovy Dějiny náboženských představ. Campbell přidal čtyřsvazkové pojednání nazvané Masky bohů. Nyní zásluhou nakladatelství Argo vyšla první část nazvaná Primitivní mytologie.

Jak zjišťovat dávné mýty

Campbell obsáhl mýty doslova z celého světa a dokázal je navzájem porovnat, hledat jejich společné kořeny. Ukázal, jak z původně lidských obětí (např. v případě rituální královraždy) se postupně vyvinuly takříkajíc obětiny náhradní, posléze i symbolické, ale současně původní jádro upadlo v zapomnění. Načrtává bohatou dokladovou sklizeň, když přesahuje obzor nejznámějších starověkých civilizací (Přední východ, Egypt, jižní Evropa) a čerpá poznatky z nitra Afriky, předkolumbovské Ameriky i členitých asijských končin. Velký význam mělo zjištění, že nynější spleť indoevropských jazyků (od Indie po západní Evropu) má společný základ.

Masky bohu jeskyne

Malba v jeskyni Lascaux

Již před dvěma staletími se vyskytovali jazykovědci, kteří dokázali sestavit srovnávací gramatické tabulky pro indický sanskrt, perštinu, řečtinu, latinu a germánské jazyky. Postupně začalo být zřejmé, že kromě jazykových příbuzností se mohly šířit (také však postupně rozmělňovat a měnit) i původní zvyklosti a přesvědčení. Nejsem si však jist, zda obyčeje nyní existujících „primitivních národů“ lze vztahovat k dávné minulosti jen kvůli předpokládané původnosti těchto obyčejů.

Co vypovídají nynější pozůstatky dávných obřadů

Téměř pětisetstránkovou publikaci autor rozčlenil do deseti kapitol, které opatřil předmluvami i dovětkem. Probírá tu jednotlivé aspekty zvolené problematiky, ať již je to psychologie a archeologie mýtu nebo obhlídka prvních společenství, zemědělských i loveckých. Přiznává, že ledasco zůstane navždy zahaleno příkrovem tajemství. Proto třeba jsou natolik přitažlivá starořecká eleusinská mystéria, o nichž se dochovaly poznatky neurčité a zprostředkované, protože byla pro běžné smrtelníky utajená a zasvěcenci o nich mlčeli.

Masky bohu Venuse

Lausselská Venuše

S obezřetností by se měly posuzovat a interpretovat doklady z dob vzdálených mnoho tisíciletí, jeskynní malby, sošky žen (takzvané Venuše) nebo pohřební výbavu, protože vniknout do smýšlení pravěkých lidí je sotva myslitelné. V této souvislosti považuji za důležité upozornit, že také pokusy odvozovat ze současných obyčejů (či přesněji vyjádřeno z obyčejů již popsaných) předpokládanou podobu prvotních mýtů bývají zpochybňovány – vždyť pohádky či folklórní zvyklosti, u nichž převažuje forma hry a scénického představení (i kdyby bylo spojené se zabíjením), předávají informace nanejvýš zkreslené. Dodávám, že poznatky z relativně nedávné doby (ještě v 19. století), kdy se v česko-moravsko-slezském prostředí stínal beran či z kostelní věže byl shazován kozel, vypovídají jedině, že rituály již snížené do kolektivní zábavy odrážely jedině, co bylo ve veřejném prostoru vnímáno ještě jako přijatelné.

Na nynějším vydání díla, které čtenáře poprvé oslovilo před více než šedesáti lety, oceníme snahu po aktualizaci. Odlišným typem písma jsou vkládány doplňky, které zohledňují aktuální stav bádání. Za cenné rovněž pokládám, že do početných citačních odkazů jsou začleněny i zmínky o případných českých překladech zmiňovaných děl.

Masky bohu

Joseph Campbell: Masky bohů 1 – Primitivní mytologie
Vydalo nakladatelství Argo, Praha 2024, 491 stran
Přeložily Jana Novotná a Magdaléna Řezáčová

Hodnocení: 80 %

https://argo.cz/knihy/masky-bohu-1-primitivni-mytologie/

Foto: kniha


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Pernetová: „Dokud jsem se nepotkala s režisérem Michalem Burešem, netušila jsem, jak moc bude třeba se sžívat.“

pernet perexPět vydavatelů uvede na trh současně jedenáct nových titulů v rámci nového projektu Audioknihy NAHLAS! Historicky první česko-slovenský AUDIOKNIŽNÍ VÍKEND nabídne to nejslibnější z podzimních novinek: Nesbø, Verne, Vondruška, Hawkinsová, Christi...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Turistický seriál K21: Muzeum slovenskej dediny

200 skanzenMilí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chyb...

Z archivu...


Literatura

Ve vlaku potkala sympatickou ženu a svěřila jí tajemství. A pak už nic nebylo takové, jako předtím

Cizinky ve vlaku perexSelena Murphyová má na první pohled dokonalý život. Bydlí v nádherném domě, má přitažlivého manžela a dva roztomilé syny a skvělou práci v nakladatelství, které vede její nejlepší kamarádka. Jenže pak odhalí, že ji manžel...

Divadlo

Ve Vršovicích začínám třetí sezónu a je to skutečně velké dobrodružství, říká Věra Mašková

vera maskova perex"V mnoha věcech se práce nijak neliší od ostatních divadel. Musím postavit repertoár, sehnat týmy na jednotlivé inscenace, tady navíc včetně herců," říká Věra Mašková, která je už několik let uměleck...

Film

Prožijte si film Rybaření a rybářské rozprávění a nechte se prozářit chorvatským sluncem

rybareni200Do kin vstupuje filmová adaptace klasického díla chorvatské literatury Ribanje i ribarsko prigovaranje v magickém zpracování režiséra Milana Trence.

...