Prožijte si film Rybaření a rybářské rozprávění a nechte se prozářit chorvatským sluncem

Prožijte si film Rybaření a rybářské rozprávění a nechte se prozářit chorvatským sluncem

Tisk

rybareni200Do kin vstupuje filmová adaptace klasického díla chorvatské literatury Ribanje i ribarsko prigovaranje v magickém zpracování režiséra Milana Trence.

 

 

Město Stari Grad je nejstarší město na ostrově Hvar v Chorvatsku. Pojí se se jménem šlechtice a renesančního básníka Petara Hektoroviče. Jediným jeho tištěným dílem z roku 1556 je epická báseň Ribanje i ribarsko prigovaranje, která je považována za stěžejní dílo rané chorvatské literatury. Hektorovič v ní popisuje třídenní výlet lodí z Hvaru na ostrovy Brač a Šolta za doprovodu dvojice hvarských rybářů Paskoje a Nikoly. Ribanje je prvním básnickým dílem chorvatské literatury, které nepopisuje alegorickou cestu, ale cestu skutečnou, realistickou. Je zároveň prvním cestopisem renesančního muže, který má rád přírodu a považuje ji za útočiště. Člověk v něm může dosáhnout úplné relaxace a pozvednutí. V básni Hektorović zaznamenává události, které on a jeho spolucestující na cestě zažili. Často cituje z rozhovorů rybářů, a zaznamenává tak jejich moudrost a zároveň zemitost. Ribanje je literární dílo, které je tvořeno zajímavým a esteticky hodnotným prolínáním umělecké a lidové slovesnosti.

rybareni1

Milanovi Trencovi, který je podepsán pod scénářem i režií, se text podařilo převést neuvěřitelně poutavým až magickým způsobem do filmu. Zároveň přidal do filmu milostný příběh, který ve skutečnosti v básni není. Sám o tom říká:

„Z životopisu Petara Hektoroviće víme, že se nikdy neoženil, ale že po něm zůstala nemanželská dcera. Byla-li dcera, byla i láska a matka, a protože o té ženě později nebyla ani řeč, evidentně se s ní něco stalo. Tato milostná epizoda z Hektorovićova mládí vrhla nové světlo na celý film. Z 'Rybaření...' jsem vybral pouze realistické prvky, které jsou rozhodně nejlepší z celé básně. Jde o náhled do každodenní činnosti zúčastněných a také o drobné zajímavé hlášky. Film je spíše mou představou, jak to asi vypadalo ve skutečnosti. Přidal jsem do filmu také některé Hektorovićovy sny a vize. Například třetí den cesty, kdy dojde k setkání s galérou, jsem zpracoval jako jeho fantazii. Ve filmu kvůli horku a slunci trochu blouzní a představuje si galéru a události kolem ní.“

rybareni2

Ke zdařilému filmovému zpracování přispěli i představitelé hlavních rolí, především Rade Šerbedžija v roli Petara Hektoroviće.

Film vás pozve do Hektorovičova sídla, pevnosti Tvrdajl, kterou začal stavět ve dvacátých letech 16. století a nikdy ji nedokončil. Ve své rozsáhlé závěti věnoval nejvíce slov právě Tvrdalji a požádal své dědice, aby ji dokončili v souladu s jeho podrobnými představami. V Tvrdalji nechal vytesat všude kamenné nápisy se svými texty, takže pevnost je vlastně jakousi kamennou knihou.

rybareni plakat

Rybaření a rybářské rozprávění
(Ribanje i ribarsko prigovaranje)
drama, historický
Země původu:Chorvatsko
Rok vzniku: 2020
Scénář: Milan Trenc
Režie: Milan Trenc
Produkce: Boris Veličan, Milan Trenc (Studio devet)
Kamera: Ivan Zadro
Střih: Miran Miošić, Dubravko Slunjsk
Hudba: Igor Paro
Hrají: Rade Šerbedžija, Leon Lučev, Romina Tonković, Bojan Brajčić, Ingeborg Appelt, Gala Nikolić, Lorenco Damjanić, Filip Mayer, Giulio Settimo a další
České titulky: Branka Čačković

Více informací: https://www.balkanfilm.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jimi Hautamäki, bubenik z kapely Rockwalli

jimi 200Mladá kapela Rockwalli nám v krátkém rozhovoru prozradila, o čem ve skutečnosti je album Maa Kutsuu.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Opět k nám dorazily Dny evropského filmu

evropsky film200Už po dvacáté se konají Dny evropského filmu, tentokrát kromě Prahy proniknuvší ještě do Brna, Hradce Králové, Ostravy, Jablonce nad Nisou a Uherského Hradiště. Organizátoři s podporou řady velvyslanectví a kulturních in...


Literatura

Knižní tipy z Albatros Media

Albatros-Media-1Máme pro vás tipy na zajímavé novinky poslední doby z produkce společnosti Albatros Media. Nenechte si ujít dojemné romanťárny, napínavou detektivku nebo příchuť války.

...

Divadlo

Kam vlastně patří Mauglí? Dojemný příběh v Divadle Kalich.

maugliNedělní odpoledne jsem strávila se synem vskutku nevšedně. Zlákal nás muzikál Mauglí, který ve svém repertoáru nabízí Divadlo Kalich v Jungmannově ulici, v Praze 1. Na odpolední představení chodí převážná většina dětských ...

Film

Největší přehlídka srbského filmu ve Vsetíně

altEvropské filmy se těší velké oblibě a v rámci filmových festivalů jsou horkým kandidátem na zaručený způsob zahnání případné nudy a zajímavým kulturním zážitkem. Specialitou jsou pak festivaly zaměřené pouze jedním směrem. Tedy tím zeměpisným. A právě takov...