Mars a Venuše zahájily na Pražském hradě Rok renesanční šlechty

Mars a Venuše zahájily na Pražském hradě Rok renesanční šlechty

Tisk

mars 01Výstavou Mars a Venuše zahájil v Obrazárně Pražského hradu Národní památkový ústav Rok renesanční šlechty. Výstava s podtitulem Umění manýristických dvorů ve sbírkách Národního památkového ústavu bude pro veřejnost otevřena do 30. dubna.

                                                                      

 

Výstava je k vidění v jednom z výstavních sálů Obrazárny Pražského hradu. Představuje to nejlepší z evropského umění přelomu věků ze sbírek českých a moravských hradů a zámků. Zastoupeny jsou obrazy rudolfínských umělců, stejně tak jako skvosty nizozemského, francouzského a německého malířství. Jde většinou o díla, která v průběhu staletí získali velkorysí sběratelé ze šlechtických rodů, jako jsou Waldsteinové, Schwarzenbergové, Pallaviciniové, Kinští, Blümegenové či Czernin-Morzinové.
V letošním roce jde o čtyři významná výročí, díky nimž byl právě tento rok vybrán jako Rok renesanční šlechty. V roce 1517 Martin Luther vystoupil se svými tezemi proti katolické církvi. V roce 1527, s nástupem Ferdinanda I. Habsburského na český trůn, pomyslně vstupuje do českého království období renesance. V roce 1547 byl poražen stavovský odpor v Německu a v Čechách a v roce 1627 bylo vydáno obnovené zřízení zemské.                                                                                         
Výstava na Pražském hradě zdaleka není jedinou akcí Roku renesanční šlechty; následovat budou další výstavy a kulturní programy na téměř čtyřiceti památkách ve správě Národního památkového ústavu.

mars 01


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Yael: „S Tinou sa mi spolupracovalo výborne. Je proste frajerka“

jael 200Slovenský rapper YAEL s exotickými kořeny vydává svoje první EP s názvem BAY B. Co nám o něm prozradil a jaké má další plány?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nová publikace představuje tisky 16. století v zámeckých knihovnách


Tisky200V sídle českobudějovického pracoviště Národního památkového ústavu na Senovážném náměstí byla v polovině února představena nová třídílná publikace Tisky 16. století v zámeckých knihovnách České republiky. 

...

Z archivu...


Literatura

Co zažily Sasanky? Kronika prvních českých skautek

Kronika Sasanek perexTenká brožura Z kroniky Sasanek vyšla v roce 2001 v edici Skautské deníky pod číslem 7. Na 65 stranách popisuje začátky dívčího skautingu v naší zemi. Obsahuje některé záznamy z vykonaných výletů, tábora, prázdninového putován...

Divadlo

Pestrý podzim v divadle - Divadlo Radka Brzobohatého

200divAby vaše podzimní dny byly co nejpestřejší, přinášíme vám říjnové divadelní tipy, tentokrát z Divadla Radka Brzobohatého.

...

Film

SIGNÁL – solidní, trochu pohodlná komedie
ImageProměny, PIKO, Czech Made Man jsou první tvůrčí počiny mladého režiséra Tomáše Řehořka. V 25 letech, kdy takový Stanley Kubrick teprve s režírováním začínal, přichází Řehořek již se čtvrtým celovečerním snímkem, tentokrát s vesnicko...