V Holešově jsou české korunovační klenoty na dosah

V Holešově jsou české korunovační klenoty na dosah

Tisk

korunovacni predmety 200Unikátní výstava představuje mistrovskou repliku českých korunovačních klenotů a původního žezla a jablka Karla IV. Svatováclavská koruna tak bude v Holešově vystavena v původním kompletu.

 

 

Autorem replik je český a evropský zlatník, šperkař Jiří Urban, který realizoval šperky například pro anglickou královnu Alžbětu II. nebo kříž pro papeže Jana Pavla II. Detaily postupů výroby vystavených klenotů zachycuje na výstavě doprovodné video. Přesnou repliku korunovačního meče pak zhotovil zbrojíř Patrick Bárta.

České korunovační klenoty jsou národní kulturní památkou a cenným pokladem. Svou povahou patří mezi nejzajímavější a nejtajemnější korunovační klenoty světa. Příběh korunovačního kompletu je navždy spojený s dějinami českého státu. Začal s Karlem IV., kdy byly ke Svatováclavské koruně přidány další předměty. Ty dnes tvoří základ svatovítského pokladu nevyčíslitelné hodnoty. V průběhu staletí se u moci střídali panovníci, kteří měli vliv nejenom na současnou podobu našeho státu, ale také klenotů samotných. Středověké klenoty (koruna, žezlo a jablko) byly používány při korunovacích českých králů až do počátku 17. století. Naposledy je s nimi vyobrazen císař Matyáš Habsburský. V průběhu třicetileté války se pak žezlo a jablko dostaly do Vídně, kde jsou uloženy dodnes. Nové renesanční kusy žezla a jablka byly vyrobeny pro Ferdinanda I. Habsburského. Současný komplet použil jako první panovník až Ferdinand II. Svatováclavská koruna zůstala jeho oficiální součástí pro svůj historický i symbolický význam.

Výstavu České korunovační klenoty na dosah volně doprovází výstava Malba, sklo, design, která představí výběr nejnovějších prací žáků a pedagogů SUPŠ Valašské Meziříčí. Bude se konat od 22. září do 27. listopadu.

korunovacni predmety malba

Příběhy osudů dvaadvaceti vladařů napříč pěti staletími budou návštěvníkům představeny formou informačních panelů, vyobrazení a exponátů, které co nejvěrněji ilustrují období jejich vlády. K nejzajímavějším patří ukázka Řádu zlatého rouna a Longinova kopí, kopie slavnostních šatů Marie Terezie a korunovačního pláště Ferdinanda II., oficiální replika Pražského Jezulátka, příklady husitských zbraní, faksimile středověkých listin a další.

korunovacni predmety jezulatko

Městské muzeum a galerie v Holešově současně k výstavě České korunovační klenoty…na dosah nabídne prezentaci hejtmanského meče Jana z Rottalu, jednoho z nejvzácnějších předmětů ve svých sbírkách. Návštěvník si tak za zvýhodněné vstupné může prohlédnout i tento skvost, který byl držen za přítomnosti hejtmana při slavnostních a obřadních příležitostech, ale i při zasedání zemského soudu. Dá se říci, že na Moravě platil za obdobu korunovačních klenotů.

Vystaven bude od 21. 9. do 27. 11. 2022.

korunovacni predmety mec

Repliky českých korunovačních klenotů byly ve Zlínském kraji naposledy vystaveny před pěti lety. Holešovská výstava bude otevřena od 21. září do 27. listopadu denně kromě pondělí. Otevírací doba ve všední dny je od 13 do 17 hodin, o víkendech 9 - 12 a 13 - 16 hodin.

Pro skupiny a školy s pedagogickým dozorem je mimo uvedenou otevírací dobu výstava přístupná po domluvě předem v Městském informačním centru Holešov nebo telefonicky 571 160 890.

korunovacni predmety plakat

Ceník

České korunovační klenoty v kombinaci s Malba/sklo/design
základní 140 Kč, snížené (senior, student VŠ) 90 Kč, rodinné (2+3) 420 Kč, žáci a studenti ZŠ a SŠ 70 Kč, děti MŠ, ZTP a ZTP/P 30 Kč, fotopoplatek 20 Kč

České korunovační klenoty v kombinaci s Malba/sklo/design a hejtmanský meč Jana z Rottalu
základní 150 Kč, snížené (senior, student VŠ) 100 Kč, rodinné (2+3) 450 Kč, žáci a studenti ZŠ a SŠ 70 Kč, děti MŠ, ZTP a ZTP/P 30 Kč, fotopoplatek 20 Kč

Meč hraběte Jana z Rottalu samostatně
základní 60 Kč, snížené 40 Kč, rdoinné 150 Kč a školní skupiny 30 Kč.

Malba/sklo/design samostatně
jednotné vstupné 40Kč.

Více informací:

https://www.holesov.info/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zpěvák Michal Prokop: Nejlepší důkaz přízně je, když si lidé zpívají s námi

michal prokop 200Michal Prokop pořád s ohromnou energií hraje a zpívá. Ať už s Framusem Five v současném složení: Luboš Andršt – kytara, Jan Hrubý – housle, Jan Kolář ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nevyhazujte dřevo a vyrobte si z něj jednoduše nějaký nábytek

jednoduse ze dreva200Jednoduše ze dřeva s podtitulem Nábytek a předměty z nasbíraného dřeva je název knihy, která vyšla v nakladatelství Grada už v roce 2016 a loni se dočkala dotisku. Nadšení Antje Rittermannové je rozhodně nakažlivé!

Z archivu...


Literatura

Když kvůli péči o bratra musíte podvádět a krást

Vzdycky prijde noc perexVe svém šestém románu Willy Vlautin vypráví příběh třicetileté Lynette, žijící se svou matkou a mentálně postiženým bratrem v Portlandu. Hrdinka pracuje do roztrhání těla, chce ušetřit dost peněz, aby rodina získal...

Divadlo

Převychová farář neonacistu, nebo neonacista faráře?

adamova jablka perexFarář Ivan (Jacob Erftemeijer) je prototyp vzorného křesťana. Ve všem vidí jen to dobré a vůbec nepochybuje o tom, že Bůh při něm stojí a pomáhá mu. Proto na faře poskytuje útočiště osobám ve výkonu alternativního trestu ...

Film

Rande v kině stále není klišé, a to ani pokud jste zrovna teď single

rande z filmu200Kino je od nepaměti jedním z nejčastějších míst setkání prvního rande nebo oslavení výročí. Napadlo vás ale někdy, že se v kině můžete i s někým seznámit? Poslední dva roky, díky světové pandemii, randit v kině moc nešlo, ale ani to neodrad...