Země koruny české v době nejtvrdší totality

Země koruny české v době nejtvrdší totality

Tisk

velke-dejiny-zemi-koruny-ceske-xvii-1948-1956 (2)V nakladatelství Paseka vyšel již sedmnáctý díl z úctyhodné série pokrývající dějiny naší země (byť ještě před vydáním dílu šestnáctého) v autorství jednoho z nejvýznamnějších současných moravských historiků a bývalého ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů Jiřího Pernese. Mnohosvazkové historiografické edici vycházející od roku 1999, dávající si za cíl podrobné, přehledné a vědecky hodnotné zpracování českých dějin od pravěku až po konec 20. století.

Nejnovější díl se zabývá klíčovými osmi lety vývoje naší republiky po únorovém převratu, o němž můžeme dnes již čísti bez zábran, náznaků a metafor.

Výklad samotný je chronologicky rozdělen do čtyř hlav a doplňují jej dobové fotografie, obrazová příloha v podobě tehdejších propagandistických plakátů a také citáty z deníků spisovatele Čestmíra Jeřábka a lékaře Josefa Charváta. Dokonalé poznání některých skutečností však stále brání, autorem v textu několikrát zmíněná, nedostupnost sovětských (ruských) archívů.

První hlava se zabývá událostmi roku 1948, tedy tím, co přímo navazovalo na komunistický převrat a jak lidé kolem Klementa Gottwalda upevňovali svoji moc v republice, pomocí šíření komunistické ideologie shora dolů od Ústředního výboru KSČ až po nejmenší a nejzapadlejší vesnici. Tematizována je také další existence jiných stran, přestup národních socialistů do KSČ a hromadné získávání nových členů napříč celou společností. Téměř nikdo komunistům a konci demokracie při jejich nástupu neodporoval, a to ani přijetí jimi navržené ústavy. V dalších volbách (v květnu 1948) už byl jediným znakem odporu vhazování bílých lístků. Pozornost je dále věnováno vztahu k Sovětskému svazu, již zde je přítomen strach Gottwalda ze Stalina, a roztržce s Jugoslávií, která se vymanila ze sovětského vlivu. Dále také určitým zárodkům odporu proti nadvládě komunistické strany, počátku formování odbojových skupin, formování demokratického exilu a nástupu kolektivizace zemědělství a konfliktu s církvemi.

Hlava druhá se věnuje zakladatelskému období komunistického režimu, tedy době mezi léty 1949 a 1951. Velká pozornost je věnována příchodu sovětských poradců a skutečnostem, jak moc na nich byl vládnoucí režim závislý – Gottwald chtěl posudky téměř na vše a hýčkal si je vysokými honoráři, které se zdály přehnané i sovětské straně. Řeč je dále o boji s třídními nepřáteli z řad kulaků, církevních hodnostářů, a nakonec i s nepřáteli ve vlastních řadách a hledání vnitřních nepřátel iniciované právě sovětskými poradci.

Třetí hlava je zaměřena na období mezi lety 1951 a 1953, kdy se komunistický režim v ČSR ocitl v krizi. Příčiny krize byly hlavně zpřetrhání obchodních styků se západem i s Titovou Jugoslávii a také obrovské výdaje na zbrojení (také kvůli probíhající válce v Koreji). Díky krizi, nezvyšování se životní úrovně a nedostatku zboží v tomto období došlo k odcizení se dělnické třídy a také ke stávkám v některých podnicích (v Plzni se dokonce jednalo přímo o povstání). Období symbolicky uzavírá smrt sovětského vůdce Stalina a Klementa Gottwalda, po kterých následovaly změny v sovětském vedení, a u nás zvolení nového prezidenta Antonína Zápotockého.

Obdobím do roku 1956 se zabývá poslední čtvrtá hlava knihy. Krátce po Stalinově smrti začala být média v SSSR daleko otevřenější, u nás však zpočátku panovala neochota informovat o tom co píší média v Sovětském svazu. I v ČSR ale změny v Sovětském svazu vedly ke změnám priorit, tedy především snahám o zvyšování životní úrovně a omezení militarnosti země, také rehabilitace politických procesů v předchozích letech a vlny amnestií. Kapitolu uzavírá reakce na XX: sjezd KSSS, kde Chruščov kritizoval Stalinův kult osobnosti a také jeho činy, o tomto projevu samozřejmě vedení SSSR nechtělo informovat. V reakci na něj byl však odvolán Alexej Čepička, dlouholetý ministr obrany a Gottwaldův zeť. Také byly vyhlášeny amnestie pro exulanty. I přes toto ale komunistický režim končil rok 1956 jako silnější a s větším politických kapitálem (také v reakci na události v Poznani či v Maďarsku). Československu se povedlo překonat krizi a v rozbouřené střední Evropě platilo za ostrov stability.

Vše výše uvedené je ve výsledku pouze chudým shrnutím a výzvou čtenáři k přečtení tohoto tlustého svazku. Autor přistupuje k textu nezaujatě, ano, zajisté se drží prismatu dnešní doby, která vidí komunismus, a v této době zvlášť, jako zločinný režim, nejde mu však odsouzení, nýbrž o pochopení mocenských mechanismů. Jeho dílo tak představuje fundovaný vhled do těžké doby, po jehoždočtení nezbývá než si povzdechnut: "jak málo já toho jenom vím". Vznikla velká kniha, ke které se čtenáři budou často vracet.

velke-dejiny-zemi-koruny-ceske-xvii-1948-1956

O autorovi:

Jiří Pernes (*1948) je vědecký pracovník Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, v. v. i. Věnuje se dějinám KSČ a komunistického režimu v Československu a také českým a moravským dějinám na přelomu 19. a 20. století, včetně vazeb na panující rod habsbursko-lotrinský.

Název: Velké dějiny zemí Koruny české. Svazek XVII., 1948–1956
Autor: Jiří Pernes
Počet stran: 808
Nakladatelství: Paseka
Rok vydání: 2022
https://www.paseka.cz/pernes-jiri-velke-dejiny-zemi-koruny-ceske-xvii-1948-1956/produkt-8943/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Z VIP večírků jsem šel do fekálií a kanálů,“ směje se Roman Buťa

altČeský rybníček je malý. A každá tvář v něm hned upoutá pozornost. Obzvlášť, když je to někdo mladý, talentovaný a nadšený nejen do práce, ale i do životního optimismu. Roman Buťa rozhodně někým takovým je. Publikum si získává už více než deset let ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Slavné Češky a jejich blízcí tak, jak je neznáte

slavne ceskyKniha Stanislavy Jarolímkové Slavné Češky a jejich blízcí představuje několik významných ženských postav v české historii, o kterých se můžete dozvědět spoustu zajímavého. Knihu, kterou ocení nejen milovníci historie, vydalo nakladatelství Euromedi...

Z archivu...


Literatura

Famózní francouzský thriller Syndrom E

syndrom200Nedávno vyšel první díl z pentalogie od spisovatele Francka Thillieze, který má za sebou mnoho knih a patří mezi jednoho z nejlepších francouzských spisovatelů současnosti. Kriminální thriller Syndrom E vyvolal velký ohlas a zaručeně byste po něm...

Divadlo

Jaký vliv může mít los na svatební přípravy? To se dozvíte v komedii Lov na losa od 11. října na scéně divadla Palace

lov na losa 200Komedie s názvem Lov na losa se zdá být banálním příběhem snoubenců Elišky a Kamila plánujících společný životní krok – svatbu. Již v začátku se však kolem příprav odehraje smršť bizarních a absurdních situací a celý příběh tak nabírá neče...

Film

Rychle, zběsile a tentokrát i smutně

Rychle a zbesile 200Šílenci na kolech jsou zpět. Již sedmý díl populární série Rychle a zběsile vstoupí zanedlouho do českých kin. Stojí za návštěvu nebo jen přežívá díky předchozím dílům?

 

...