Vychází diář, který propojuje tradice, rodinu, sousedy a přátelé, přírodu, svět předků, naši přítomnost i budoucí plány

Vychází diář, který propojuje tradice, rodinu, sousedy a přátelé, přírodu, svět předků, naši přítomnost i budoucí plány

Tisk

tradiar 200Autorky bestsellerových knih z edice Tradinář připravily na rok 2023 diář zaměřený na svátky a tradice.

 



TraDiář spojuje kalendář jmenný, občanský a liturgický s cyklem přírody a zemědělským rokem a na ně navazujícími svátky a tradičními zvyky. Součástí TraDiáře je 12 originálních textů farářky Martiny Viktorie Kopecké, které nás vybízejí k zamyšlení nad konkrétním měsícem, jeho tradicemi a svátky. Jednou měsíčně TraDiář navrhuje možnou aktivitu spojenou s proměňující se přírodou nebo významnými dny.

Tento diář poradí, jak zařadit do života denní, týdenní, měsíční i roční rituály a jak nepromeškat významné dny a přípravu na ně. Budeme tak vědět, kdy a co je Tučný čtvrtek nebo Popeleční středa, jak se jmenují postní neděle, kdy se vynáší zima, kdy nás čeká svatomartinské posvícení nebo svatojánská noc a jak se slavily dříve, kdy začíná advent nebo kde se vzal Den matek. Život v cyklech a rituálech může pomoci v nejisté době. Budeme se tak mít na co těšit a chuť plánovat nejen práci a povinnosti, ale i radosti a zábavu.

TraDiář také vysvětluje, proč se některé svátky slaví den předem, a nabízí komplexní pohled na cykličnost roku a propojenost svátků s přírodou. A protože Velikonoce, masopust, letnice nebo adventní neděle jsou svátky pohyblivé, nabízí konkrétní termíny těchto svátků pro rok 2023 i se zvyky, které je doprovázejí.

tradiar3

Nejde jen o klasický diář

Kromě klasického týdenního kalendária se jmény, státními svátky a významnými dny v něm najdete i vysvětlení původních i dnešních zvyků, včetně informací o tom, proč se některé svátky slaví o den dříve (Štědrý den nebo Mikuláš) nebo každý rok jindy (Velikonoce, letnice). Na začátku každého měsíce vás čeká originální text farářky Martiny Viktorie Kopecké, vybízející k zamyšlení nad konkrétním měsícem a jeho tradicemi, a informace o aktuálních svátcích. Nechybí přehled školních prázdnin a volných dní ani seznam sezónní zeleniny a ovoce a shrnutí toho, co se děje v přírodě. Jednou měsíčně TraDiář navrhuje možnou aktivitu spojenou s proměňující se přírodou nebo významnými dny. Pomůže vám tak přirozeně zařadit do života tradice a rituály a naladit se na pravidelný rytmus přírody.

TraDiář obsahuje:

  • 12 originálních zamyšlení farářky Martiny Viktorie Kopecké
  • týdenní kalendárium
  • rozšířený občanský jmenný kalendář
  • zjednodušený liturgický a lunární kalendář
  • přehled a vysvětlení zvyků a svátků každého měsíce, a to jak staročeských, tak i novodobých
  • přehled školních prázdnin a volných dní
  • seznam sezónní zeleniny a ovoce a shrnutí toho, co se děje v přírodě

Navíc představuje:

  • cyklus přírody jako součást života
  • přínos propojení svátků, rodiny a komunity lidí kolem nás
  • význam slavností a příprav na ně
  • tvoření rodinných tradic
  • důležitost nového počátku
  • možnost nalezení stability skrze opakující se koloběh roku

TraDiář vám pomůže:

  • naladit se na pravidelný rytmus přírody a moudrost předků
  • zařadit do života staré tradice a rituály i vytvářet nové
  • nalézt stabilitu skrze opakující se koloběh roku
  • užívat si svátky nejen při oslavách, ale už při přípravě a těšení se na ně
  • objevit propojení svátků, přírody, rodiny a komunity lidí kolem nás

TraDiar2

TraDiář je k dispozici ve dvou různých verzích obálek

Obálka maková bude k dostání plošně v knihkupectvích a na webu nakladatelství www.smartpress.cz. Obálka červená je vyrobena pouze v limitovaném množství a je k prodeji POUZE na www.smartpress.cz.

Provedení je velmi praktické, diář má pevné desky s gumičkou, vnitřek je dvoubarevný (černo-červený na bílém podkladu), s ilustracemi (bez fotografií). Hezky se vejde do kabelky i do batohu, je vyroben v rozměru A5 – 148 × 210 mm.

TraDiar 1

TraDiář na rok 2023 – diář plný tradic pro dny všední i sváteční
Martina Viktorie Kopecká a Martina Boledovičová
Vydává nakladatelství Smart Press

Více informací: www.smartpress.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Litomyšl

zamek litomysl arkady 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašid...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Uč se moudrým býti!

uc se moudrym byti perexUž více než tři a půl staletí slouží učitelům i žákům Komenského učebnice Orbis (sensualium) pictus neboli Svět (vnímatelný) v obrazech. Autor hlásá zásadu, že i skrze výuku cizích jazyků lze vést k poznávání okoln...

Z archivu...


Literatura

Vydejte se po stopách Torzového vraha a odhalte jeho identitu

zbytecna obet perexCleveland, rok 1938. Velká hospodářská krize propukla naplno. To však není jediný problém, se kterým se město musí vypořádat. Vraždící šílenec si vybírá své oběti z těch nejubožejších členů společnosti, z nichž po jeho řáděn...

Divadlo

Vánoce u Ivanovových aneb bezhlavé svátky naruby

vanoceV divadle Stará aréna uvádějí hru Vladislava Vveděnského Vánoce u Ivanovových čili Úplně předělaný snář. Jedná se o drama nebo komedii? Najdeme zde obojí. A jedno podtrhává druhé.  

...

Film

Filmy z karlovarského festivalu

54kviff 200Letošní karlovarský filmový festival skončil a oceněné tituly jsou již známy. Nebudu se k nim vracet, protože zajímavější než snímky ze soutěžních sekcí, zpravidla druhořadé, méně přínosné i přitažlivé, jsou díla uváděná mimo soutěž. Soustředí...