Kdo šije u Podolské? Román Lucie Hlavinkové z období znárodnění

Kdo šije u Podolské? Román Lucie Hlavinkové z období znárodnění

Tisk

big kdo-sije-u-podolske-Raj-421380 (2)Kdo šije u Podolské je úspěšný román Lucie Hlavinkové, který podruhé vydalo nakladatelství Motto v roce 2022. Vypráví lidské osudy spojené se známým oděvním salonem Hany Podolské po znárodnění v roce 1948. Po nadšení z Apatykáře z roku 2019 mě již od mé oblíbené spisovatelky Lucie Hlavinkové tento příběh zaujal o něco méně. 

O čem kniha je:

Salon Podolská býval v dobách své největší slávy spojován s elegancí a luxusem. Po znárodnění v roce 1948 zde díky protekci Marty Gottwaldové mohla bývalá majitelka zůstat zaměstnána na podřadné pozici. Na osudech lidí spojených se salonem můžeme sledovat dobu, kdy modely z pařížských přehlídek vystřídaly rudé šátky a vykasané rukávy údernic. Z ulic mizela elegance, ale mnohem horší bylo, že mizela i svoboda a mizeli doslova i lidé.

Hlavní postavou je oděvní návrhářka a majitelka salonu Hana Podolská, která po znárodnění zůstává v podniku, který vybudovala, pouze řadovou pracovnicí a prodavačkou, navíc trpící díky problémům svého syna s tehdejším režimem. V knize se rozehrávají příběhy dalších osob pracujících v salonu, který navštěvují tehdejší dámy nejvyšších politiků, například i manželka prezidenta, Marta Gottwaldová. Kniha je také okořeněna dobovými budovatelskými citáty pro lepší dokreslení atmosféry.

Lucie Hlavinková

O autorce:

Lucie Hlavinková se narodila a celý život žije v Brně. Studovala historii a religionistiku na FF MU. Věnuje se výuce, překladům a psaní. Dlouhá léta psala „do šuplíku“, až v roce 2016 zvítězila v literární soutěži nakladatelství Albatros s knihou pro děti s názvem Projekt pes (ten můj), která se dočkala několika pokračování. U knížek pro děti zůstala a navázala neméně úspěšnou sérií Sesterstvo. První kniha pro dospělé s názvem Sestry Foxovy, životopisný historický román o zakladatelkách spiritismu, autorce vyšla v roce 2017. O dva roky později vydala v nakladatelství Motto historický román s detektivní zápletkou Apatykář a román o osudech slavného salonu v 50. letech Kdo šije u Podolské? Nejnovější knihou je román Pravda nebyla k dostání.

Hodnocení knihy:

Nejvíce se mi líbila od Lucie Hlavinkové kniha Apatykář, na druhém místě z přečtených knih byla kniha Pravda nebyla k dostání. Knížka Kdo šije u Podolské? mě však až tolik nenadchla a nějak ji stále nemohu vstřebat. Je skvěle napsaná, o kvalitě a vypravěčských schopnostech autorky nelze pochybovat. Uvědomila jsem si však, že mi vůbec není knížka obsahově blízká a prostředí salonu i tehdejší doby vůbec neznám a ani nechci znát. Děj knihy ve mně vzbuzoval beznaděj, depresi, místy až šok, protože jsem si nedokázala představit, že je to skutečně pravda a že bych v této době žila a pracovala. Už tím vlastně autorka naplnila svůj záměr a poslání: představit knihu z této doby a dokonale vylíčit tehdejší život a to, co zůstávalo dlouho skryto. Obálka knihy je moc pěkná a líbí se mi stejně jako obálky dalších jejích knih.

big kdo-sije-u-podolske-Raj-421380

Název knihy: Kdo šije u Podolské?
Autor: Lucie Hlavinková
Vydalo nakladatelství: Motto
Vydání druhé: 2022, první 2019
Počet stran: 200
Hodnocení: 85 %

https://www.motto.cz/tituly/56921304/kdo-sije-u-podolske/

( 0 hlasů ) 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Na začátku bylo slovo…Platí to i pro cizince v novém prostředí,“ říká Oksana Moiseniuk ze spolku Můžeš Mluvit Česky.

oksana 200Přinášíme vám rozhovor s režisérkou a producentkou, majitelkou filmové produkce FENOMART a také Ukrajinkou dlouhodobě žijící v Česku Mgr. Oksanou Moiseniuk. Patří do týmu spolku Můžeš Mluvit Česky, o kterém nám řekla více.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Krajina středověké Prahy

KrajinaStredovekePrahy perexVíce než půldruhého století – od Tomkova Dějepisu města Prahy - se rozvíjí průzkum pražské lokality coby centra české kotliny, v posledních desetiletích obohacený o archeologické poznatky. Ty jsou často jediným zdr...

Z archivu...


Literatura

Koně za plotem: předlohou pro tenhle příběh byl život

kone za  plotem berankovaMáte kolem sebe sousedy, se kterými v létě společně na zahradě grilujete, v zimě posedíte u kávy nebo čaje? Pořádáte společné oslavy nebo dovolené? Buďte za ně vděčni, protože to nemusí vždy být. O tom, jak také moho...

Divadlo

Dream job nebo mediální pakáž?

MP DJ perexJe poslední týden před volbami a v redakci nejmenovaného periodika vládne napětí. Nestačí, že musí celý tým během předvolebního týdne dělat přesčasy, aby byly pokryty všechny důležité události, ale je potřebné zveřejnovat všechno dřív, než konku...

Film

Německy mluvené filmy dorazí do Prahy a Brna

pr 200Mnohé filmů, které v české distribuci sotva spatříme, zprostředkovávají početné přehlídky - tak se pořádají přehlídky středoevropských kinematografií, snímků natočených ve francouzštině, španělštině, nyní též německy. Festival německy mluvených filmů zvaný...