Adéla Moravcová žije svým snem

Adéla Moravcová žije svým snem

Tisk

altAdéla Moravcová je vystudovaná hydrobioložka a jestli byste tuto jen zdánlivě křehkou bytost čekali někde u rybníka se skleničkou právě nalovených pulců a v gumácích, těšíc se, až je šoupne do zkumavky, jste na omylu. V lužním lese jí najdete spíše s pastelkou a s hlavou, ve které se to bude vlnit vílami, pohádkovými bytostmi anebo představou krásně namalované krajiny.

Adéla Moravcová se totiž živí jako ilustrátorka.

Ten úvod jsem poněkud „zromantizovala“, předpokládám, že na pulce – jako kdysi já v dětství – už nemáš potřebu chodit. Ale přesto se zeptám, když mě to tak napadlo. Co tě vedlo k tomu vědeckému hydrobiologickému oboru?

Ještě než Ti odpovím, vrátila bych se na chvíli k lužním lesům, které zmiňuješ. Lužní lesy ve mně opravdu vyvolávají pocity tajemna a kouzel. Mezi pokřivenými stromy porostlými mechem, ve starých vykotlaných pařezech a mělkých tůňkách jakoby se skrývala obydlí lesních bytostí, skřítků a víl... Ale jak jsi již řekla, jsem vystudovaná hydrobioložka, a proto jsou pro mne lužní lesy především unikátními ekosystémy, kde je možné spatřit vzácné organismy, a které mají důležitou funkci v krajině. Kreslím velmi ráda, ale v lužním lese mě spíš uvidíš, jak pozoruji vodu v tůňce a pátrám po listonozích a žábronožkách :-)
Vždycky jsem ráda chodila do přírody a pozorovala ji. Jako malá jsem si koupila botanický klíč, učila jsem se poznávat květiny a kreslila je do sešitu. Učila jsem se biologii skrze kreslení a zdokonalovala se v obojím. Rozhodování, zda se věnovat vědě či kreslení, nebylo nijak obtížné – myslela jsem si totiž, že kreslením se nedá uživit. Hydrobiologii jsem si zvolila proto, že mě lákala práce v terénu při výzkumu horských potoků.

alt

Přesto jsi začala kreslit a malovat. Kdy vůbec nastal ten zlom, že sis řekla – a jó, tím by se šlo i živit a TAK už nic jiného dělat nechci!?

Bylo to během studií na univerzitě. Tenkrát jsem nakreslila první obrázek pro portál Na volné noze. Byla jsem překvapená, jak velký měl obrázek úspěch – portál jej dodnes používá v propagačních kampaních. Maminka mi tenkrát řekla: "Holka, ty bys mohla klidně ilustrovat dětské knížky." (To ještě netušila, že ji vezmu za slovo :-) Začala jsem poznávat lidi z oboru, grafiky a ilustrátory, a postupně si uvědomovala, že kreslením by se dalo živit docela dobře. Velmi mě lákalo podnikání na volné noze, být sama svým pánem a mít svobodu v rozhodování. Netvrdím, že do konce života nechci dělat nic jiného, než ilustrace. Baví mě i psaní a vymýšlení originálních projektů, kde lze skloubit kreslení i znalosti biologie. Rozhodně však vím, že chci být stále na volné noze a zkoumat svůj potenciál. To je asi návykové :-)

Kreslení nebo malování, co je ti bližší?

Kreslení. Odjakživa tíhnu k vyjadřování se linkou, dávám objektům jasné kontury a tvary. Do obrázků často přidávám nepatrné hravé detaily, a proto mi kreslení přijde vhodnější. Také ráda vytvářím komiksy a veselé postavičky... zkrátka, jsem srdcem kreslířka.

Když jsme se před, tuším dvěma lety poprvé seznámily, teprve jsi pronikala do tajů Adobe a podobných programů a musím říci, že za tu dobu jsi se nesmírně zdokonalila. Jaké výhody vůbec tyhle počítačové úpravy obrázků skýtají?

Těch výhod je celá řada. Když něco zkazím, vrátím se jednoduše o krok zpět. Obrázky mohu kreslit v několika nezávislých vrstvách a různě v nich upravovat kresbu i barvy. Když se náhle rozmyslím, že postavička má mít fialový kabát místo zeleného, v grafickém programu to v pohodě změním. U hotové kresby pastelkou na papíře by to bylo velmi obtížné nebo nemožné.
Co ale naopak zatím v počítači nedokážu, je kreslení fantazijních obrázků, ke kterým mi přišel náhlý proud inspirace. Jsou to obrázky, které v sobě vidím, zvláštním způsobem mě dojímají, a kreslím je nepřetržitě i několik dní. Zapnutý počítač a světlo monitoru moji inspiraci doslova odsávají pryč a ruší mě. Kreslím na papír, zapálím si svíčku a vonnou tyčinku, poslouchám meditační hudbu a piji zelený čaj. Potřebuji být v naprostém klidu, abych dokázala zachytit i ty nejjemnější esence, které na mě z vnitřního obrázku dýchají.

alt

Prvotní obrys obrázku stejně musíš nakreslit na papír, potom oskenovat, nebo se mýlím?

Ano, obrázky, které vybarvuji v počítači, skicuji nejprve na papír, který potom skenuji. Zbytek obrázku dokreslím v počítači. Momentálně uvažuji o koupi lepšího tabletu, který mi umožní skicovat rovnou do počítače. Tím skenovací fáze odpadne a moje práce se radikálně zrychlí. Už se na to těším :-)

Na tvé tvorbě je úžasně znát, jak postupuješ, jak se neustále zlepšuješ a skoro mi přijde, že už není kam, ale pořád jsi lepší a lepší? Máš ten pocit také a snažíš se z něj nějak čerpat energii?

Samozřejmě, že vidím, jak se zlepšuji a není to jen pocit :-) Nechci, aby to znělo jako samochvála – zlepšování se v profesi, kterou provádím každodenně, je podle mě běžný jev u těch, kteří mají jasný podnikatelský záměr a po krůčcích se přibližují svému cíli. Z toho, že se mi práce daří, mám radost a ta mi dodává spoustu energie pro další projekty. Své práce si cením, za každé hotové dílo se vnitřně pochválím a jsem s ním spokojená. Přitom mám na paměti, že vždycky je co vylepšovat. To mě baví a motivuje.

A vůbec, jak dočerpáváš energii, když už ji nemáš?

Nejvíce energie mi dávají výlety do přírody, nejlépe někam do hor. Nabíjí mě setkávání s dobrými přáteli, chvilky v rodinném kruhu, hraní na kytaru u ohýnku, cvičení jógy... zkrátka chvíle, kdy se mysl odpoutá od každodennosti a jen tak si spokojeně plyne :-)

Malování, kreslení je tvůrčí činnost a ta má jednu nevýhodu. Někdy na ni prostě nejsou buňky, síla, energie. Máš taky takové „díry“, kdy chceš dělat cokoliv, jen ne kreslení? Případně, jak je psychicky snášíš? Pocit zodpovědnosti je přece jen silná zbraň proti nicnedělání.

Občas mívám chvilky, kdy se mi nechce kreslit. Bývá to ale dost zřídka, většinou po nějaké náročné "kreslicí" zakázce, takže si klidně mohu dovolit dát si pohov a na den dva kreslení vynechat. V naprosté většině případů se však na kreslení těším. Každá zakázka je jiná, něčím nová a zajímavá, a je to pro mě výzva, jak se úkolu zhostím. Často neřeším jen ilustrace, ale i obsah sdělení propagačního letáčku, vymýšlím nejvhodnější logo pro klienta nebo píšu kapitolku do knihy. Rutinní nuda mi zatím ani zdaleka nehrozí.

Mluvíš o "nicnedělání". To je "činnost", proti které se rozhodně nijak nebráním, naopak si ji hýčkám a snažím se ji rozvíjet :-) Když se mi podaří "nicnedělat", moje mysl je čistá a přístupná různým dobrým nápadům a inspiraci. Pocit zodpovědnosti vůči klientům samozřejmě mám a pomáhá mi každé ráno vstát a pustit se do práce. Když ale přijde vyložená nechuť k práci, už vím, že nemá cenu s tím bojovat. V takových chvílích jsem stejně nikdy nic hodnotného nedokázala vytvořit. To potom raději odpočívám s dobrým vědomím toho, že kvalitní odpočinek je nedílnou součástí kvalitní práce :-))

alt

Adéla Moravcová se narodila 16. 6. 1984 a vyrůstala v městečku Dobruška, na úpatí Orlických hor. V současné době žije v Praze. Mezi její ilustrované knihy patří:

Můj první atlas České republiky (Slovart)
Knížka pro děti do auta (pro Audi)
Domácí zvířátka, Zvířátka v přírodě (Grada)
A také uvažuje o vlastní literární tvorbě.

Adélko, děkuji za krásný a příjemný rozhovor, který zahřeje na duši a těším se na nějaké naše další setkání.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

K práci ve studiu jsem přistupovala s pokorou, nadšením a zodpovědností, říká Markéta Z.

marketa perex 200I když má za sebou několik muzikálů, roli Vandy v televizním seriálu Ulice nebo zpívání s kapelou Boom! Band, obrovský prostor dostala zpívající herečka Markéta Z. právě na albu Bosa, které pro ni v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Dům kultury v Kroměříži zve na výstavu plakátů s autogramy známých umělců

plakat7CO PROBĚHLO NA DÉKÁČKU - to je název výstavy, která byla zahájena v pátek 4. června ve foyer Domu kultury v Kroměříži a která potrvá do konce června. Návštěvníci si mohou prohlédnout mnohé plakáty akcí, které proběhly v průběh...


Literatura

Lípy mají rozhodně něco do sebe

Lipy vlidne i majestatne 200Nakladatelství Kazda se dlouhodobě zaměřuje na knihy o přírodě a buduje tak ve čtenářích lásku k ní. Jedním takovým titulem je i ten o lípách, který je opravdu určen k potěše oka i ducha.

...

Divadlo

V neděli 31. října se ve vyprodaném Divadle na Vinohradech konal IV. ročník taneční show Roztančené divadlo

roztancene divadlo 200Autorský projekt Tanečních kurzů Martina Šimka & Terezy Řípové byl odstartován v roce 2016 v Městském divadle Mladá Boleslav, kde proběhl první ročník projektu Roztančené divadlo aneb když herci tančí. Po tamním úspěchu p...

Film

Čtyřlístek ve službách krále aneb Fifinka, Myšpulín, Piňďa a Bobík poprvé filmovými hvězdami!

ctyrlistek ve sluzbach kralePopulární komiksový seriál Čtyřlístek letos oslavil už 40 let od svého prvního vydání kresleného příběhu autora a výtvarníka Jaroslava Němečka. Pos...